Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa İspanyol yargısı, Katalan siyasilere hapis yağdırdı

        İspanya'nın Katalonya Özerk Bölgesi'nde 2017'te tek taraflı bağımsızlık ilanıyla sonuçlanan genel seçimlerin ardından İspanyol yargısının halkı isyana teşvik ve ülkeyi bölme suçlarından haklarında dava açtığı Katalan siyasilerin hapis cezaları belli oldu.

        İspanya Yüksek Mahkemesi, aralarındaeski Katalonya Özerk Yönetim Başkanı Carles Puigdemont'un da bulunduğu 9 Katalan siyasetçiye 9 ile 13 yıl arasında değişenhapis cezalarına çarptırdı.Davalı 3 siyasetçi ise sivil itaatsizlikten suçlu bulundu, ancak hapis cezasına çarptırılmadı.

        Belçika'da yaşayan Puigdemont, kararın açıklanmasının ardından yaptığı açıklamada, toplam 100 yılı bulan hapis cezalarının 'zulümden' başka bir şey olmadığı yorumunu yaptı. Puigdemont, "Bugün hepimiz ceza aldık, sadece 12 kişi değil. Bu ceza demokrasi ve yurttaşlık haklarına bir saldırıdır" diye konuştu.

        REKLAM

        Puigdemont ve altı eski Katalan siyasetçi hakkında İspanya'da ulusal sınırlarda arama ve tutuklama emri bulunuyor.

        Tutuklu ve kaçak durumdaki Katalan siyasetçilerden üçü milletvekili, biri senatör, üçü Avrupa parlamenteri ve biri belediye meclis üyesi seçilmesine rağmen İspanyol yargısı seçimleri yasadışı ilan ettiği içinbu kişilerin görevlerine başlamalarını engellemişti.

        İspanya yönetimi, 10 Kasım'da bölgede erken genel seçim düzenleme kararı almıştı.

        PROTESTOLAR BAŞLADI

        Kararın duyulmasının ardından Katalonya'nın başkenti Barcelona'da yüzlerce öğrenci ve memur protesto gösterilerine başladı.Göstericiler, kentin değişik noktalarında yolları trafiğe kapattı. Barcelona dışında başkan kent ve kasabalardan da protesto haberleri geliyor.

        BİR TEPKİ DE YEŞİL SAHADAN

        İspanya’dan Katalan siyasetçilere hapis cezası verilmesine Barcelona Futbol Kulübü’nden de (FCB) tepki geldi. Kulüp, resmi Twitter hesabından yayınladığı açıklamada, İspanyol yargısının kararını kınadıklarını belirtirken, "Katalonya’daki anlaşmazlığın çözümü sadece siyasi diyalogdan geçer" mesajı verdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ