Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Medya TİAK Başkanlığına Hidayet Karaca seçildi - Televizyon Yayıncıları Derneği Başkanı Hidayet Karaca, Reklamcılar Derneği Başkanı Yiğit Şardan, Reklamverenler Derneği Başkanı Ahmet Pura

        Reyting ölçüm sistemini sağlıklı ve çağdaş bir yapıya kavuşturmayı amaçladıklarını ifade eden Karaca, "Ümit ediyoruz ki bu yapı sadece reyting noktasında değil, yayıncıları reklamvereni reklamcıyı ilgilendiren her konudaki soruları ortadan kaldıracaktır." dedi.

        Türkiye'de uzun süredir devam eden reyting ölçümleri ile ilgili tartışmalara nokta koymak isteyen televizyon kuruluşları, reklamcılar ve reklam verenlerin temsilcileri bir araya gelerek Televizyon İzleme ve Araştırmaları Komitesi A.Ş. adında 19 ortaklı bir şirket kurdu. Şirket ilk toplantısını Yeşilköy'deki WOW Otel'de gerçekleştirdi. Toplantıya; Televizyon Yayıncıları Derneği Başkanı Hidayet Karaca, Reklamcılar Derneği Başkanı Yiğit Şardan, Reklamverenler Derneği Başkanı Ahmet Pura ve yönetim kurulunun diğer üyeleri katıldı.

        Toplantıda yönetim kurulunun seçildiği ve komitenin yol haritasının belirlendiği öğrenildi. TİAK Yönetim Kurulu Başkanlığı'na Televizyon Yayıncıları Derneği Başkanı ve Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca seçildi. Komitenin başkanvekilliğine ise Reklamverenler Derneği Başkan Yardımcısı Hakan Gören ve Reklamcılar Derneği üyesi Demet İkiler getirildi.

        Reyting ölçümlerinin kafalarda şüpheye yer bırakmayacak bir yapıya kavuşacağını söyleyen Hidayet Karaca, "TİAK A.Ş.nin bugün ilk toplantısını yaptık. Başkan ve yardımcılarını seçtik. Bu şirketin amacı reklam regülasyon ve reyting ölçüm sistemini sağlıklı ve çağdaş herkesin kafasında herhangi bir şüphe kalmayacak şekilde piyasaya, reklamverene, yayıncıya ve reklamcıya güven verecek bir yapıya büründürmektir. Ümit ediyoruz ki bu yapı sadece reyting noktasında değil, yayıncıları reklamvereni, reklamcıyı ilgilendiren her konudaki soruları ortadan kaldıracaktır." ifadelerini kullandı.

        Reyting ölçümleri konusunda daha önce yapılan ihale ile ilgili şu an bir şey söylemeyeceğini belirten Karaca, "Daha önceki yapılan ihale ile alakalı yönetim kurulu kendi içerisinde genel müdürünü, komitesini seçtikten sonra ele alacağı gündem maddelerinden bir tanesi olacaktır. Şuanda bununla alakalı bir şey söylemek için erkendir. Yönetim kurulu karar verecektir bu noktada. En yakın zamanda bu konu netliğe kavuşacaktır." diye konuştu. Yönetim kurulu dışındaki televizyonların reklam pastasındaki durumunun sorulması üzerine Karaca, "TİAK A.Ş'nin yönetim kurulu dışında da ortak olan televizyonlar var. Bu uzun zamandır gündemde. Ölçülmeyen kanalların reklamı ile alakalı. Buna TİAK'la beraber sektör kendisi karar verecektir." ifadelerini kullandı.

        TİAK'ın reklamverenler için önemli olduğuna vurgu yapan Reklamverenler Derneği Başkan Yardımcısı Hakan Gören ise, "Reklamın ölçümlenmesi ve hesap verilebilirliği hepimizin dikkat ettiği bir konu. Dolayısıyla sektörü oluşturan üç tarafın mutabakat dahilinde böyle bir oluşuma gitmesi çok sevindirici. Bu oluşum basın içinde radyolar için de açık hava için de örnek olur ve bunun gibi tüzel resmi bir organizasyon her tarafta kurulur." diye konuştu.TİAK'ın bu işi yaparken işin uzmanlarına danışacağını anlatan Gören, "Bu iş istatistik uzmanlarının ön gördüğü şekilde yapılanacak. Eğer cihazlar şuanda yetmiyorsa örneğin 5 bine çıkması gerekiyorsa çıkartılacak. Amaç Türkiye'yi temsil etmesi. Net bir şekilde temsil etmesi. Bu işi tamamen uzmanlara bırakacağız ve uzmanların görüşlerine göre hareket edeceğiz." şeklinde konuştu.

        TİAK ile tarafların ortak bir konsensüs oluşturmasının kendilerini mutlu ettiğini ifade eden Reklamcılar Derneği üyesi Demet İkiler, "Biz Reklamcılar Derneği olarak reklamın ölçülebilirliği olarak bu kadar zamandır ciddi bir çaba sarf ediyoruz. Çünkü biliyoruz ki yaptığımız işin hesap verebilir olması için herkesin ortak paydada anlaştığı sistem üzerinden yürütülebilmesi gerekir. O anlamda bugün geldiğimiz noktada TİAK'la birlikte konsensüsün sağlanmış olması ortak dili konuşabiliyor olacak olmamız bizi mutlu ediyor. Araştırma biriminde hepimizin bildiği gibi sürekli bir yenilenme gereksinimi vardır. Hiçbir şey aynı kalmadığı gibi istatistik veriler de sürekli değişmektedir. Buna paralel olarak aksaklıkların giderilmesinden çok bu yenilenme otomatikman doğan bir ihtiyaçtır. Danışmanların bize bildirdiği bir örneklem üzerinden gereken yapılarak ilerlenecektir." diye konuştu. Büyük bir örneklem üzerinden bu araştırmayı yapmayı amaçladıklarını dile getiren İkiler, "Gerekli örneklem olduğu zaman ölçülmeyen kanalların da yeterli şekilde temsil edildiklerini hissetmeleri anlamında daha gönüllü olarak bu sistemin içinde yer alacaklarına inanıyoruz." şeklinde konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ