Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Mide kanserini en çok tetikleyen faktörlere dikkat edin! Mide kanserinin belirtileri nelerdir? İşte belirtileri...
        1

        Mide kanserleri dünyayada görülme sıklığı 4. kanser türü olarak kabul edilir. Her ne kadar günümüzde görülme sıklığı diğer kanser türlerine göre azalsa da, tedavisi kısmen önlenebilir olduğu için önemini koruyor. Mide kanserinin henüz oluşmadan önlenebilmesi için dikkat edilmesi gereken ciddi noktalar bulunuyor. Türkiye'de her yıl yaklaşık 20 bin kişiye mide kanseri teşhisi konmakta. Bilinçsiz beslenme ve kanseri tetikleyen faktörlere dikkat edilmemesi bu sayıyı arttırıyor.

        2

        MİDE KANSERİ NEDİR?

        Mide kanseri tetiklenen faktörlerden dolayı ve bağışıklık sistemine bağlı olarak mide mukozasında kötü huylu tümörlerin oluşması sonucunda belirti verir. Her yıl dünyada 800 bin kişinin hayatını kaybetmesine neden olan mide kanseri, erkeklerde daha sık görülüyor. Son yıllarda gelişen teknolojiyle beraber kanser erken teşhis edilip kontrol altına alınabiliyor. Doğru beslenme ve tetikeleyen faktörlerden uzak durulması mide kanserinden korunmayı mümkün hale getirir.

        3

        MİDE KANSERİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

        - Geçmeyen hazımsızlık ve şişkinlik

        - Etli gıdalara tüketime karşı isteksizlik

        - Doluluk hissi

        -Karın ağrısı

        - Kanama ve yorgunluk

        - Bulantı ve yutma güçlüğü

        - İleri evre belirtilerde: dışkıda kan görülmesi, kilo kaybı.

        4

        MİDE KANSERİNİ BU FAKTÖRLER TETİKLİYOR!

        SİGARA İÇMEK

        Sigara, akciğer ve midenin en büyük düşmanlarından birisi. İçerisinde bulundurduğu karbonmonoksit, hidrojen siyanür, arsenik, amonyak ve birçok sağlığa zararlı maddeler, kanseri tetiklemektedir. Sigara aynı zamanda sadece mide kanserini değil diğer kanser türlerininde en büyük tetikleyicilerinden birisidir.

        5

        FAZLA KİLOLAR

        Dünyada fazla hızlı yaşam temposu beslenme alışkanlıklarınıda etkilemektedir. Beslenme alışkanlıklarını hayat temposuna adapte etmeye çalışan insanlar dengeli bir beslenme alışkanlığı edinemedikleri için zararlı yiyeceklere yönelebiliyor. Özellikle fast food tüketiminin artmasıyla artan kilo artışı ve bu tür gıdaların içerisinde bulunan zararlı bileşikler mide kanseri ve daha fazlası hastalıkların oluşmasına sebebiyet verebiliyor.

        6

        GAZLI İÇECEK TÜKETİMİ

        Gazlı içeceklerin içerisinde bulunan karbondioksit ve şeker oranı mide hazımını zorlaştırabilir. Ayrıca gazlı içeceklerin şeker oranlarını fazla olması insulin direncide tetikleyen bir faktördür. Mide asidinin dengesizleşmesi kanseri tetikleyebilir.

        7

        DOĞRU BESLENMEMEK

        Mide kanserini tetikleyen başlıca nedenler arasında beslenme şekli geliyor. En önemli nedenler arasında beslenme alışkanlığıyla beraber özellikle kömür mangalda pişmiş et, aşırı tuz tüketimi, salamura sebzelerin fazla tüketimi ve işlenmiş gıdalar geliyor. Aynı zamanda nişasta ve şekerden zengin gıdaların sık tüketilmesi ve pişirildikten sonra gıdaların uzun süre bekletilmesi mide kanseri riskini arttırmakdır.

        8

        AŞIRI TURŞU TÜKETİMİ

        İçerisinde yüksek miktarda tuz ve sodyum içeren turşular tüketim konusunda aşırıya kaçınılması mide içerisinde sıkıntılara neden olabilir. Gereğinden fazla alınan asit ve tuz mide asidinin dengesizleşmesine yol açabilir.

        9

        FAZLA ALKOL TÜKETİMİ

        Alkol tüketiminin fazla olmamak şartıyla belirli aralıklarla olması uzmanlar tarafından zararlı görülmemektedir. Ancak alkolün ileri seviyelerde bağımlılığa dönüşerek tüketilmesi, hem mideye hem de beyin ve sinir hücrelerine zarar verir.

        Haberi Hazırlayan: Kübra Çorluk

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ