Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Yunanistan eşcinsel evliliği onaylayan ilk Ortodoks Hristiyan ülke oldu
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Yunanistan'da evliliğin iki farklı cinsiyet arasında olduğuna ilişkin medeni kanun maddesinin değiştirilmesiyle eşcinsel çiftlere resmi nikah ve ortak çocuk edinme imkanı tanıyan yasa tasarısı 300 sandalyelik mecliste 176 evet oyu ile kabul edildi.

        Yasa tasarısına, açık oylamada 76 milletvekili hayır oyu kullanırken, 2 milletvekili çekimser oy kullandı. 46 milletvekili ise oylamaya katılmadı.

        İktidardaki Yeni Demokrasi Partisi'nin tüm milletvekilleri yasaya evet oyu vermezken, tasarı parti içi tartışmalara da neden oldu.

        Yasa tasarısına muhalefetin sol partilerde temsil edilen milletvekillerinin çoğu destek verdi. Bazı sol parti milletvekilleri ise oylamaya katılmamayı tercih etti.

        REKLAM

        Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ise evlat edinmelere imkan tanıyacağı gerekçesiyle yasa tasarısına destek vermedi.

        MİÇOTAKİS: İNSAN HAKLARI AÇISINDA DÖNÜM NOKTASI

        Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, oylamanın ardından sosyal medyada yaptığı paylaşımda, "Bugün Yunanistan, Avrupa Birliği'nin (AB) evlilikte eşitlik prensibini yasalaştıran 16'ıncı ülkesi oldu. Gururluyuz çünkü oy verdiğimiz yasa tasarısı insan hakları açısından bir dönüm noktasıdır ve günümüz Yunanistan'ını yansıtmaktadır: Avrupa değerlerine bağlı, ilerici ve demokratik bir ülke" ifadesini kullandı.

        Açıkça eşcinsel olduğunu söyleyen Özgürlük Rotası milletvekili Spiros Bibilas ise, yasanın onaylanmasının ardından "Bu yasa her sorunu çözmüyor ama bir başlangıç" dedi.

        TASARI PROTESTO EDİLMİŞTİ

        Pazar günü Atina'da toplanan yüzlerce kişi, parlamentoda oylanacak eşcinsel evlilik yasa tasarısını protesto etmişti. Protestolcular, tasarıyı geleneksel aileye yönelik bir tehdit olarak nitelendirmişti.

        "YUNANİSTAN'A DÖNMEK İLK KEZ BİR OLASILIK"

        Tasarının onaylanma ihtimalinin gündeme gelmesiyle geçtiğimiz günlerde BBC'ye konuşan bir çift, yıllar sonra ilk kez Yunanistan'a dönme ihtimallerinin olduğunu söylemişti.

        İkisi de mühendis olan Chrysa Gkotsopoulou ve Elena Kotsifi, yıllarca çevrelerine arkadaş olduklarını söylediler, ancak 2015 yılında iş için İngiltere'ye taşındıktan sonra çevrelerine kendilerini çift olarak tanıttılar.

        38 yaşındaki Kotsifi, "İngiltere'nin çift olarak bize daha önce hiç hayal etmediğimiz fırsatlar sunduğunu hemen fark ettik. Kendimiz olabildik" ifadelerini kullanmıştı.

        İngiltere'de medeni birliktelikleri olan çift, yaklaşık 10 yıldır ilk kez Yunanistan'a dönmeyi bir olasılık olarak gördüklerini söylemişti.

        *Haberin görselleri Associated Press tarafından servis edilmiştir.

        ÖNERİLEN VİDEO

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ