Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Merak Edilenler Memur zammında son viraj! 2023 Ocak yeni memur zammında en düşük memur maaşı ne kadar, kaç para olacak, yüzde kaç zam yapılacak? - Merak Edilenler Haberleri
        1

        2023 Ocak memur zammı için geri sayım başladı. Son 6 aylık enflasyon farkına göre belirlenecek olan memur zammında Temmuz, Ağustos, Eylül ve Ekim ayı verileri netleşti. Kasım ve Aralık ayına ait enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından 2023 yılı Ocak ayında uygulanacak olan memur zammı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde karara bağlanacak. İşte, 2023 Ocak memur zammı son dakika haberleri...

        2

        "VATANDAŞ ENFLASYONA EZDİRİLMEYECEK"

        Asgari ücret, emekli ve memur maaşı için vatandaşın enflasyona ezdirilmeyeceğinin mesajını veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklaması şu şekilde;

        "Asgari ücretten emekli ve memur maaşlarını yükseltmeye, sosyal yardım programlarını yeni bir anlayışla ele alarak, hakkaniyet ilkesine dayalı olarak tabanını genişletmeye kadar pek çok tedbiri adım adım hayata geçireceğiz."

        3

        BAKAN NEBATİ'DEN MEMUR ZAMMI AÇIKLAMASI

        Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin memur zammına ilişkin olarak;

        "2022 yılından bu güne kadar, asgari ücretli enflasyona ezdirilmedi, memurlar da dahil buna. Asgari ücretlilere yıl başında bir belirleme yapılıyor. Bu yıl enflasyon tahminlerinde bir sapma olunca, asgari ücrette bir artış yoluna gidildi ve gelenek bozuldu. Yüzde 95 civarında bir iyileştirme yapıldı.

        Önümüzdeki yıl ve yıllarda Cumhurbaşkanımızın duruşu çok net. Asgari ücretliler, dar gelililer, enflasyonun altında kalmayacak. Önümüzdeki dönemde de yine çalışmalar böyle yapılacaktır. Artış enflasyonun üzerinde olacak. Cumhurbaşkanımız her zaman çok net olarak ifade etmiştir, artış asla enflasyonun altında olmayacak." ifadelerini kullandı.

        4

        MEMUR ZAMMI TEMMUZ AYINDA NE KADAR OLDU?

        Temmuz zammı 2022 yılının ilk 6 aylık enflasyon oranına göre belirlendi. Memur enflasyon farkı %34,85 oranında olurken toplu sözleşme zammı ise yüzde 7 oranında gerçekleşti. Böylelikle memur ve memur emeklilerine Temmuz ayından yüzde 41,68 oranında zam yapıldı.

        5

        EKİM AYI ENFLASYON RAKAMLARI AÇIKLANDI

        Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık %85,51, aylık %3,54 oldu.

        TÜFE'deki (2003=100) değişim 2022 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre %3,54, bir önceki yılın Aralık ayına göre %57,80, bir önceki yılın aynı ayına göre %85,51 ve on iki aylık ortalamalara göre %65,26 olarak gerçekleşti.

        6

        MERKEZ BANKASI YIL SONU ENFLASYON BEKLENTİSİNİ YAYINLADI!

        Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2022 yıl sonu enflasyon tahminini Orta Vadeli Program ile aynı seviyeye çekti. Yılın son enflasyon raporunda bankanın yıl sonuna ilişkin enflasyon tahmini yüzde 60,4'ten yüzde 65,2'ye çıkarıldı.

        7

        EMEKLİ VE MEMUR MAAŞI NASIL BELİRLENİYOR?

        SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıkları ocak ve temmuz aylarında, bir önceki altı aylık tüketici enflasyonu oranında artırılıyor. Yıllık enflasyon yüzde 65 olursa bu yılın temmuz – aralık dönemindeki 6 aylık enflasyon yüzde 16.05 olacağı için ocak ayında SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına normalde yüzde 16.05 oranında artış yapılacak. Yıllık enflasyon yüzde 70 çıkarsa yılın ikinci 6 aylık dönemindeki enflasyon yüzde 19.42; yıllık enflasyonun yüzde 75 olması halinde ise 6 aylık dönemdeki enflasyon yüzde 22.93 olacak. SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıkları da normalde bu oranlarda artırılacak.

        Enflasyonun üzerinde refah payı verilebilmesi amacıyla bu oranların üzerinde artış yapılması bekleniyor. Örneğin, yıllık enflasyon yüzde 70 olursa ikinci yarıdaki yüzde 19.42’lik enflasyonun üzerine 5-10 puanlık artış yapılması söz konusu olacak.

        8

        Memurların maaşları ve memur emeklilerinin aylıkları da toplu sözleşme zammı ve enflasyon farkına göre belirleniyor. Ocak ayında memur maaşları bu yılın temmuz – aralık döneminde yüzde 7’yi aşan enflasyon farkı ile yüzde 8 toplu sözleşme zammına göre artırılacak. Bu durumda, yıllık enflasyon yüzde 70 olursa memur maaşlarının normalde yüzde 20.54 oranında artırılması gerekiyor. Memurlara da normal artış oranına ilaveten refah payı verilmesi bekleniyor.

        Memurlara bu yılın ocak ayında toplu sözleşme zammı yüzde 5 olarak uygulanacaktı. Ancak, kanunla düzenleme yapılarak yüzde 2.5 oranında refah payı zammı yapıldı.

        9

        OCAK 2023 MEMUR ZAMMI NE ZAMAN KESİNLİK KAZANACAK?

        Memur maaş zammı oranı 3 Ocak 2023 tarihinde açıklanacak enflasyon rakamlarıyla birlikte netleşecek.

        10

        MEMURLARA ENFLASYON FARKI VE TOPLU SÖZLEŞME ZAMMI!

        Memur ve memur emeklileri yılda iki kez, 6 aylık enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammı toplamı kadar zam alıyor.

        11

        MEMUR MAAŞ ZAMMI NE KADAR OLACAK?

        Memur maaşlarına ve emekli memur aylıklarına temmuz ayında yapılan artışın 7 puanı toplu sözleşme zammından oluşuyor. Ocak ayında ise bu yılın temmuz – aralık dönemindeki enflasyondan kaynaklanan fark + yüzde 8 toplu sözleşme zammı yapılacak. Ayrıntıları tabloda yer alan senaryolara göre memur maaşlarına ve emekli memur aylıklarına gelecek yıl ocak ayında yüzde 14.09 ile yüzde 31.54 arasında değişen oranda artış olacak. Merkez Bankası’nın yüzde 65 enflasyon tahmininin gerçekleşmesi halinde yapılacak zam oranı ise yüzde 17.13 düzeyinde olacak.

        12
        Maaş zammı senaryoları
        Yıllık enflasyon Memur maaşları ve Emekli Sandığı aylıkları (%)
        Yüzde 60 14,09
        Yüzde 65 17,13
        Yüzde 70 20,54
        Yüzde 75 24,08
        Yüzde 80 27,62
        Yüzde 85 31,54
        13

        REFAH PAYI GÜNDEMDE

        Türkiye’de son bir yıldır yüksek enflasyon yaşanıyor. Emekli aylıkları ve memur maaşları resmi enflasyon oranında artırılıyor ama vatandaşın hissettiği enflasyon daha yüksek. Emekli ve memurun kaybını telafi etmek için yeni yılda enflasyonun üzerinde refah payı zammı yapılması gündemde.

        14

        MEMUR VE MEMUR EMEKLİLERİNİN MAAŞLARINA EK GÖSTERGE DE EKLENECEK

        Memur ve memur emeklilerinin maaşları ek göstergeye bağlı olarak artış yaşayacak. Mevcut enflasyon farkı ve sözleşmeden gelen zammın yanında ek gösterge farkından dolayı da maaşlar değişecek.

        15

        Bu orana göre hesaplama yapıldığında emekli ve memurların ocak zammına göre maaşları şöyle olacak:

        MEMUR MAAŞI

        Mevcut: 9.109 TL

        Zamlı: 10.827,67 TL

        MEMUR EMEKLİSİ MAAŞI

        Mevcut: 6.077 TL

        Zamlı: 7.223 TL

        Haberi Hazırlayan: Elif Büşra Cebeci

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ