Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Merak Edilenler Kıdem tazminatı tavanı 2020: Kıdem tazminatı hesaplama nasıl yapılır? Şartlar nelerdir? - Merak Edilenler Haberleri

        Kıdem tazminatı, çalışanın 4857 sayılı İş Kanunu gereğince işten çıkarılması durumunda işveren tarafından çalıştığı yıllar için ödediği ücrettir. İşçi çalıştığı her bir yıl için bir maaşı kadar kıdem tazminatı alır. Çalışan bu tazminatı alabilmek için en az bir yıl aynı kurumda çalışmış olmalıdır. Aynı kuruma bağlı farklı işyerleri için de bu şart geçerlidir. Ayrıca çalışanın işten çıkarılmış olması da kıdem tazminatıalabilmenin şartlarından biridir. İşçi kendi isteğiyle yani istifasıyla ancak belirli sebeplerden dolayı kıdem tazminatına hak kazanabilir. Öte yandan kıdem tazminatı işçileri ilgilendirir ve memurlar kıdem tazminatı alamazlar. İşte işçiler için büyük öneme sahip kıdem tazminatı ile ilgili sorulara cevaplar...

        REKLAM

        KIDEM TAZMİNATI TAVAN FİYAT NEDİR?

        Kıdem tazminatına hak kazanmak kadar maaşınızın her yıl belirlenen kıdem tazminatı tavan fiyatının üzerinde olup olmadığını bilmek de önemlidir. Çalışanların işten ayrıldıklarında alacakları kıdem tazminatı hesaplanırken her yıl değişen bir tavan miktar uygulanıyor. Maaşı bu tavan fiyatından fazla olanlar her yıl için bu tavan ücret kadar kıdeme hak kazanırlar. Yani maaşınızın ne kadar olduğu kadar tavan fiyatınınüstünde olup olmaması da önemlidir. Maaşı tavan ücretinden az olanlar ise kendi maaş miktarları üzerinden hesaplama yapabilirler.

        KIDEM TAZMİNATI TAVANI 2020'DE NE KADAR OLDU?

        2019’un temmuz-aralık döneminde kıdem tazminatı tavanı 6 bin 380 lira olarak uygulandı. 1 Ocak 2020 tarihinden geçerli olmak üzere bu yılın ocak-haziran döneminde uygulanacak kıdem tazminatı tavanı ise 6 bin 730 liraya çıktı. Böylece, aynı işverene bağlı iş yerlerinde 10 yıl çalışan bir kişinin alabileceği maksimum kıdem tazminatı tutarı 63 bin 800 liradan 67 bin 300 liraya yükseldi.

        Kıdem tazminatının tavanı, en yüksek devlet memuruna ödenen emekli ikramiyesine endekslenirken, en düşük kıdem tazminatı da asgari ücrete bağlı olarak her yıl ocak ayında artıyor. Asgari ücrete yapılan yüzde 15’lik artışa bağlı olarak asgari ücretle çalışanların kıdem tazminatı da bu oranda arttı.

        Aralık ayında emekliye ayrılan veya işten çıkartılan asgari ücretliye her yıl için 2 bin 558 lira kıdem tazminatı ödenirken, ocak ayından itibaren emekliye ayrılan veya işten çıkartılan işçilere en az 2 bin 943 lira kıdem tazminatı ödenecek. On yıl çalışan bir asgari ücretli için ödenecek kıdem tazminatı da böylece 25 bin 580 liradan 29 bin 430 liraya yükselecek.

        REKLAM

        KIDEM TAZMİNATI NASIL HESAPLANIR?

        İşe başlama tarihinden çıkış sürecine kadar geçen her tam yıl için işverence işçiye 30 günlük brüt ücreti tutarında kıdem tazminatı ödemekle yükümlüdür. Bu nedenle kıdem tazminatı hesaplanırken işe giriş tarihi, işten ayrılma tarihi, aylık brüt ücret değerlendirilir. Bir yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden ödeme yapılır. Ayrıca kıdem tazminatı hesaplanırken sadece damga vergisi kesintisi yapılır.

        İSTİFA EDEN KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR Mİ?

        İstifa eden bir işçinin kıdem tazminatı almaya hak kazanabilmesi için, erkeklerde askerlik, kadınlarda evlilik sonrası geçen bir yıl içinde işten ayrılmaları gerekir.

        Kıdem tazminatı hesaplama işlemini çalışan kendisi de yapabilir. Çalışan tazminat hesabına geçmeden önce kıdem tazminatı nedir? sorusunun cevabı öğrenmelidir. İş Kanunu'nda belirtildiği gibi işten çıkarılmış olan çalışanlar, çalışma yılı ve kıdem tazminatı tavan fiyatlarını da hesaba katarak kendi alacağı kıdem tazminatını sorgulayabilir.

        Haberi Hazırlayan: Mehmet Kılıç
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ