Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Kabine'den hangi bakanlar affını istedi (istifa etti) | 4 yılda kabineden affını isteyen bakanlar
        1

        Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin 9 Temmuz 2018’de açıklanan ilk kabinesinde yer alan 16 bakandan 7’si zaman içinde alınan kararlarla kabine dışında kaldı. Bu bakanların yerine yapılan atamalar ile Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı’nın ikiye bölünmesi, Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndaki ikinci görev değişimi ile birlikte 9 yeni isim kabineye girmiş oldu. Kabine değişikliklerine ilişkin Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararlarında “görevden affı kabul edildi” ifadeleri dikkat çekti.

        2

        24 Haziran 2018 seçimlerinin ardından Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ilk kabinesi, 9 Temmuz 2018’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. Bir Cumhurbaşkanı Yardımcısı ile 16 bakandan oluşan kabinede şu isimler yer aldı:

        3

        - Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay

        - Adalet Bakanı Abdulhamit Gül

        - Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk

        - Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum

        - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu

        - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez

        - Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu

        - Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak

        - İçişleri Bakanı Süleyman Soylu

        - Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy

        - Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk

        - Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar

        - Sağlık Bakanı Fahrettin Koca

        -Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına Mustafa Varank

        -Tarım ve Orman Bakanlığına Bekir Pakdemirli

        - Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan

        - Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan

        4

        Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile Cumhurbaşkanı yardımcısı ve bakanları atama yetkisi Cumhurbaşkanı’ndan bulunuyor. Yine yeni bakanlıkların kurulması ve kaldırılması da Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile yapılıyor.

        5

        Kabinede bu kapsamdaki ilk değişiklik, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nda yapıldı. 28 Mart 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı uyarınca Mehmet Cahit Turhan’ın görevine son verildi. Turhan’ın yerine Adil Karaismailoğlu atandı.

        6

        İLK KEZ “GÖREVDEN AFFINI İSTEYEN” İFADESİ

        AK Parti hükümetlerinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı görevini üstlenen yeni sistemin ilk kabinesinde de Hazine ve Maliye Bakanı olarak yer alan Berat Albayrak, 8 Kasım 2020’de İnstagram hesabından yaptığı bir paylaşımla “Bakanlık görevine sağlık sorunları nedeniyle devam etmeme kararı aldığını” duyurdu. 10 Kasım 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Hazine ve Maliye Bakanlığı’na Lütfi Elvan’ın atanmasına ilişkin kararda Albayrak için “Görevden affını isteyen ve af talebi kabul edilen” ifadesi ilk kez kullanıldı.

        7

        BİR BAKANLIK BÖLÜNDÜ, İKİ YENİ BAKANLIK KURULDU

        21 Nisan 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan kararla Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı, ikiye bölünerek Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kuruldu. Aynı gün yayımlanan Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na Derya Yanık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na da Vedat Bilgin atandı. Bakanlığın bölünmesi ile birlikte Zehra Zümrüt Selçuk’un kabinedeki görevi sona ermiş oldu.

        8

        21 Nisan’daki kararla ayrıca Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın da görevine son verildi, bu bakanlığa Mehmet Muş atandı.

        9

        HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI’NDA ÜÇÜNCÜ İSİM

        “Görevden affını isteyen” Albayrak’ın yerine Hazine ve Maliye Bakanlığı’na atanan Lütfi Elvan, bir yıldan biraz fazla sürdürdüğü görevinden affını istedi. 2 Aralık 2021’de yayımlanan Resmi Gazete’de af talebi kabul edildiği ifade edilen Elvan’ın yerine Nureddin Nebati atandı. Böylece Nebati, Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine getirilen üçüncü isim oldu.

        10

        6 Ağustos 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan kararla Milli Eğitim Bakanlığı’nda da görev değişikliği yapılırken Ziya Selçuk için “görevden affını isteyen ve af talebi kabul edilen” ifadesi kullanıldı. Selçuk’un yerine atanan isim de Mahmut Özer oldu.

        11

        29 Ocak 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan kararla görevden affını isteyen ve af talebi kabul edilen Abdulhamit Gül’ün yerine daha önce de bu görevi üstlenen Bekir Bozdağ, Adalet Bakanlığı’na atandı.

        12

        4 mart 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan karar uyarınca “görevden af talebi kabul edilen” son isim Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli oldu. Pakdemirli’nin yerine Vahit Kirişçi atandı.

        Haberi Hazırlayan: Mehmet Kerem Hançer

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ