Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Otobüslerin denetimi nasıl sağlanır?

        AHT

        Kayseri ve Sivas'ta bir hafta içinde devrilen iki otobüste tam 30 kişi hayatını kaybetti. İki katından fazla insan yaralandı. İki kazanın nedeni de kış şartlarına uygun olmayan kabak lastikle yola çıkmak. Habertürk Genel Yayın Yönetmeni Fatih Altaylı da, dün köşesinde bu konuyu gündeme getirdi ve otogarlarda denetimin çok mu zor olduğunu sordu. Bu soruyu biz de uzmanlara sorduk...

        'Denetimler yapılıyor ancak Ankara'da sektörle toplantı yapıp kendimize çekidüzen vereceğiz'

        Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet ERDOĞAN:

        DENETİMİ Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Şube ekipleri yapıyor. Otobüslerimiz, otogardan çıkmadan önce taşıt kartı, sigorta ve takometre ile çıkış evrakı alır, polislere teslim eder. Polisler, lastiklere bakar ve çıkış izni verir. Sürücünün hız yapıp yapmadığı, şoförün kaç saat araç kullandığı takometrede görülür. Yollarda da rutin denetimler yapılır. Şirketlerimiz de kendi iç denetimlerini de yapar. Otobüslerimiz D1 belgeli. 7 bin 800 araçla yılda 200 milyon yolcu taşınıyor. Geçen yıl 398 kazada 49 kişi ölürken, bu yıl maalesef şansız başladı. Perşembe günü Ankara'da sektör temsilcileriyle bir araya geleceğiz. Emniyet kemerinin, kar lastiğinin, eğitimin önemi ve firmaların iç denetimi konuları ele alınacak. Sektörümüzle bu konuları yeniden paylaşacağız ve kendimize çekidüzen vereceğiz. Emniyet kemerini şoför, muavin, ön sıradakiler, kapı önlerindeki koltuklar ve 3 yaşın üzerindeki çocukların takması zorunlu. Bütün koltuklara takılması mecburiyeti getirilmesini bekliyorum. Bizim görevimiz de yolculara kemeri takmaları konusunda uyarmak olacak.

        'Rüşvete yönelmeyecek bir yapı sağlanmalı'

        CHP Bursa Milletvekili Sena KALELİ:

        KAZALARIN önlenmesinde en önemli etki denetimdir. Terminal çıkışlarında ‘rüşvete" yönelmeyecek bir yapının çıkış yapan tüm araçları titizlikle denetlemesi ve ceza müessesesinin de işlemesi gerekir. Yıllarca otobüsçülük yapan birisi olarak otogara girer girmez yaptığım ilk şey, otobüslerimizin lastiklerine bakmaktı. Sektörde girdiler çok yüksek. Firma sahipleri özellikle lastiklerini çok uzun süre kullanmayı tercih edebiliyor. Bu büyük bir yanlış ama ödeme sıkıntısı içinde bu tip aksamalar yaşanabiliyor. Kazaların önlenmesinde sadece otobüs sahiplerine değil, hükümete, yerel yönetimlere, kolluk kuvvetlerine de görev düşüyor. Ayrıca otobüsçünün direksiyonda borçlarını düşünmeden seyahat edecek önlemlerin de alınması lazım"

        'Öncelikle korsan taşımacılığın önüne geçmek gerekir'

        Emekli Emniyet Müdürü ve Erzurum Şehirlerarası Otobüs Terminali Müdürü Ahmet DEMİRAL:

        OTOBÜSLER rahatlıkla terminallerde denetim altına alınabilir. Lastikleri standartlara uymayan otobüslere çıkış vermedin mi, sorunu da çözmüş olursun. Trafik Şube Müdürlükleri, Ulaştırma Müdürlükleri ve terminal yöneticileriyle ortak bir çalışma yapılabilir. Türkiye'nin bir ortak sorunu da, korsan taşımacılıktır. Terminale giriş yapmayan araçlar maalesef toplu taşımacılık yapıyor. Korsan taşımacılık yapan otobüsleri terminallere sokmayı başaramıyoruz. Otobüs terminallerine denetim yetkisinin verilmesiyle birlikte korsan taşımacılığı ortadan kaldıracak ciddi tedbirler alınmalı.

        'Kontroller Avrupa'daki gibi yapılmıyor, nedeni lastikte aramasınlar'

        Trabzon-Firma yöneticisi Nurettin ŞAHİN

        OTOGARDAN kar lastiği olmadan araçların çıkışına izin verilmez. Tüm kontrollerde trafik tarafından yapılır. 30 yıl direksiyon başında şehirlerarası ve uluslararası taşımacılık yaptım. Avrupa da yol kontrollerinde memur aracın altına dahi giriyor. Lastiklerini "kumpas" denilen aletle ölçüyor. Bir aksaklık varsa kesinlikle geçişine izin verilmiyor. Türkiye'de bu iş gereği gibi yapılmıyor. Kar lastiği ile buzun hiçbir alakası yok. Kar lastiğinin buzda hiçbir etkisi olmaz. Kazalar sürücüden kaynaklanıyor. İyi sürücüler bu yollarda nerede buz var bilir ona göre kontrollü gider, zincir takar. Kazayı lastikte aramasınlar.

        'Diyarbakır'da tam olarak kontrol yapılmadığını biliyoruz'

        Diyarbakır Şoförler Odası Başkanı Sıtkı ERGE:

        OTOBÜS terminallerinde trafik polislerinin araç ve ekipman ile personeli, emniyet kemeri takmayan yolcuları ikaz etmesi gerekiyor. Burada tam kontrol yapılmadığını biliyoruz. Toplamda 3-5 dakikada lastik ve diğer kontroller yapılabilir. Bunu İçişleri Bakanlığı ile Türkiye Şoförler Federasyonu'nun birlikte yapacakları denetlemelerle alışkanlık haline getirebiliriz. Ben de otobüs şoförlüğü yaptım. Teknik olarak yetersiz araçlarıyla hız yapılmaması gereken yerlerde hız yapmanın yanı sıra sürücüler aracı başka şoföre devretmesine rağmen uyumuyor. Ya direksiyonda uyuyakalıyor ya da refleksleri zayıfladığı için kazayı önleyemiyor.

        'Araçlardaki tüm lastiklerin kış lastiği olması gerekiyor'

        Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Hitay GÜNER:

        ARAÇLARDAKİ tüm lastiklerin kış lastiği olması gerekiyor. Maalesef Türkiye'de araçlar önden çekişliyse ön, arkadan çekişliyse arka lastiklere kış lastiği takılıyor. Sürücüler, "aracım rahat kalksın, patinaj çekmesin" düşüncesiyle sadece ön veya arka lastiklere kış lastiği takıyor. Ama aracı nasıl durduracağını hiç düşünmüyor. Aracı durduran 4 tekerlektir. Kamyon ve otobüslerde teker sayıları artıyor. O nedenle araçların sadece ön veya arka değil tüm lastiklerin kış lastiği olması gerekiyor.

        OTOGAR ÇIKIŞLARINDA SIKI DENETİM

        Kazaların ardından birçok şehirlerarası otogarda denetim sıklaştı. Bursa Emniyet Müdürlüğü ekipleri de Bursa Şehirlerarası Otobüs Terminali'nde otobüslerde özellikle lastik kontrolü yaptı. Denetimlerde, sürücülerin arka lastiklerde kış lastiği ve kaplama lastikleri kullanıp ön lastiklere çok fazla önem vermedikleri belirlendi. Bir saatte yaklaşık 60 otobüs denetlendi. Bolu Dağı'ndaki denetimlerde de kış lastiği olmayan otobüslerin geçişine izin verilmedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ