Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam İşte dolardaki son artışın nedeni - İş-Yaşam Haberleri

        Rahip Andrew Brunson'un bırakılmasının ardından son 2.5 ayın en dip rakam olan 5.47'nin altına inen doları ÖTV ve KDV indirimi haberi nedeniyle oluşan bütçe disiplini endişesi yeniden yükseltti.

        ÖTV ve KDV indirimlerinin bütçe gelirlerini azaltıp açığı artıracağını öngören yatırımcılar Türk Lirası'ndan çıkma eğilimi gösterdi.Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak'ın otomotiv, beyaz eşya ve mobilyaya yılsonuna kadar ÖTV ve KDV indirimi yapılacağına dair açıklamalarının ardından dolar kuru 5.50'nin altından 15 kuruş birden yükselerek 5.63'e dayandı.

        Böylece kur yüzde 3'e yakın değer kazandı. Sonrasında biraz gevşeyen dolar kuru 5.60 seviyelerinde işlem görmeye başladı.Lira böylece son dönemdeki sert kayıplarının bir kısmını telafi ederek Eylül ayından bu yana yaklaşık %20 değer kazanmasınınardından yeniden düşmeye başladı.

        FAİZ DE YÜKSELDİ

        Gösterge 10 yıllık tahvilinbileşik faizi Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın çeşitlialanlarda vergi indirimleri yapılacağına yönelik açıklamasınınardından sert yükseldi.Açıklama öncesi yüzde 18.22 seviyesinde olan gösterge 10yıllık tahvilin bileşik faizi yüzde 18.52'ye kadartırmandı.

        Albayrak, altı başlıkta KDV, ÖTV indirimi olacağını, beyazeşyada ÖTV'nin sıfırlandığını, 1,600 cc altı motorlu araçlardaÖTV'nin 15'er puan indirildiğini duyurdu.Bir bankacı, "Mali disipline ilişkin yapılan oncaaçıklamanın ardından vergi indirimleri piyasalarıendişelendirdi. TL'deki tepki, vergi indirimleri yoluyla kaynağıbelirlenmeden yapılacak gelir azaltıcı etkilerden kaynaklı.Benzer şekilde açıklamaların ardından 10 yıllık tahvilgetirisinin de 0.3 puan yükseldiğini gördük" dedi.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ