Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji OPEC petrol üretimi kısmaya devam edecek - Enerji Haberleri

        Suudi Arabistan Enerji Bakanı Khalid al-Falih Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve diğer büyük petrol üreticilerinin petrol piyasasının dengelenmesi için 2019'un ikinci yarısında petrol üretimini azaltmaya devam etmesi gerektiğini söyledi.

        CNBC'ye konuşanal-Falih, "Haziran'da geçici anlaşma sona erdiğinde nerede olacağımızı tahmin etmek biraz zor" dedi ve Libya ve Venezuela'daki petrol üretimi belirsizliğinin petrol piyasasında olası riskler oluşturduğunu söyledi. Al-Falih ayrıca, veri eksiği nedeniyle petrol piyasasında şeffaflığın "henüz mükemmel olmadığını" vurguladı.

        Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve Rusya'nın (OPEC+) üretim kısıtlamasını uzatıp uzatmayacağı konusunda al-Falih, önde gelen petrol üreticilerinin "esnek kalmaya devam edeceği" ve kendisinin de "bir uzatma ihtimaline daha sıcak baktığı" yorumunu yaptı.

        REKLAM

        OPEC'in önceliğinin küresel ekonomi ve piyasa istikrarını koruma olduğunun altını çizen al-Falih, OPEC'in piyasayı yeniden dengeleme çabalarını yücelterek, OPEC'in söz konusu eylemlerinin "OPEC+ dışındaki üreticilere de yarar sağladığına" dikkat çekti. Suudi yetkili ayrıca üreticilerin envanterlerin birikmesinden kaçınacağını çünkü söz konusu durumun petrol fiyatlarında artışa ve küresel gerilemeye yol açma ihtimalinin bulunduğunu belirtti.

        ABD Başkanı Donald Trump'ın Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) petrol piyasalarında denge sağlama amacıyla uyguladığı üretim kısıntılarını eleştirmesine rağmen OPEC'in söz konusu kısıtlamaya devam etmesiyle petrol fiyatları yükseldi.

        Gelişmelerin etkisiyle Türkiye'nin de akaryakıt fiyatlarını belirmede ölçüt olarak kullandığı Brent ham petrolü yeniden 65 doların üzerine çıkarken, ABD hafif petrolü de yüzde 1'e yakın değerlenerek 56 dolar civarından işlem görüyor.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ