Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Onun istediği gibi mi davranıyorsunuz? İlişkinizde manipüle edildiğinize dair 9 işaret
        1

        KİŞİYİ GERÇEKLER HAKKINDA ŞÜPHEYE DÜŞÜRME

        Manipüle edilmenin en büyük işaretlerinden biri; duygularınızın dikkate alınmamasıdır. Karşı taraf, duygularınızı anlattığında sizi aşırı hassas olmakla veya gereksiz tepki vermekle suçlayabildiği gibi duygularınızın gerçek olmadığını da hissettirmeye çalışabilir.

        Birinin sizi kandırdığından şüpheleniyorsanız, onlarla zaman geçirdikten sonra nasıl hissettiğinize dikkat edin. Kafanız karışmış, hayal kırıklığına uğramış veya güvensiz hissediyorsanız manipüle ediliyor olabilirsiniz. Son zamanlarda buna gaslighting deniyor.

        2

        PASİF AGRESİF DAVRANIŞ

        Pasif-agresif davranan bir kişi gerçekte nasıl hissettiğini ifade edemez. Aktif tartışmalardan kaçmak için taktikler kullanır.

        Bir tartışmada, kişi kendisini eleştiren kişiye saldırarak dikkati kendi üzerinden başka yöne çevirebilir. Sapma genellikle "Peki ya X?" şeklinde olur. Örneğin; bir eş, eşinin uyuşturucu kullanımıyla ilgili endişelerini dile getirdiğinde, eşinin ebeveynlik becerilerine saldırabilir.

        3

        YALAN VE SUÇLAMA

        Duygusal olarak manipülatif olan biri, büyük olasılıkla eylemlerinin sorumluluğunu almaktan kaçınacaktır. Olaylar karşısında tamamen yalan söyleyebilir veya olayları abartabilirler. Hatta suçu size kaydırarak kendinizden ve gerçekte olanlardan şüphe duymanıza neden olabilirler.

        4

        KARŞI TARAFI GÜVENSİZ HİSSETİRMEK

        Bu, reklamcılar arasında popüler bir taktiktir; örneğin, bir kozmetik firmasının bir kişiyi itici veya "yaşlı" hissettirmesi gibi. Kişilerarası ilişkilerde de iyi çalışır. Mesela, birisi partnerine başka kimsenin onu sevemeyeceğini düşündürebilir.

        5

        TEHDİT VE ZORLAMA

        Sizi bir şey yapmaya zorlamak için tehdit veya güç kullanarak zorlayan biri, duygusal olarak manipülatif davranıyor demektir. Örneğin partneriniz, onun sizden yapmanızı istediği şeyi tam olarak yerine getirmediğiniz için sizi terk etmekle tehdit edebilir.

        6

        GERİ ÇEKİLEREK CEZALANDIRMA

        Duygusal manipülasyonun başka bir işareti, karşı tarafın sizden kendini çekmesidir. Karşı taraf, sizi "cezalandırmak" adına sizi görmezden gelebilir.

        Bu süreç, karşı tarafın isteğini yerine getirene kadar veya hatanız olmayan bir şey için suçu üstlenene kadar devam edebilir.

        7

        KENDİSİNE MÜTTEFİK BULMA

        Öte yandan, duygusal olarak manipülatif bir kişi, kendi çıkarları için ailenizin ve arkadaşlarınızın desteğini almaya çalışabilir. Örneğin, partneriniz ondan ayrılmak istediğinizi biliyorsa, ailenizi veya arkadaşlarınızı kullanarak, size ayrılmamanız yönünde baskı yapmalarını sağlayabilir.

        8

        İZOLASYON

        Sizi kontrol etmek isteyen bir kişi, çevrenizden birini tehdit olarak algıladığında arkadaşlarınız veya ailenizle iletişiminizi kesmeye çalışabilir.

        9

        YOĞUN İLGİ GÖSTERMEK

        İstismarcı bir kişi, karşı tarafı kendine bağlamak ve onu borçlu hissettirmek için sizi sevgi dolu hareketlerle bunaltabilir. Esasında sizi daha kolay kontrol etmek istiyordur.

        Kaynak: Good Therapy ve Very Well Mind

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ