Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik "JİTEM yapılanması sürüyor"

        Veysi İPEK / DİYARBAKIR (AHT)

        JİTEM'in kurucusu emekli Albay Arif Doğan, JİTEM'in deneme amaçlı PKK'ya yönelik yapılan operasyonlar için kurulduğunu, örgütün faaliyetlerini dondurduğunu, ancak yapılanmanın halen devam ettiğini iddia etti. Doğan, dönemin Başbakanı Turgut Özal'ın Abdullah Öcalan'ın iadesini istemek için Suriye'de bulunduğu sırada sınırı geçerek Cemşeref köyünde PKK'ya yardım ettiklerini iddia ettiği köylülere JİTEM olarak operasyon yaptıklarını söyledi.

        YEŞİL VE AYGAN İÇİN KIRMIZI BÜLTEN ÇIKARILMASI TALEBİ

        Diyarbakır, Mardin, Batman ve Şırnak'ta 1990'lı yıllarda 8 kişinin öldürülmesi, kundaklama ve bombalama eylemlerine katıldıkları iddia edilen 16 sanıklı 'JİTEM' davasının görülmesine Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Duruşmaya tutuklu sanık Adil Timurtaş katılırken, aralarında "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım, PKK itirafçısı Abdulkadir Aygan'ın da bulunduğu 15 sanık katılmadı. Suçlamaları kabul etmeyen sanık Timurtaş, PKK'dan kaçtığı için örgütün ailesinden 6 kişiyi öldürdüğünü iddia etti. Müşteki avukatları, İsveç'te ifadesi alınan sanık Abdulkadir Aygan'ın ifadelerinin dosyaya 6 aydan beri konulmadığına dikkat çekti. Avukatlar, Mahmut Yıldırım ile Abdulkadir Aygan'ın yakalanması için İnterpol'den kırmızı bültenle yakalama kararı çıkarılmasını istedi.

        "10 BİN JİTEM ÜYESİ VAR"

        Mahkeme heyeti, emekli albay Arif Doğan'ın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nda verdiği 4 ayrı ifadeyi okuyarak dava dosyasına koydu. Doğan ifadesinde, JİTEM'in deneme amacıyla kurulduğunu, her ilde bir temsilci, her ilçeden, her köyden birer eleman katılarak örgütlenmesinin yapıldığını söyledi. Kurulan ekipte kimseye kimlik verilmediğini savunan Doğan, "Bu şahıslar, bölgede JİTEM'in PKK gruplarına yönelik yapılan operasyonlarda kullanıldı. Benim kayıtlarıma göre 10 bin JİTEM üyesi bulunmaktaydı. Bu kişiler vatan sevgisi ile çalışan kişilerdi. Bir yerden maaş almayıp, zenginden fakire geçen paralarla geçiniyorlardı. Bu kişilerin Jandarma Genel Komutanlığı'nın arşivlerinde kayıtları mevcut değildir. Bunların kayıtları JİTEM'de vardır" dedi.

        "JİTEM YAPILANMASI SÜRÜYOR, İHTİYAÇ OLDUĞUNDA BENİM SÖYLEMEMLE JİTEM FAALİYETLERİNİ DEVAM ETTİRECEK"

        Kendisinin 1990'da görevden alındıktan sonra JİTEM'in dondurulduğunu iddia eden Doğan, "Bu süreç içerisinde arşiv sorumluları JİTEM'e yeni genç elemanlar temin etmeye devam ederler. Bu yeni temin edilen kişilerin kod isimleri bana gelir, kod isimlerde eskiden verilen kod isimlerinin aynısı kullanılır, sadece şahıslar değişir. Bana gelen bu bilgileri inceledikten sonra imha ederim. Şu anda JİTEM yapılanması halen devam etmektedir. İhtiyaç olduğunda benim söylememle JİTEM'in faaliyetlerini devam ettirecek, bu işin yöneticiliğini yapacak kişiler vardır. Fakat bu yapı bölgedeki yetkili komutanla görüşmeden, onlardan talimat almadan hiçbir şekilde o bölgede faaliyet göstermezler" diye konuştu.

        DEP'LİLERLE YEMEKTE KARŞILAŞMA

        Ankara'da bulunduğu sırada Abdullah Çatlı, Hüseyin Kocadağ ve Mahmut Yıldırım'a yemek ikram etmek için Ankara Oteli'nin teras katında yer ayırttığını anlatan Doğan, "Yemek için oraya gittiğimde PKK'nın merkez komitesini oluşturan Ahmet Türk, Leyla Zana, Sırrı Sakık, Hatip Dicle, Orhan Doğan ve ismini hatırlamadığım birkaç kişi daha vardı. Şahısları görünce garsonu çağırıp, 'Bu PKK'lıların bulunduğu yerde bize neden yer ayırdın' diyerek kızdım. Bu sırada Mahmut Yıldırım, 'sıkıntı olabilir, olay çıkar' düşüncesiyle 'ben dışarıda bekleyeyim' dedi. Bir süre sonra Ahmet Türk ve beraberindekiler kalkıp gittiler" diye konuştu.

        "SURİYE'YE OPERASYON DÜZENLEDİK"

        Suriye sınırına yakın bir bölgede Tarım Orman Müdürlüğü'ne ait bir hayvan çiftliğine PKK'lıların düzenlediği saldırıda 200 ineğin memelerini kestiğini kaydeden Doğan, şunları söyledi:

        "Ayrıca tarladaki mahsuller ile traktörleri yakmışlar. Bu olay bana anlatılınca çok üzüldüm. O dönemde sınırın öbür tarafındaki Cemşeref möyünde yaşayan kişilerin PKK'ya yardım ettiğini öğrenmiştik. Bu saldırıya karşılık Suriye'nin Cemşeref köyünde JİTEM olarak eylem yaptık. Bu eylemi gerçekleştirdiğimiz sırada dönemin Başbakanı Turgut Özal, Suriye'nin Devlet Başkanı Hafız Esat'ı ziyaret ediyormuş ve bu ziyaret sırasında Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye iadesini talep etmiş. Hafız Esat da ?Siz bize Müslüman Kardeşler Örgütü liderini teslim edin, biz de size Abdullah Öcalan'ı teslim etmeyi düşünelim. Kaldı ki 2 saat önce Cemşeref köyünde 75 vatandaşımız hayatını kaybetti' diyerek Öcalan'ı teslim edemeyeceklerini söylemiş."

        "JİTEM'İN BİTLİS'İN ÖLÜMÜYLE İLGİSİ YOK"

        Doğan, Ankara'da 1993'de uçağının düşmesi sonucu yaşamını yitiren Jandarma eski Genel Komutanı Eşref Bitlis'in ölümüyle JİTEM'in ilgisinin olmadığını, olayın tamamen kaza olduğunu söyledi.

        Mahkeme heyeti, adresleri tespit edilemeyen ve savunmaları alınmak için hazır edilemeyen sanıklar Mahmut Yıldırım, İbrahim Babat, Mehmet Zahit Karadeniz, Lokman Gündüz ve Muhsin Gül hakkındaki yakalama emrinin sonucunun beklenilmesine karar vererek, duruşmayı erteledi.

        Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, 16 sanık hakkında 2005 yılında 15 yıl ile ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle dava açmıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ