Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Kuzey Kore'den ABD ve Güney Kore'ye misilleme
        1

        Güney Kore ve ABD son 5 yılın en kapsamlı ortak tatbikatı olarak gösterilen Özgürlük Kalkanı Tatbikatı'na bugün başlarken, Kuzey Kore'den Seul-Washington ittifakına yönelik misilleme geldi.

        2

        Kuzey Kore, dün düzenlenen bir askeri tatbikat kapsamında "8.24 Yongung" adlı denizaltından 2 stratejik seyir füzesi fırlattı.

        3

        Yaklaşık bin 500 kilometre yol alan füzelerin, Doğu Denizi'ndeki önceden belirlenen hedefleri başarılı bir şekilde vurduğu kaydedilirken, tatbikat ile "Kuzey Kore'nin nükleer caydırıcılığının önemli unsurlarından birini oluşturan denizaltı birimlerinin, su altı taarruz operasyonlarının başarısının" teyit edildiği vurgulandı.

        4

        Kore İşçi Partisi Merkezi Askeri Komisyonu'nun takdirini kazanan tatbikatın, "Kore Halk Ordusu'nun, ABD ve Güney Kore'nin askeri hamlelerini ezici ve güçlü bir şekilde kontrol etme konusundaki kararlılığını ve nükleer savaş caydırıcılığının aktif operasyonel kabiliyetini" ortaya koyduğu belirtildi.

        5

        GEÇTİĞİMİZ GÜNLERDE DE TATBİKAT GERÇEKLEŞMİŞTİ

        Kuzey Kore'nin resmi Kore Merkezi Haber Ajansı'na (KCNA) göre, Kuzey Kore ordusu, geçtiğimiz hafta da Kore Yarımadası'nda ABD ve Güney Kore'nin tatbikatlarına karşı yeni bir tatbikat yapmıştı.

        6

        Kuzey Kore'de sahil bölgesine doğru gerçekleştirilen topçu atış tatbikatına kızıyla katılan Kim, orduya "düşmanın savaş hazırlıklarına karşı hazır olmaları" çağrısı yapmıştı.

        7

        2023'TE FÜZE DENEMELERİ ARTIRILMIŞTI

        Kuzey Kore'nin geçen yıl yaptığı füze denemeleri ve Güney Kore ile ABD'nin ortak askeri tatbikatı, bölgedeki tansiyonu tekrar yükseltmişti.

        8

        Çeşitli tip ve menzillerde 90'ı aşkın füze fırlatan Pyongyang yönetimi, Kasım 2022'de sadece bir günde 23 füze ateşledi. Pyongyang, 2023'ün ilk saatlerinde de balistik füze denemesi yapmıştı.

        9

        Kuzey Kore'nin son haftalarda artan füze denemelerine karşılık Güney Kore, ABD ile hava tatbikatı yaptıklarını bildirmişti.