Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik MHP ve CHP'nin üzerinde uzlaştığı Ekmeleddin İhsanoğlu çatı aday olarak doğru bir isim mi?

        HT GAZETE/ANKARA

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli cumhurbaşkanlığı için "çatı aday" olarak Ekmeleddin İhsanoğlu üzerinde uzlaştı. AK Parti'nin önerisiyle 2005 yılında İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) Genel Sekreterliği koltuğuna; "seçimle göreve gelen ilk genel sekreter" olarak oturan İhsanoğlu, son dönem Mısır'da yaşananlara bakışı konusunda hükümetle görüş ayrılığına düştü. İslami değerleri savunmasıyla öne çıkan İhsanoğlu üzerinde CHP ve MHP liderinin uzlaşmasının ardından gözler parti tabanlarına çevrildi. CHP ve MHP'de farklı ve eleştirel seslerin de çıktığı İhsanoğlu için "AK Parti adayı karşısında şansı olur mu?" sorusu dillendirilmeye başlandı. İktidar ve muhalefet parti milletvekilleri İhsanoğlu'nun adaylığını şöyle değerlendirdi:

        'Atatürk'ün partisini bitirmek isteyenlere ödül'

        CHP İstanbul Milletvekili Nur SERTER:

        CHP, ilkelerine, ideolojisine, 90 yılı aşkın mücadelesine ters düşen bir Cumhurbaşkanı adayı ile kendisini inkar edecek bir girişimde bulunmuştur. CHP çizgisinde siyaset yapmanın ürkekliği içinde, çözümü İslamcı siyasete yakınlaşmakta arayan bir yönetim anlayışı, Atatürk'ün partisini bitirmek isteyenlere ödül olarak sunulmaktadır. Cumhuriyet değerleri ile kavgalı olan bir Başbakan'a karşı, onunla aynı kulvarlarda koşan bir aday üreterek rekabet etmeyi hedefleyenler, çağdaş Türkiye'nin değerlerini savunmaktan vazgeçmeyi, başarıya ulaşmanın yolu olarak görmek aczine düşmüşlerdir. CHP'ye yakışan, Cumhuriyet değerlerini onurla temsil eden bir aday etrafında bütünleşmektir. CHP'ye gönül verenler, bu umutla mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceklerdir.

        'Kılıçdaroğlu, İhsanoğlu'nu görse tanımaz'

        TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı- AK Parti Milletvekili Burhan KUZU:

        MUHALEFETİN bitişi. Aylarca çalışıp aday bulmadaki bu tıkanmaları ve nihayet böyle bir isim üzerinde anlaşmış olmaları bunların bitişini gösteriyor. Kılıçdaroğlu, Ekmeleddin Bey'i görsün tanımaz. İsmini bile doğru dürüst söyleyemiyor, 'İslamoğlu' diyor. Birisi tutuşturmuş o ismi eline, o da dolaştırıyor.

        'Muhalefet şimdiden kaybetti'

        HDP Grup Başkanvekili Pervin BULDAN:

        CHP/MHP çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu. Muhalefet şimdiden kaybetti. Tüm demokrasi güçleri HDP adayı etrafında kenetlenmelidir.

        'CHP teşkilatında sıkıntı yaşanabilir'

        Gazeteci-Yazar Fehmi KORU:

        CHP'nin bu noktaya geldiği kanaatinde değilim. Kemal Kılıçdaroğlu ve onunla birlikte olan kadrosu öyle zannediyorum ki AK Parti tabanından oy almak için çok fazla kendi tabanını düşünmeden bu adayı tespit etmiştir. Belki de ikna edebilirler tabanlarını ama ben CHP teşkilatında bir sıkıntı yaşanabileceğini düşünüyorum. Artık, Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı adaylığını da kesin gibi görüyorum, dönüş olacağını düşünmüyorum. Halkın oy kullandığı her ortam, siyasetin ağırlığı olan ortamlardır. Cumhurbaşkanını halk seçeceği için adayda ister istemez siyasi eğilimler olması gerekir.

        'Bu çatı akar'

        CHP Ankara Milletvekili Gökhan GÜNAYDIN:

        YAĞMUR'dan kaçmak için bu çatının altına girilmez; bu çatı şakır şakır akar.

        'Çatı aday ve arkasındaki Sisi'

        AK Parti Gaziantep Milletvekili Şamil TAYYAR:

        Çatı aday ve arkasındaki Uluslararası Sisi koalisyonu gösterdi ki 10 Ağustos Çankaya seçimi darbecilerle demokratlar arasında geçecek.

        'Mısırlılar oy kullanacak mı?'

        AK Parti İstanbul Milletvekili Bülent Turan:

        CHP'liler çatı adayın adının telaffuzunu öğrenene kadar seçim biter! Demedi demeyin. Düşünsene 50 yıl sol-sol diyorsun, emek/direniş diyorsun. En üst siyasi makama partin İKÖ başkanını aday gösteriyor. Senin de işin zor. Twitter yıkılıyor! Ama CHP'li ya da MHP'li bir milletvekilinden bir tebrik bile yok! Vah vah. Mısırlılar oy kullanacak mı?

        'CHP VE MHP Erdoğan'ı Köşk'e yollamak istiyor'

        HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan:

        CHP ve MHP başbakandan kurtulmak için onu Köşk'e yollamak istiyor. Bir İslamcının karşısına İslamcı aday çıkararak seçim alacaklarını zannediyor aslan sosyal demokratlar. Ama bu adayın CHP içinde çok ciddi tartışma yaratacağına inanıyorum. Sağın karşısına halkın adayını HDP çıkaracak. Asıl sürpriz bizim cenahta olacak. Sabırla, bir hafta 10 gün daha bekleyin.

        "Siyasi partilere eşit mesafede olan ismi tespit ettik"

        CHP Grup Başkanvekili Akif HAMZAÇEBİ:

        CUMHURBAŞKANLARI daima bütün siyasi partilere eşit mesafede olurlar. Cumhurbaşkanı özelliği budur, bunu tespit ettik. Bu, CHP'li aday da olabilirdi. O da mümkündü. Sayın İhsanoğlu'nun elbette bir inancı vardır, dini inancının gereklerini yerine getiren bir insan olabilir; ama, bunlar bizim değerlendirmelerimizde ön plana çıkıp da, 'çok dindar bu nedenle yapalım' demiş değiliz. İnanç sahibi olması, inancının gereklerini yerine getiriyor olması bizi mutlu eder. Siyasi partiler olarak bizler de gerekli çalışmaları yapacağız. Olayın seyircisi değiliz, içinde olacağız.

        'Niyet hayırdır, akıbeti de hayır olsun'

        MHP Grup Başkanvekili Oktay VURAL:

        TOPLUMUN temel değerlerini benimsemiş özelliklere sahip değerli şahsiyetin cumhurbaşkanı adayı olarak ortaya konulmuş olması önemli. Toplum, cumhurbaşkanı seviyesinde bir çatışma istemiyor. Hayırlı uğurlu olsun. Bu mesele bir parti meselesi değil. Herkes kendi ekseninden baktığı zaman bir uzlaşmayı temin etmek zordur. Partilere değil, toplumun tamamına hitap edebilecek özellikleri taşıyan bir Cumhurbaşkanı adayıdır. AK Parti'ye, MHP'ye, CHP'ye, SP'ye, BDP'ye oy verecek insanları da temsil edecek bir Cumhurbaşkanını zirvede görebileceğimizi düşünüyorum. Niyet hayırdır, akıbet de hayır olsun. Bazı eleştiriler tabiatıyla olacaktır, bu doğaldır.

        'Trollendik'

        CHP İstanbul Milletvekili Melda ONUR:

        TAMAM arkadaşlar, kabul trollendik. Uzlaşı toplantısında talep edilen profile uymuyor. Ama çatı adayını ilk kez duyunca vekil dediğin de bir bocalar.. O halde ben milletvekillerine grupta yapılan ankette yazdığım aday isimlerimi açıklayabilirim artık: 1-Sami Selçuk 2-Altan Öymen.

        'Çatı değil iki partinin adayı'

        Saadet Partisi Genel Başkanı Kamalak: Öğrendiğimiz kadarıyla 'çatı aday' değil, iki partinin adayı söz konusudur. Biz bu durumu yetkili organlarımızla değerlendirir durumu ona göre izah eder, siz değerli kardeşlerimize bilgilendiririz.

        'Siyasal islam'a açılma'

        CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün: İslam Örgütü eski başkanı Ekmeleddin İhsanoğlu'nun adaylığı CHP'nin sağa açılmasının bir devamı; şimdi siyasal İslam'a da açılma devri.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ