Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Kral Selman sustu, Fransa ve Almanya hamle yaptı!

        Şura Meclisi oturumunun açılışında bir konuşma yapan Kral Selman,Kaşıkçıcinayetiyle ilgili herhangi bir değerlendirmede bulunmadı.

        Suudi Arabistan'ın İslami usuller üzerine kurulu olduğunu ve adalet ile eşitliğin tesisine önem verdiğini savunan Kral Selman, Suudi yargısının ve Başsavcılığının verilen görevleri yerine getirme çabalarından "onur duyduğunu" söyledi.

        Kral Selman, "Suudi Arabistan İslam yasalarını uygulamaktan sapmayacak." ifadesini kullandı.

        ALMANYA'DAN 18 KİŞİYE YASAK!

        Almanya, Suudi gazeteci CemalKaşıkçıcinayetiyle ilişkisi bulunan 18 kişiye ülkeye giriş yasağı getirdi.

        Dışişleri Bakanı Sözcü Yardımcısı Christopher Burger Federal Basın Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, Suudi gazeteci CemalKaşıkçıcinayetinde rolü bulunan 18 kişiye ülkeye giriş yasağı getirildiğini ifade etti.

        REKLAM

        Burger, ülke olarakKaşıkçıcinayeti konusunda Fransa ve İngiltere ile irtibat halinde olduklarına ve bu konuda gerekirse diğer farklı adımların da atılabileceğine dikkati çekti.

        Giriş yasağının Schengen bölgesi için geçerli olduğunu dile getiren Burger, söz konusu 18 kişiden 15'inin özel timdeki kişiler, diğer üçünün de diğer ilgili kişiler olduğunu belirtti.

        BİR YAPTIRIM DAHA

        Almanya, Suudi Arabistan'a yönelik silah ihracatını tamamen durdurdu.

        Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanlığı sözcüsü Philipp Jornitz, hükümetin haftalık basın toplantısında, Suudi gazeteci CemalKaşıkçı'nın öldürülmesinden sonra Almanya'nın Suudi Arabistan'a yeni silah satışına izin vermeme kararı aldığını hatırlattı.

        Sözcü Jornitz, "Almanya, Suudi Arabistan'a yönelik daha önce onayı verilen satışlar dahil silah sevkiyatını tamamen durdurdu." ifadelerini kullandı.

        FRANSA DA YAPTIRIM KARARI ALDI

        Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, CemalKaşıkçıcinayetine ilişkin, "Biz de bildiklerimizle hızlı bir şekilde birçok yaptırım uygulayacağız." dedi.

        REKLAM

        Le Drian, Europe 1 radyosunda, Suudi gazeteciKaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

        Kaşıkçıcinayetinin tüm yönleriyle aydınlatılmasını istediklerini belirten Le Drian, bunun için cinayetin sorumlularının ortaya çıkartılması gerektiğini ifade etti.

        Le Drian, bu konuda Almanya ile çalıştıkları bilgisini vererek, "Biz de bildiklerimizle hızlı bir şekilde birçok yaptırım uygulayacağız." diye konuştu.

        ÇAVUŞOĞLU VE GUTERRES KAŞIKÇI CİNAYETİNİ GÖRÜŞTÜ

        Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile Suudi gazeteci CemalKaşıkçı'nın öldürülmesini görüştü.

        BM Genel Merkezi'nde düzenlenen Medeniyetler İttifakı 8'inci Küresel Forumu'na katılan Çavuşoğlu, Guterres ile bir araya geldi. Görüşme basına kapalı gerçekleşti.

        BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın brifinginde görüşmeye ilişkin, ''Çavuşoğlu ve Guterres, Yemen, Suriye, Kıbrıs ve CemalKaşıkçıcinayetini görüştü. Uluslararası soruşturma konusuna ilişkin resmi bir talep almadık.'' değerlendirmesinde bulundu.

        REKLAM

        TRUMP, SUUDİ VELİAHT PRENS HAKKINDAKİ KANITLARI KABUL ETMİYOR

        Amerikan New York Times gazetesi, gazeteci CemalKaşıkçı'nın öldürülmesinde Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ı gösteren kanıtların artmasına rağmen ABD Başkanı Donald Trump'ın prensin bu suçta parmağı olduğu ihtimalini ısrarla kabul etmeyi reddettiğini yazdı.

        Mark Lander imzalı "Kaşıkçıkonusundaki delillere rağmen Trump Veliaht Prensin yanında duruyor. Niye?" başlıklı analizde, Trump'ın, ABD Merkezi Haberalma Teşkilatının (CIA)Kaşıkçı'nın öldürülmesi emrini Muhammed bin Selman'ın verdiği iddialarını içeren raporu daha yayımlanmadan göz ardı etmeye başladığına dikkat çekildi.

        "Trump için, Prens Muhammed'in telefonda kendisinin cinayetle hiçbir alakasının olmadığını söylemesi yeterli." ifadesine yer verilen makalede, Trump'ınKaşıkçıcinayetinde güvenini sarsacak kanıtların en önemli parçası olan ses kaydını dahi 'acı verici ve korkunç' olduğu gerekçesiyle dinlemek istemediği ve bunun istihbarat yetkilileri arasında görüş ayrılığı oluşturabileceği belirtildi."Trump'ın beyanatları, ABD yönetiminin, İran'dan İsrail-Filistin barış sürecine kadar Orta Doğu'daki stratejisinin dayanağı olan ve sözleşmelerinin çoğunu henüz ödememiş olsa bile Amerikan askeri silahların önemli bir müşterisi olan Suudi tahtının 33 yaşındaki varisine ne kadar derinden yatırım yaptığını gösteren canlı bir resmi oldu."

        Makalede, Riedel'in, "Trump yönetiminin, Yemen ile Kongreyi satın almaya çalıştığı çok açık. Ancak bu, Muhammed bin Selman'ın bölgede istikrarı bozan bir güç olması problemini çözmüyor." yorumu yer aldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ