Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Aldatan kocaya sövmek serbest

        Yargıtay'ın örnek kararına konu olan olay İstanbul'da yaşandı. Eşiyle kavga eden K.Ş. adlı koca, şiddetli geçimsizlik nedeniyle mahkemeye başvurarak boşanma talebinde bulundu. Dava dilekçesinde karısını küfür etmekle suçlayan K.Ş., 'Karım bana ağır hakaretlerde bulunuyor. Ne zaman kavga etsek, 'p.şt, pez....k, ib.e, go..ş' şeklinde küfürler ediyor' dedi. H.Ş. adlı kadın ise eşinin kendisini sürekli aldattığını, küfür içerikli sözleri aldatmaya tepki olarak dile getirdiğini söyledi.

        Spastik çocuklarının velayetini de isteyen kadın, aylık 400 YTL nafaka ile 20 bin YTL maddi 10 bin YTL de manevi tazminat talep etti. Boşanmaya karar veren yerel mahkeme, ihanet eylemi ile küfür içerikli sözlerini eşit kusur sayarak, tazminat taleplerini reddetti. Çocuğun velayetini anneye bıraktı. Eşin de aylık 450 YTL nafaka vermesini karara bağladı.

        Temyiz talebi üzerine davayı inceleyen Yargıtay 2'nci Hukuk Dairesi, 'aldatma' eyleminin, 'küfür' eylemine göre daha ağır kusur olduğuna dikkat çekerek, kararı bozdu ve tazminat talebinin kabul edilmesi gerektiğini belirtti.

        SÖVME TEPKİDİR

        Yerel mahkeme ise ilk kararında direnince dosya Yargıtay Hukuk Gerel Kurulu'na geldi. Davaya son noktayı koyan Kurul, küfürlü sözlerin 'aldatma'ya tepki olarak dile getirildiğine, ağır kusurlu tarafın koca olduğuna ve kadın lehine tazminata hükmedilmesine karar verdi.

        Aldatan tazminatı öder

        Kararın gerekçesinde özetle şöyle denildi: '...Davacı kocanın evlilik birliği içerisinde başka kadınlarla birlikte olduğu, sadakatsiz davranış gösterdiği, iyi geliri olmasına rağmen çocuğunun ve evin ihtiyaçları ile ilgilenmediği anlaşılmakta. Geçimsizliğin davacı kocanın hatalı davranışlarından kaynakladığı ve kocanın kusurlu olduğu açıktır. Kadın özürlü müşterek çocukla yalnız kalmış, eşinin desteğini yitirmiştir. Tarafların sosyal ve ekonomik durumları, tazminata esas olan fiilin ağırlığı ile hakkaniyet kuralı da dikkate

        alınarak, davalı kadın yararına uygun miktarda maddi ve manevi tazminata hükmedilmesi gerekir...'

        Ersin BAL / AKŞAM

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ