Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem MİT TIR'ları davasında Erdem Gül ve Enis Berberoğlu kararı
        .png
        .png

        Adana ve Hatay'da Ocak 2014'te silah taşındığı gerekçesiyle durdurulan MİT TIR'larına ait görüntülerin yayınlanmasına ilişkin CHP Milletvekili Enis Berberoğlu, Cumhuriyet Gazetesi’nin eski Ankara temsilcisi Erdem Gül’ün “Terör örgütü üyesi olmamakla birlikte örgüte yardım” suçundan yargılandıkları davada karar açıklandı.

        Mahkeme heyeti Gül yönünden Basın Kanunu gereğince dava 4 aylık süre içerisinde açılmadığı için düşme kararı verdi. Berberoğlu yönünden ise Berberoğlu’nun aynı eyleme ilişkin daha önce yargılanıp en ağır cezayı gerektiren suçtan ceza aldığını hatırlatarak bu suç yönünden ceza verilmesine yer olmadığına hükmetti.

        REKLAM

        Habertürk muhabiri Serdar Kulaksız’ın haberine göre, İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen kapalı görülen duruşmaya, “Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme” suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan Cumhuriyet gazetesinin eski Ankara Temsilcisi İstanbul Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül katıldı. Gazeteci CHP Milletvekili Enis Berberoğlu katılmadı.

        TANIK TALEPLERİ REDDEDİLDİ

        Enis Berberoğlu’nun avukatlarının CHP milletvekili Tuncay Özkan ile CHP eski Milletvekilleri Mustafa Balbay ve Dursun Çiçek’in tanık olarak dinlenmelerine ilişkin talebi, davayı uzatmak maksadıyla yapıldığı gerekçesi ile reddedildi. Erdem Gül ve avukatları ile Enis Berberoğlu’nun avukatlarının son savunmalarını aldı.

        KAPALILIK KARARI KALDIRILDI

        Duruşmaların kapalı yapılmasına ilişkin kararını sonlandıran mahkeme heyeti, salona izleyicilerin de alınmasının ardından aleni olarak devam ettiği duruşmada hükmü açıkladı.

        DAVA DÜŞÜRÜLDÜ

        Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül hakkında “Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım suçundan dava açıldığını hatırlatan mahkeme heyeti, eylemin “Soruşturmanın gizliliğini ihlal” suçunu oluşturacağı kanaatine varıldığını ifade etti. Davanın Basın Kanunu’na göre ön görülen 4 aylık süreden sonra açıldığının anlaşılması üzerine Gül hakkında açılan davanın düşürülmesine hükmetti.

        CEZA VERİLMESİNE YER OLMADIĞINA HÜKMETTİ

        Mahkeme heyeti kararda Enis Berberoğlu hakkında ise “Devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin gizli kalması gereken bilgileri açıklama” suçundan İstanbul Bölge Adliyesi 2’inci Ceza Dairesince verilen hükmün, Yargıtay 16’ıncı Ceza Dairesince onanarak kesinleştiğini belirtti. Kesinleşen mahkumiyet kararına konu sabit kabul edilmiş eylemin aynı zamanda “Silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etme” suçunu da oluşturduğunu ifade etti. İşlediği bir fiille birden fazla suçun oluşumuna sebebiyet verdiği kanaatine varıldığını belirten mahkeme heyeti, en ağır cezayı gerektiren suçtan dolayı cezalandırılmış olmasını dikkate alarak Berberoğlu hakkında bu suçla ilgili ayrıca ceza verilmesine yer olmadığına hükmetti. Berberoğlu hakkındaki yurt dışına çıkış yasağının da hükümle birlikte kaldırılmasına karar verdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ