SİYAD Ödülleri'nde üç film çekişecek
Kerem Akça, 43. SİYAD Ödülleri'ni değerlendirdi
Sinema yazarları derneği SİYAD’ın Yeşilçam Ödülleri ile birlikte sektörün en önemli ödüllerini dağıttığı ödül töreni, bu yıl 24 Şubat’ta gerçekleşecek. İki hafta önce açıklanan adaylara baktığımızda ise bu sene “Kosmos”, “Çoğunluk” ve “Bal” çekişecek gibi gözüküyor. Benim favorim “Çoğunluk” olsa da, kanımca bunlardan “Kosmos” daha öne çıkacak gibi. Cem Yılmaz ve Demet Akbağ’ın ise oyuncu kategorilerinde şansı olabilir. Benim aday toplantısında SİYAD’a verdiğim listeye aşağıdan ulaşabilirsiniz.
Benim de üyesi olduğum SİYAD’ın Ödülleri, 43. kez 24 Şubat 2011 gecesi TİM Maslak Show Center’daki tören ile sahiplerini bulacak. Aslında o zamandan önce benim esas amacım ‘Neler olabilir?’ düşüncesi ışığında bir değerlendirme sunmak. Bu konuya girmeden önce ise benim derneğe verdiğim aday adaylarımın birçoğunun nihai tabloya adını yazdıramadığını not düşmek lazım.
En iyi film ödülünü alan yan dallarda da öne çıkacaktır
Özellikle “Romantik Komedi” ve “Çakal” gibi çok fazla SİYAD üyesinin izlemediği ve “Pus” gibi genelde nefretle yaklaşılan minimalist sinema başarısının es geçildiğini söyleyebilirim. Oyuncu kategorilerinde ve yan dallarda ise SİYAD üyelerinin sene içinde Türk filmi izleme oranı 15-20’yi geçmediğinden 66 filmden araya girebilecek eserlerin içinde bir hakkaniyet salgılanamamış her zamanki gibi.
Bu doğrultuda da bu sene, her yılki gördüğümüz uygulama ile yüzleşeceğiz gibi. O da film ve yönetmende hangi filmin ‘en iyi’ olduğu düşünülüyorsa diğer dallarda da aynı filmin öne çıkması. Yani kurgusuna, görüntü yönetimine ve müzik çalışmasına bakılmadan bir değerlendirme yapılacak.
“Çoğunluk”, “Kosmos” ve “Bal” arasında çetin bir yarış
Bu sene ise bu durum “Çoğunluk”, “Kosmos” ve “Bal” gibi Antalya, Adana ve Berlin gibi festivallerin galipleri için geçerli olacak. Yarışın bu üçü arasında geçmesi garanti gibi. Benim onlar içindeki favorim “Çoğunluk”. Ancak ödüle SİYAD üyelerinin çok sevdiği Reha Erdem daha yakın.
Zira Semih Kaplanoğlu’nun son filmi “Bal”ı pek tutmayan bir kesim de var. Bu sebeple de Türk sineması tarihinin en iyi filmlerini veren Reha Erdem’in kariyerinin en zayıf halkası “Kosmos”, birçok dalda favori. Ancak “Çoğunluk”a senaryo ödülünün, “Bal”a görüntü yönetimi ödülünün çıkmasına da şaşırmamak lazım. Bu sebeple de üçlü arasında bir bölüşme yaşanacaktır.
Halbuki kanımca “Çoğunluk”, Türkiye’de orta sınıf gibi daha önce girilmeyen bir alan hakkında, son derece zeki bir yönetmenlikle sesleniyordu. “Bal” ile “Kosmos” ise yaratıcılarının üstün kariyerlerinin gerçek anlamda ‘kimyası tutmamış’ eserleri.
Demet Akbağ ve Cem Yılmaz ‘çoğunluk’un sesini dinleyebilir
Diğer filmlerden de aslında ‘zorunda kalma’ durumuyla ortaya çıkan bir sonuç izleyeceğiz. Örneğin kadın oyuncu kategorisinde Türk sinemasında bu konuda sorun olduğundan “Eyyvah Eyvah” ile Demet Akbağ önde. Ancak “Kosmos”tan Türkü Turan, “Çoğunluk”tan Esme Madra ve “Kavşak”tan Sezin Akbaşoğulları da beğenilen performanslara sahipler. Yardımcı erkek oyuncuda ise Cem Yılmaz, Genco Erkal (“Prensesin Uykusu”) ve Settar Tanrıöğen (“Çoğunluk”) gibi daha baskın adaylarla çekişecek.
Elbette nihai dağılımı 24 Şubat’taki tören sonrası göreceğiz. Ancak bir şey kesin o da “Kosmos”, “Bal” ve “Çoğunluk” arasındaki çekişmenin çetin geçeceği ve oyların az farkla bölüneceği...
Kerem Akça’nın 43. SİYAD Ödülleri’ne aday gösterdiği filmler:
En iyi film:
Pus
Çoğunluk
Beş Şehir
Romantik Komedi
Çakal
En iyi yönetmen:
Tayfun Pirselimoğlu (Pus)
Erhan Kozan (Çakal)
Yavuz Turgul (Av Mevsimi)
Kemal Uzun (Vay Arkadaş)
Seren Yüce (Çoğunluk)
En iyi kadın oyuncu:
Ezgi Asaroğlu (En Mutlu Olduğum Yer)
Demet Akbağ (Eyyvah Eyvah)
Mine Tugay (Herkes mi Aldatır)
Sezin Akbaşoğulları (Kavşak)
Sedef Avcı (Romantik Komedi)
En iyi erkek oyuncu:
Ruhi Sarı (Pus)
Sermet Yeşil (Kosmos)
Bartu Küçükçağlayan (Çoğunluk)
İsmail Hacıoğlu (Çakal)
Tansu Biçer (Beş Şehir)
En iyi yardımcı kadın oyuncu:
Selen Uçer (Büyük Oyun)
Özge Özpirinççi (Veda)
Demet Evgar (Vay Arkadaş)
Şenay Akay (Pak Panter)
Şebnem Sönmez (Beş Şehir)
En iyi yardımcı erkek:
Gürgen Öz (Romantik Komedi)
Çetin Tekindor (Av Mevsimi)
Settar Tanrıöğen (Çoğunluk)
Mete Horozoğlu (Kavşak)
Fırat Tanış (Vay Arkadaş)
En iyi senaryo:
Çoğunluk
Beş Şehir
Kosmos
Ev
Ses
En iyi görüntü yönetimi:
Pus
Aşkın İkinci Yarısı
Av Mevsimi
Kosmos
Vay Arkadaş
En iyi kurgu:
Büşra
Vay Arkadaş
Pak Panter
Çok Filim Hareketler Bunlar
Yahşi Batı
En iyi sanat yönetimi:
Ses
Çakal
Çoğunluk
Aşkın İkinci Yarısı
Yahşi Batı
En iyi müzik:
Romantik Komedi
Aşkın İkinci Yarısı
Ev
Beş Şehir
Eyyvah Eyvah
Not: Liste oluşturulurken Mahsun Kırmızıgül’ün ödüllerden çektiğini duyurduğu “New York’ta Beş Minare” filmi değerlendirmeye alınmamıştır.
keremakca@haberturk.com