Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Nükleer santral patlarsa ne olur? Zaporijya santrali vuruldu ve İstanbul nükleer tehlike altında!
        1

        Nükleer santral patlarsa ne olur? Rusya Ukrayna savaşı çevre ülkleri de yakından etkilemeye başladı. Son olarak, Ukrayna askerleriyle çatışmaya giren Rus birlikleri, Zaporijya nükleer santralinin eğitim binasını vurdu. Henüz bir nükleer sızıntı alarmı verilmese de kontrol altına alınan yangın hala santrali tehdit ediyor. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy yangının reaktörelere sıçraması halinde Chernobyl Nükleer Santral patlamasının en az 6 katı büyüklüküğünde bir radyoaktif etkinin ortaya çıkabileceği uyarısında bulunuldu. Peki, nükleer santral patlarsa ne olur? İşte İstanbul'u da tehdit eden korkunç senaryo...

        2

        NÜKLEER SANTRAL PATLARSA NE OLUR?

        Nükleer patlamalar, önemli ölçüde toz ve dumanın oluşmasına sebep olacaktır. Atmosferin üst kısımlarına çıkabilecek toz ve duman gezegenin üstünde bir örtü gibi durarak gezegenin soğumasına sebep olacaktır. Oluşacak “Nükleer Kış” dondurucu sıcaklıklara, geçici iklim değişikliklerine, bitkilerin fotosentez verimlerinin düşmesine, ekosistemin zarar görmesine, birçok türün yok olmasına ve milyonlarca insanın açlık ve soğuk yüzünden ölmesine sebep olabilir. Ancak iklim koşullarının birkaç yıl içinde normale dönmesi beklenmektedir.

        Nükleer patlamalar sırasında açığa çıkan ısı, havada büyük miktarlarda nitrojen oksit oluşmasına sebep olacaktır. Bu durum, ozon tabakasının önemli miktarlarda eksilmesine sebep olur. Nükleer savaştan sonra oluşan toz ve duman, artan morötesi radyasyonun dünyaya ulaşmasını engeller. Ancak ozon tabakası en düşük seviyesine, toz ve dumanın tekrar dünyaya düşmesinden çok sonra, 6-24 ay sonra inecektir. Bu sebeple dünyadaki nükleer savaştan kurtulan insanlar yüksek miktarda morötesi radyasyonuna maruz kalacaktır. Ozon tabakası seviyeleri muhtemelen savaştan sonraki ilk 5 yıl içinde oranında kendini yenileyecektir.

        3

        Nükleer savaş sonrası değişen koşullar sonrası, dünyada bulunan türlerin yarısının nesli tükenebilir. Bazı zararlı böceklerin popülasyonu kalıcı olarak artabilir ve bu durum doğal yaşamın yeniden şekillenmesine sebep olabilir.

        4

        İSTANBUL TEHLİKLE ALTINDA!

        Söz konusu Zaporijya nükleer santralinin infilak etmesi sonrası olulşacak radyoaktivitenin yağmur yüklü bulutlar ve rüzgarla çevreye yayılması en büyük tehditler arasında yer alıyor. Özellikle Cumartesi günü yağmur yüklü bulutların Zaporijya Bölgesi'nin de yer aldığı Kuzey Karadenizkıyılarından Balkanlar ve İstanbul olmak üzere Avrupa'nın doğusunu etkilemesi bekleyişi artırıyor.

        Haberi Hazırlayan: Mehmet Kerem Hançer

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ