Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Yaşam Türkiye haritası değişiyor

         Deniz ÇİÇEK/HT GAZETE

        Çevre Bakanlığı, 1924 yılında yapılan Türkiye'nin siyasi haritasını yenilemek için çalışma başlattı. AB'ye uyum için dijital hale getirilecek çalışmayla; kuruyan göllere, yeni yollara göre sınırlar yeniden çizilecek.

        Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye’nin siyasi haritasını değiştirecek bir çalışma başlattı. Cumhuriyetin kurulmasıyla 1924 yılında il, ilçe ve köy sınırları arazi şekillerine, akar su yataklarına, göl ve o zaman kullanılmakta olan yollara göre çizildi.

        Ancak zamanla kuruyan akarsu yatakları, kuruyan göller, kullanılmayan yollar nedeniyle sınırlar birçok yer de tar tışmalı hale geldi. Bunun üzerine çalışma başlatan bakanlık, 81 il, 953 ilçe ve 34 bin köyün sınırlarını baştan çizecek. AB müktesebatı gereği ülkedeki sınırların dijital olarak yayınlanması gerektiğinden, bu çalışmayla AB’ye uyum da sağlanacak. İdari sınırlar baştan çizildiğinde, Türkiye’deki bütün siyasi haritalar da çöpe atılacak. İlçelerin sınırlarının baştan çizilmesiyle de kaymakamların sorumluluk alanları değişecek.

        Şu anda muğlak olan sınırlar nedeniyle pek çok adli vaka ortada kalıyordu. Hangi ilin sınırlarında yaşandığı belli olmayan asayiş olaylarına, hangi emniyet biriminin bakacağı bilinmiyordu. Konuya yönelik olarak bilgi veren yetkililer, bu çalışmanın, A’dan Z’ye bütün idari ve hiyerarşik sistemin başlangıç noktası olacağına dikkat çekerek “Vali nereden sorumlu, kaymakam ne re den so rum lu? Bunlar şu anda bilinmiyor. Bütün vali, kaymakam, muhtarların gözü bu çalışmada” dedi.

        KAN DAVALARI BİTECEK

        Çalışma ile pek çok köyün arasında kan davalarına varan sorunlar yaratan arazi kavgaları da çözülecek. Meralar, ormanlar ve derelerin hangi köye ait olduğu netleşecek. Ormanın haklarından yararlanan köyler netleşecek. Özellikle Karadeniz’de yaşanan, hangi yaylanın hangi köye ait olduğu gerilimleri de bitecek.

        ‘Van Gölü kimin, Ağrı Dağı kimin?’

        İl sınırları da değişecek. Ağrı Dağı ve Van Gölü için yaşanan “Hangi ile ait?” tartışmaları da son bulacak. Bir ile yatırım yapmayı planlayan şirket, sınırdaki karmaşa nedeniyle daha az teşvikten yararlanmak zorunda kalabiliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ