Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Para biriktirmenin 9 basit yolu! Para biriktirmek için neler yapılabilir?
        1

        ÖNCE BORÇLARINIZI ÖDEYİN

        Tasarruf yapmanın ilk adımı borçları ödemektir. Her ay ödediğiniz borcu ve faizi hesapladığınızda çıkan rakam sizi şaşırtabilir. Bu yüzden önce küçük daha sonra büyük borçları ödemek en doğrusudur.

        2

        MUTFAK ALIŞVERİŞLERİNİZİ DAHA BİLİNÇLİ YAPIN

        Her gün dünyada milyonlarca insan yemekleri çöpe atıyor. Bunu yapmamak ve doğru bütçe kontrolü için gerçekten ihtiyacınız olduğu kadar aldığınıza emin olun. Markete gitmeden önce evinizde olan ve olmayan gıdaları kontrol edin. Akşamdan kalan yemekleri çöpe atmak yerine, onları başka bir yemeğe dönüştürmeyi deneyin. Örneğin; kalan bayat ekmeklerden tatlı veya köfte yapmak gibi.

        3

        HARCAMALARI KISMANIN YOLLARINI BULUN

        İstediğiniz kadar tasarruf edemiyorsanız, harcamaları kısmanın zamanı gelmiş olabilir. İşte, birkaç basit örnek;

        - Ücretsiz veya düşük bütçeli etkinlikleri tercih edin.

        - Daha hesaplı olması açısından dışarıda yemek yemek yerine, evde yemek yemeyi deneyin.

        - Gereksiz bir eşya satın almadan önce birkaç gün bekleyin. Bu süreden sonra hâlâ istiyorsanız o zaman satın alın.

        4

        TASARRUF ORANINI BÜTÇEYE DÂHİL EDİN

        Aylık maliyet tablonuzu hesaplarken, o ay için tasarruf edebileceğiniz miktarı da toplam bütçeye ekleyin. Tasarrufu baştan planlayın; ay sonunda elde kalan miktara göre değil. Önce, sizi zorlamayacak bir miktarla başlayın, arkasından zamanla bu miktarı artırabilirsiniz.

        5

        HARCAMALARINIZI LİSTELEYİN

        Ay boyunca harcadığınız her parayı -nakit veya kredi kartı- kaydedin. Bunu bir defter tutarak veya telefonunuza yazarak da yapabilirsiniz. Daha sonra bunları kategoriye dökün; market, benzin, borç gibi. Böylece ay sonunda harcamalarınızı analiz edeceğiniz gibi hangi harcamanın gerekli olduğunu anlayabileceksiniz.

        6

        HEDEF BELİRLEYİN

        Para biriktirmenin en iyi yollarından biri hedef belirlemektir. Hem kısa vadede hem de uzun vadede ne için tasarruf etmek istediğinizi düşünerek başlayın. Ardından, ne kadar paraya ihtiyacınız olacağını ve onu biriktirmenin ne kadar sürebileceğini planlayın.

        7

        KENDİ KENDİNİZE ÖDEME YAPIN

        Her ay kenara para atmak için bir irade savaşı veriyorsanız, hesabınıza otomatik ödeme talimatı verin. Otomatik çekilen para, başka bir birikim fonunuza aktarılsın.

        8

        MARKA KARŞILAŞTIRMASI YAPIN

        Birçok pahalı markanın daha uygun fiyatlı muadil ürünü bulunur. Market arabanıza pahalı bir deterjan atmadan önce diğer ürünlerin de içeriğini kontrol etmek daha mantıklı olacaktır.

        9

        ALIŞVERİŞ SİTELERİNİN BİLDİRİMLERİNİ KAPATIN

        Bir alışveriş sitesinden gelen anlık indirim haberi kafa karıştırıcı olabilir. Bunun yerine, sadece bir şeye ihtiyacınız olduğunda kendiniz alışveriş sitesine girin.

        Haberi Hazırlayan: Başak Kanık

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ