Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Sarıkamış'taki şehit sayısının 23 bin olduğu iddiası

        Tarihçi- Yazar Mehmed Niyazi, ''Sarıkamış Harekatı''nda donarak şehit olan asker sayısının 90 bin değil, 23 bin olduğunu ileri sürdü.

        Mehmed Niyazi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Sarıkamış Harekatı''nın Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı ve Rusya imparatorlukları arasında gerçekleştiğini hatırlattı.

        Sarıkamış'ta şehit olan asker sayılarının yanlış aksettirildiğini, incelediği Genelkurmay Başkanlığına ait kitaplar başta olmak üzere birçok yayında şehit sayısının 90 bin olmadığını belirlediğini dile getiren Mehmed Niyazi, şöyle konuştu:

        ''Harekata 76 bin askerimiz katıldı. Nasıl oluyor da 76 bin askerimizden 90 bini donarak ölüyor? 15 Şubat 1915 tarihinde orduda yapılan sayımda 42 bin askerin kaldığı tespit ediliyor. Toplam şehidimiz 23 bindir. Donma olayı Erzurum'un Şenkaya ilçesine bağlı Baldız Köyü'nden Sarıkamış'a hareket eden 25 bin kişilik piyade birliğinde gerçekleşiyor. Bunlardan 10 bininin Sarıkamış'a ulaştığı kesin. Hangi sihirbaz, nasıl bir maharetle kalan 15 bin kişiden 90 bin insanı dondurabiliyor? Donma olayı ordumuzun tamamında olmadı. Erzurum Şenkaya ilçesinden hareket eden 25 bin askerimizin 10 bini Sarıkamış'a girdiğine göre, donma olayı bunların arasında oldu. Bunların kaçı şehit oldu, kaçı dondu bilmiyoruz. Ancak bir 90 bin yalanı devam edip gidiyor.''

        ''Rus propagandasını devam ettiriyoruz''

        Bu bilginin Ruslar tarafından ortaya atıldığını ifade eden Mehmed Niyazi, sözlerini şöyle sürdürdü:

        ''Ruslar, bütün savaşlarda kendi ölü sayılarını azaltır, diğer ülkelerinkini çoğaltır. 32 bin insanının ölümünü mazur göstermek için Türklerde 90 bin kayıp olduğunu söylediler. Bizimkiler de bunu alıp, yıllardır kullanıyor. Rus propagandasını devam ettiriyoruz. Olayı öyle gösteriyorlar ki; sanki ordumuz hiçbir şey başarmamış gibi... Bütün belgelerde 23 bin şehidimiz olduğu yazıyor. Garip insanlarız. Gözümüzü açtık 90 bin yalanı, yaşlandık bu yalan hala devam ediyor. Ruslar (Biz bu kadar şehit verdik ama karşı taraf 90 bin şehit verdi) diyor.''

        Mehmed Niyazi, Osmanlı'nın kuruluşundan yıkılmasına kadar ''kayıt devleti'' ve ''arşiv devleti'' olarak anıldığını, her şeyin kayıt altına alındığı bir dönem olduğunu kaydederek, ''Harekatta ölenlerin isimleri arşivlerde var'' dedi.

        ''Tarihi iyi araştırmak zorundayız''

        Tarihin iyi bilinmesi gerektiğini, en sağlıklı kaynakların Genelkurmay Başkanlığı tarafından yayımlandığını bildiren Mehmed Niyazi, ''Hiçbir kaynak aslında sağlıklı değil. Çünkü kayıtlar, savaş ortasında tutulmuş. Yani bombaların, çarpışmaların arasında tutulmuş ama buna rağmen Genelkurmayın çok daha sağlıklı olduğunu düşünüyorum'' dedi.

        Bu yanlış bilginin 1926 yılında ortaya atıldığını savunan Mehmed Niyazi, ''Enver Paşa ve arkadaşları Türkiye'yi 1918'de terk etti. 8 sene sonra bu olay neden ortaya çıktı? Bu gizli kapaklı bir hadise değildi. Bu Sarıkamış, bütün dünyada bilinen bir harpti. Bundan sonra böyle bir şeyin ortaya atılmasının bir manası olması lazım. Tarihi iyi araştırmak zorundayız'' diye konuştu.

        Sarıkamış'ın önemli bir harekat olduğunu vurgulayan Mehmed Niyazi, şunları kaydetti:

        ''Hiçbir subay, o karda, soğukta bu harekatı yapmayı göze almaz. Demek ki; bu harekatın yapılması için önemli bir sebep vardı. Çünkü bahar geldiği zaman Ruslar kuzeyden, İngilizler güneyden Filistin'e yürüyeceklerdi. Bizim ordumuz iki tarafa karşı koyamayacağı için bu harekatı yaptı. Zayıf ordular, zaferi ancak inanılmazı başarmakla elde eder. Kaldı ki, bu çok güzel planlanmış bir harekattı. Fevzi Çakmak, ciddiye alacağımız bir kumandandı. Çakmak diyor ki; (22 Aralık 1915'te yaptığım harekata kumanda kadememiz inansaydı, Rusya'yı Kafkasların ötesine atardık. Milletçe rahat bir nefes alırdık).''

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ