Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Türkiye Diyabet Vakfı'ndan 14 Kasım Dünya Diyabet Günü’ne ilişkin açıklama yapıldı. Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı ve Habertürk yazarı Prof. Dr. Temel Yılmaz, "14 Kasım Dünya Diyabet Günü’nde bu yıl ana temayı “Covid-19 pandemisi nedeniyle zorunlu olarak evde kalan ve bu nedenle tedavisini aksatan diyabetli hastaların yeniden daha iyi bir diyabet tedavisine odaklanmaları konusu olarak belirledik. Pandemi ve uzun süreli karantina koşulları kronik hastalığı olan milyonlarca hastayı olumsuz yönde etkiledi. Ancak kronik hastalığı olan gruplar içinde en çok etkilenen grup diyabetli hastalar, en çok aksayan da diyabetli hastaların takip ve tedavisi oldu" dedi.

HAREKETSİZ VE SAĞLIKSIZ YAŞAM KOŞULLARI DİYABETE BAĞLI ORGAN HASARLARINI ARTIRDI

Açıklamaya göre, yapılan çalışmalar, 30 gün evde kalan diyabetlinin ciddi olarak kan şeker regülasyonunda bozulma gözlendiğini, HbA1c düzeyinde yüzde 2.26’lık bir artış olduğunu gösterdi. Yine evde hareketsiz ve daha sağlıksız yaşam koşulları diyabete bağlı organ hasarlarının oranını da artış gösterdi.

Haberi Görüntüle

Diyabete bağlı göz bozuklukları yüzde 2.9, böbrek bozuklukları yüzde 9.3 oranında bacak amputasyonları da yüzde 10.2 oranında arttı. Bu bozuklukların ana nedeni, karantina koşulları ve diyabetlilerde yaşam tarzını olumsuz yönde değiştirmesi olarak görülüyor.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ