Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

Kamuoyunda ''Adnan Hoca'' olarak tanınan Adnan Oktar'ın grubundan oldukları öne sürülen 6 kişinin yargılandığı davada, İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Salih Öztürk, yargılamadan çekilmek amacıyla dilekçe verdiğini bildirdi.

İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya sanıklar katılmazken, avukatları hazır bulundu. Mahkeme Başkanı Salih Öztürk, dosyanın, davadan çekilme isteğinin görüşüleceği bir üst mahkemeden dönüşünün beklenmesi amacıyla duruşmayı erteledi. Bu arada, sanıklardan Nuri Özbudak'ın, 3 gün önce davanın görüldüğü mahkeme ile Başbakanlığın da aralarında bulunduğu birçok yere, yargılamanın tarafsız olmadığı yönündeki görüşünü içeren dilekçe gönderdiği öğrenildi.


Özbudak'ın dilekçesi üzerine Mahkeme Başkanı Öztürk'ün de ''Hakkındaki asılsız iddialar nedeniyle, verilecek kararda tarafları tatmin edemeyeceği'' düşüncesiyle davadan çekilmek amacıyla dün bir üst mahkemeye dilekçe yazdığı bildirildi.

DAVANIN GEÇMİŞİ
Önceki celsede esas hakkındaki görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı Orhan Erbay, sanıklar Bülent Tatlıcan, Serdar Dayanık, Erkan Seyhan, Nuri Özbudak ve Semih Selman Marangozoğlu'nun, cürüm işlemek amacıyla teşekkül oluşturup yöneticiliğini yaptıkları ya da bu teşekküle üye olduklarına dair mahkumiyetlerine yeterli, kesin ve inandırıcı delil bulunmadığını belirterek, sanıkların beraatlarını talep etmişti.Aynı sanıklar hakkındaki ''tehditle menfaat sağlamak'' suçlamasına ilişkin davanın da 4616 sayılı Şartla Salıverilmeye, Ceza ve Davaların Ertelenmesine İlişkin Yasa uyarınca kesin hükme bağlanmasının ertelenmesine karar verilmesini isteyen savcı Erbay, yakalanamayan Mehmet Ali Bahadır Güven hakkındaki dava dosyasının ise ayrılması talebinde bulunmuştu.
İstanbul 1 No'lu DGM'de 7 Nisan 2000 tarihinde görülmesine başlanan dava, mahkemenin 12 Eylül 2003'te verdiği ''görevsizlik kararı'' üzerine İstanbul Ağır Ceza Mahkemesine gelmişti. Bu kararda, Adnan Oktar'ın da aralarında bulunduğu 34 sanığın ''cürüm işlemek amacıyla teşekkül oluşturmak'' ve ''tehditle menfaat temin etmek'' suçlarından 4 ile 11 yıl, diğer 2 sanığın da ''cürüm işlemek amacıyla oluşturulan teşekküle yardım etmek'' suçundan 1'er yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları istenmişti.
İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi, yaptığı yargılama sonucunda 24 Ekim 2005 tarihinde Adnan Oktar ile 34 sanık hakkındaki dava dosyasının, zaman aşımı dolduğundan düşmesine karar vermişti. Mahkeme, haklarındaki dava dosyası ana dosyaya 2005 yılında eklenen ve zaman aşımı süresi dolmayan 6 sanık hakkındaki davanın da ayrılarak devam ettirilmesine hükmetmişti.

BAKMADAN GEÇME