Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika NASA, evrenin en derin görüntüsünü paylaştı! Evrene açılan en büyük göz James Webb uzay teleskobundan yeni görüntüler şaşırttı!
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), uzayın derinliklerini gözlemleyen James Webb Uzay Teleskobu'nun ilk tam renkli fotoğraflarını yayınladı.

        James Webb Teleskobu'nun Dünya'dan yaklaşık 1,5 milyon kilometre ötede kaydettiği görüntüler, evrenin en derin ve en keskin kızılötesi fotoğrafı olarak paylaşıldı.

        NASA'nın Avrupa ve Kanada uzay ajanslarıyla ortak çalışmasının ürünü olan Webb, bugüne kadar yapılmış en büyük ve en güçlü teleskop olan Hubble Uzay Teleskobu'nun halefi olarak görülüyor. 31 yaşında olan ve çalışma ömrünün sonuna yaklaşan Hubble'ın, yerini Webb'e bırakması hedefleniyor.

        İlk fotoğraf, Beyaz Saray'da ABD Başkanı Joe Biden'a verilen bir bilgilendirme sırasında Biden'a gösterildi. Ardından da internet ortamında paylaşıldı.

        İŞTE ÇIĞIR AÇACAK DİĞER KARELER

        NASA, 25 Aralık’ta uzayın derinliklerine gönderdiği James Webb teleskobu tarafından çekilen diğer renkli fotoğrafları Türkiye saati ile 17.30'da paylaştı.

        Fotoğraflar arasında Carina Nebulası, Stephan Beşlisi ve Güney Halkası yer aldı.

        Paylaşılan yeni bir karede ölmekte olan bir yıldızın patlamasıyla birlikte etrafa saçılan partiküller bir bulutsu içerisinde görülüyor.

        Öte yandan çarpışan ve kara delik tarafından yutulan galaksilere ait diğer görseller de paylaşıldı.

        Biden, görüntünün paylaşılması sonrası "Bu fotoğraflar tüm dünyaya Amerika'nın büyük işler başarabileceğini hatırlatacak. Amerikan halkına ve özellikle çocuklarımıza da, kapasitemizin üzerinde hiçbir şey olmadığını hatırlatacak. Daha önce hiç kimsenin görmediği imkanları görebiliyoruz; daha önce hiç kimsenin gitmediği yerlere gidebiliyoruz." ifadelerini kullandı.

        GELECEKTEKİ BİLİMSEL GÖREVLERİN BAŞLANGICI

        Webb'in 6 aylık hazırlık döneminin tamamlamasının ardından yayınlanan ilk renkli görüntüler, gelecekteki bilim görevlerinin başlangıcını temsil ediyor.

        REKLAM

        Uzayın gizemlerine kapı aralayan teleskobun "net ve iyi odaklanmış" görüntüler yakalayabildiği ve beklenenin üzerinde optik performans sergilediği bilgisi paylaşıldı.

        Bu zamana kadar en gelişmiş uzay teleskobu olarak bilinen James Webb'in sunacağı görüntüler, evrenin oluşumu ve olası başka yaşanabilir gezegenlerin keşfi için önem taşıyor.

        Teleskobun 13,5 milyar yıl önceki Büyük Patlama'dan sonra ilk oluşan yıldızların ışığını yakalayarak evrenin tarihinin tüm aşamalarını incelemesi amaçlanıyor.

        İLK HEDEFİ GERÇEKLEŞTİRDİ

        BBC'nin aktardığına göre, 10 milyar dolarlık James Webb Uzay Teleskobu, 25 Aralık 2021'de uzaya fırlatılmıştı. Teleskobun, ünlü Hubble Uzay Teleskobu'nun yerini alacağı söylenmişti.

        Uzayda çeşitli incelemeler yapması planlanan teleskobun iki önemli hedefi de var: Biri 13,5 milyar yıl önce Evren'in bilinen ilk yıldızlarının fotoğrafını çekmek; diğeri de dünyaya çok uzak mesafedeki gezegenlerin yaşanabilir olup olmadığına bakmak.

        Biden'la ve ardından kamuoyuyla paylaşılan fotoğraf; James Webb'in ilk hedefini gerçekleştirebildiğini gösterdi.

        *Haberin görseli Associated Press tarafından servis edilmiştir.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ