Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Röportajlar "Beni müziğe Sezen Aksu döndürdü"

        HT MAGAZİN / MEHMET ÇALIŞKAN / ÖZEL RÖPORTAJ

        Nükhet Duru, 'Tam Zamanında' adlı yeni albümüyle bir kez daha sevenlerinin karşısında. Sezen Aksu, Şehrazat, Nazan Öncel, Fatih Kısaparmak, Mustafa Ceceli, Sıla, Mithatcan Özer, Sunay Özgür ve Aysel Gürel'in şarkılarından oluşan albüm Duru'nun tanımıyla şehir yorgunlarına iyi gelecek.

        Röportajımız sırasında Nükhet Duru'nun iki yıl önce müziği bırakmaya karar verdiğini öğrendik. Kararından vazgeçiren kişinin de Sezen Aksu olduğunu. Peki ne olmuştu da Duru, müziği bırakmak istemişti? Bu arada sanatçının Sezen Aksu'nun havan mermisine basarak 14 yaşında hayatını kaybeden Ceylan Önkol için yaptığı 'Ceylan' şarkısının hikâyesini gözyaşları içinde anlatması gerçekten iç acıtıcıydı. Sonuç; müziği bırakmaya karar veren Nükhet Duru, Sezen Aksu'nun da desteğiyle ortaya her şarkısı bir başka hayatı anlatan 'Tam Zamanında' gibi bir albüm çıkardı. İşte Duru ile yaptığımız rnöportajdan çarpıcı kesitler.

        - "Ciddi bir albüm yapmayalı tam 11 yıl olmuş. Arada 3 tane single yaptım. Sanatçılar kalp insanıdır. Hayatı matematiksel olarak algılamazlar, mesleklerin de matematiksel düzenlemezler. Değişen beğeniler, benim gibi sanatçıları biraz kabuğumuza çekilmeye zorlamış olabilir. Sadece eğlenceye yönelik üretim o kadar çok talep gördü ki. Televizyonlar cıstak cıstak nağmeler içermediği için albümümdeki şarkıları çalmadı, radyolar ilgi göstermedi. Peki ben şarkılarımı nerede duyuracaktım? Tek tek insanların kulaklarına mı fısıldayacaktım? Sadece eğlenceye yönelik şarkılara doyulmasını bekledik. İşini sanat için yapan, ortaya duygularını dökerek veya dökülmüş duyguları bir ayna gibi yansıtanların ara vermenin hakları olduğunu düşünüyorum. "

        - "Aslında sahnede olsun, televizyonda olsun sürekli çalıştım ama plak şirketi olarak kaliteli işe yatırım yapma hevesinde olan insan çok azaldı. Böyle bir ortamda15 şarkılık bir albüm yapmak çok zordur. Ben nihayet yıllar sonra prestijli işler yapma hevesinde olan bir plak şirketine rastladım. Benim yapımcım örneğin daha geçen gün bir maçta Şükrü Saracoğlu Stadyumu'ndaki reklam panolarına "Nükhet Duru'nun 'Tam Zamanında'sı Çıkıyor" diye ilan vererek yaptığı işin ne kadar arkasında olduğunu da gözler önüne serdi."

        - "Mesleğimi iki yıl önce işi bırakmayı düşündüm. Şarkı söylememek için her şeyi yaptım, hatta ticarete bile atıldım. Sonra bir baktım ki bana sadece şarkı söylemek iyi geliyormuş, şarkı söylemekten daha iyi yaptığım bir iş yokmuş. Sezen de bana 'Bırakamazsın' dedi. Müziği bırakmama adına en büyük konsantrasyon kaynağım Sezen oldu."

        - "Benim gibi insanların ticaretin 't'sini bile ağızlarına almaması gerek. Ticaretin bütün disiplinlerini yok ederek iş idaresini beceremedim. Elbette zararım oldu. İş yerim büyük zarara uğradı ama öyle sanıldığı gibi ben yıkılmadım. Kurduğum iş battı ben değil. Arkadaşlarım arayıp 'ah ne yapsak, sana nasıl bir el uzatsak' dediler. Ben de onlara 'Yok yok. Durumum o kadar da kötü değil. İş battı ama ben aç değilim açıkta değilim' dedim."

        - "İki yıl önce bir albüm çıkarmak için girişimde bulundum. Ne var ki benim beğendiğim şarkıları çevremdekiler beğenmedi. Bu nedenle albümü askıya almıştım. Burada akıllara 'Sezen aklına gelmedi mi?' sorusu gelebilir. Evet, Sezen ile yıllara dayanan bir dostluğumuz var ama Sezen'in çok yoğun bir zamanıydı. Onun da bana konsantre olabileceği yönünde endişelerim vardı. Kızın başına tebelleş olmak istemedim. Sonra 'senin gibi birisi bir daha gelmez. Neden kıymetini bilmiyorsun?' dedi. Baktım ki Sezen benim albümüm için dünden razı."

        - "Bütün sevdiğim insanlarla 'Tam Zamanında'da birlikte olmayı istedim. Profesyonelce düşünüp sevmediğim insanlarla çalışamıyorum. Bu konuda hep amatörüm. Albüme şarkı veren herkes benim arkadaşım. Bir tek Sıla bize yeni katıldı. Sıla'yı öylesine seviyorum ve beğeniyorum ki aramızda olsun istedim. Bu albümde şarkıları yer alamayan diğer dostlarım için 'öbür sefere' diyebiliyorum."

        'Çocuklar artık ölmesin'

        - "Sezen, Ceylan Önkol'un gazetedeki fotoğrafına bakarak 'Ceylan' şarkısını yapmış. Ben, önce 'bu şarkıyı söylemeye dayanabilir miyim?' diye düşündüm. Biz 'Ceylan'ı söylerken onun gibi hayatının baharında hayatını kaybedenleri hatırlatmak istedik. Biz her şeyden önce anneyiz. Anne olmak her şeyin üstündedir. Anne olmakla birlikte sanatçıyız. Bu nedenle politikaya karışmadan insani değerlerin altını çizmek bizim görevimizdir. Ne kadar çok insan 'çocuklar artık ölmesin' haykırışımızı duyarsa o kadar mutlu oluruz."

        'Amacım hiçbir zaman ünlü olmak değildi'

        - "Yarın şöhretimin bir anda yok olacağını, hey şeyimi kaybedebileceğimi bilerek yaşadım. Çünkü benim amacım hiçbir zaman ünlü biri olmak değildi ki. Görüyoruz, özellikle ünlü olmak o kadar kolay ki. Ben hep önce insan sonra da iyi bir sanatçı olma peşindeydim. İşte bu yüzden bugüne kadar dinleyenlerim bana temiz adımın bütün kapıları açtığını görme keyfini yaşattılar. Hiç bir şey yapmadığım zamanlarda bile beni terk etmediler, unutmadılar. İnsanların evlerinin demirbaşlarından biri olduğumu görmenin mutluluğunu nasıl tanımlayabilirim?"

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ