Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Rusya-Ukrayna gerilimi halka sıçradı: Protestolar sürüyor!

        Rus savaş gemilerinin, Kırım açıklarında Azak Denizi'ndeRusyakara sularını ihlal ettiği iddiasıylaUkrayna savaş gemilerine müdahale ettiği bildirildi.

        Son dakika bilgisine göre,Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Rusya'nın üst düzey bir Ukraynalı diplomatı Kreç Boğazı'nda Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan gerilim sebebiyle çağıracağını söyledi.

        Gemilerin izin uygulamasına tabi olan Kerç Boğazı'na doğru ilerlediği kaydedilen açıklamada,Ukraynagemilerinin Rus sularında tehlikeli manevralar yaptığı ve sınır güvenliği uyarılarını yok saydığı savunuldu. Açıklamada, Rus sınır güvenlik hizmetlerinin Karadeniz, Azak Denizi ve Kerç Boğazı'nda bütün önlemleri aldığı bildirildi.

        FSB açıklamasında,Rusyakara sularındaUkraynagemilerinin provokasyona devam ettiği belirtilerek, "Ukrayna gemilerinin amacının bölgede çatışmalı durum yaratmak olduğu ortada." ifadesi kullanıldı.

        Ukraynaile yaşanan sorunlar sebebiyle, büyük bir kargo gemisini Kerç Boğazı'nda demirleyerek Karadeniz üzerinden Azak Denizi'ne geçişi kapatan Rusya'nın bu sabah saatlerinde Kerç Boğazı'nı gemi trafiğine açtığı duyuruldu.

        REKLAM

        TÜRKİYE'DEN İTİDAL ÇAĞRISI

        Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada itidal çağrısında bulunularak, "Azak Denizi ve Kerç Boğazı’nda yaşanmakta olan gelişmeleri ve artan gerginliği takip ediyoruz. Bu çerçevede Ukrayna’ya ait gemilere ateş açıldığı ve yaralılar bulunduğu yolundaki haberleri endişeyle karşılıyoruz.

        Karadeniz’e kıyıdaş bir ülke olarak Kerç Boğazı’ndan geçişlerin engellenmemesi gerektiğini vurguluyoruz. Bölgesel barış ve istikrarı tehlikeye sokabilecek adımlardan kaçınılması, uluslararası hukuka saygı gösterilmesi, ayrıca sağduyu ve itidal içinde hareket edilerek gerginliğin tırmandırılmaması çağrısında bulunuyoruz." ifadelerine yer verildi.

        ÇAVUŞOĞLU: SAĞDUYULU DAVRANMALARI ÇAĞRISINDA BULUNUYORUZ

        DışişleriBakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Bu süreci yakından takip ediyoruz. Her şeyden önce hem Ukrayna hem de Rusya'ya bu süreçte sağ duyulu davranmaları çağrısında bulunmak isterim. Elbette Kırım'ı statüsü ve bazı konularda tartışmalar devam ediyor. Çözülmeyen sorunlar var, belirsizlik de var. Bu sorunların çözümü zaman alabilir, ortada de facto durumlar da var. Bu süreçte, bu tür sorunların bir daha yaşanmaması için bazı kuralların belirlenmesi gerekiyor. Zaten Karadeniz'de yeterince gerginlik var ve ara ara da tırmanmayı görüyoruz. Son olay da gerginliği arttırdı. Biz bundan yana değiliz. Her iki ülkeyle de ilişkilerimiz son derece iyi. Her iki ülkeyle de bu gerginliği azaltmaları için gerekli temaslarda bulunacağız. Buradan da bu çağrıyı yapmak istedim" şeklinde cevap verdi.

        RUS GEMİSİ UKRAYNA GEMİSİNİ MAHMUZLADI

        UkraynaDeniz Kuvvetlerinden yapılan açıklamada iseUkraynaordusuna ait iki zırhlı savaş gemisi ile römork gemisinin Odessa'dan çıkarak Azak Denizi'nde bulunan Mariupol Limanı'na gitmek istediği belirtildi.

        Gemilerin Mariupol'a güvenli şekilde geçmesi amacıyla gereken bilgilerin uluslararası deniz kurallarına göre önceden verildiği vurgulanan açıklamada, buna rağmen Rus ordusuna ait 4 gemininUkraynagemilerine karşı saldırgan eylemlerde bulunduğu kaydedildi.

        Açıklamada, "Rus savaş gemisi 'Don',Ukraynaordusuna ait römork gemisini mahmuzladı. Bunun sonucunda geminin ana motoru, dış yüzeyi ve cankurtaran sandalı hasar aldı." ifadeleri kullanıldı.

        Reuters'ın görgü tanıklarına dayandırdığı haberine göre, el konulan 3 Ukrayna gemisi Kırım limanına demirlendi. Görgü tanıkları gemilerde herhangi bir hasar görünmediğini ve gemilerin çevresinde denizci üniformalı kişiler olduğunu belirtti.

        ALMANYA: KABUL EDİLEMEZ

        Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Azak Denizi’nde yaşanan gerginliğe ilişkin açıklamasında Rusya’nın kuşatmasının kabul edilemez olduğunu ifade etti.

        Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, sosyal medya hesabından Azak Denizi’nde yaşanan gerginliğe ilişkin açıklama yaptı. Ukrayna’da yaşananların endişe verici olduğunu kaydeden Mass, “Rusya’nın Azak Denizi’nde geçiş sırasındaki kuşatması kabul edilemez. Kuşatmanın kaldırılması önemlidir” dedi. Alman Bakan, her iki tarafı da gerilimi azaltmaya çağırdı.

        ELÇİLİK ÖNÜNDE PROTESTO

        Öte yandan,Ukrayna’nın başkenti Kiev’deRusyaBüyükelçiliği önünde lastik yakılarak ve elçilik binası önüne gemi maketleri konularak protesto gösterileri düzenlendi.

        Başkent Kiev'deki Rusya Büyükelçiliğine duman fişekli saldırılar düzenlendi. Elçilik binasının önüne atılan lastikler bir süre sonra ateşe verildi.

        Ukrayna medyasına yansıyan haberlerde, Rus Büyükelçilik binasına duman fişekleri ve bombasıyla saldırıda bulunulduğu belirtildi.

        Kiev Emniyet Müdürü Andriy Kriçenko'nun olay yerine gittiği, güvenlik güçlerinin bölgede güvenliği sağlamaya çalıştığı kaydedildi. "Rusya'ya ölüm" sloganları atıldı.

        Ukrayna'nın başkenti Kiev'de Rusya Büyükelçiliği önünde toplanan yüzlerce kişi Moskova'yı protesto etti. Göstericilerden bazıları molotof kokteyli atarken, büyükelçiliğe ait bir araç ateşe verildi.

        1 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

        UkraynaDeniz Kuvvetleri Komutanlığından yapılan yazılı açıklamada, RusyaFederal Güvenlik Servisi (FSB) teknesindenUkraynaDeniz Kuvvetlerine ait gemilere ateş açıldığı bildirildi. Gemilere açılan ateş sonucunda 2 kişinin yaralandığının aktarıldığı açıklamada, 2Ukraynagemisinin hasar gördüğü ve rotasını kaybettiği kaydedildi. Açıklamada birUkraynagemisinin de demir atmak zorunda kaldığı ifade edildi.

        REKLAM

        Açıklamada,Ukraynagemilerinin Rus özel kuvvetleri tarafından ele geçirildiği bilgisi de yer aldı. Ukraynabasınında ise açılan ateş sonucu 1 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

        UkraynaDeniz Kuvvetlerinden yapılan açıklamada,Rusya'nınUkraynagemilerine eşlik ettiği ve 6Ukraynaaskerinin olayda yaralandığı aktarıldı.

        UKRAYNA NATO ÜYESİ ÜLKELERDEN DESTEK İSTEDİ

        UkraynaDevlet Başkanı Petro Poroşenko’nun yaşanan olaydan dolayı batılı ülkelerin ve NATO üyesi ülkelerin liderlerini tek tek arayıpRusya’ya karşı destek istediği öğrenildi. Karadeniz’de yaşanan gerilimden dolayı her iki ülke ordusu teyakkuz haline geçti. Diğer taraftan Kerç köprüsü üzerindeRusyaHava Kuvvetleri’ne ait SU-25 tipi savaş uçaklarının alçak uçuşları devam ediyor.UkraynaCumhurbaşkanı Petro Poroşenko'nun da savaş kabinesini acil toplantıya çağırdığı öğrenildi.

        SIKIYÖNETİM TALEBİNDE BULUNULDU

        Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi, Karadeniz'de yaşanan gelişmeler nedeniyle yapılan acil toplantıda ülkede 60 günlük sıkıyönetim ilan edilmesi talebinde bulundu. Karar henüz Ukrayna Parlamentosu tarafından onaylanmadı.

        REKLAM

        RUSYA: PROVOKASYON

        FSB yetkilileri, ellerindeUkraynaHükumeti tarafından Karadeniz'de provokasyon hazırlanmasının ve yürütülmesi için emir verdiğine dair kanıtlarının da olduğunu aktardı. Yetkililer tarafında yapılan açıklamada, "Bu belgeler yakında kamuoyuna sunulacak" ifadelerine yer verildi.

        İHLAL EDEN GEMİLERİN GÖRÜNTÜSÜ YAYINLANDI

        FSB,UkraynaDonanmasına ait üç askeri geminin Kırım yarımadası yakınlarında Rus deniz sınırını ihlal ettiği görüntüsünü paylaştı. Görüntülerde, Rus sahil güvenliğiUkraynagemilerinin gidişine müdahale ederek onların Rus sularına çekilmesini talep ediyor. Rus sahil güvenliği gemileri de rotasını değiştirmeyenUkraynagemisinin gövdesine vurarak taciz ediyor.

        "RUSYA SİLAH KULLANDI"

        RusyaFederal Güvenlik Servisi (FSB), Azak Denizi’ndeUkraynasavaş gemilerini durdurmak için silah kullanıldığını doğruladı.

        REKLAM

        FSB'den yapılan açıklamada,Ukraynasavaş gemilerinin saat 19.00 sularında Rus sınırını tekrar ihlal etme girişiminde bulunduğu belirtilerek, bu duruma Rus Karadeniz Filosu ve Federal Güvenlik Servisi’ne ait gemilerin müdahalede bulunduğu ifade edildi.

        Açıklamada, "Ukraynasavaş gemilerini zorla durdurma amacıyla, silah kullanıldı.Rusya’nın Karadeniz'deki karasularında,UkraynaDeniz Kuvvetlerinin üç gemisi de gözaltına alındı.UkraynaSilahlı Kuvvetlerinden üç yaralı askere tıbbi yardım sağlandı. Hayatları için bir tehdit yok." ifadelerine yer verildi.

        ZAHAROVA: HAYDUT METODU

        RusyaFederal Güvenlik Servisi (FSB), Azak Denizi'ndeUkraynasavaş gemilerinin limanlarına döndüğünü bildirdi. FSB'den yapılan açıklamada, Rus savaş gemilerinin müdahale ettiğiUkraynasavaş gemilerinin durumuna ilişkin bilgi verildi.UkraynaDeniz Kuvvetlerine ait üç geminin limanlarına döndüğü belirtilen açıklamada, "Bu tür tehlikeli ve sorumsuz kararlar veren Kiev yönetimi, eylemlerinin sonuçları hakkında düşünmelidir." değerlendirmesi yapıldı.

        REKLAM

        Kiev yönetiminin Kerç Boğazı'nda provokasyon yaptığını savunan RusyaDışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, sosyal medya hesabından, "Haydut metodu ile önce provokasyon, sonra zorlayıcı baskı, ardından da saldırganlık suçlaması." ifadelerini kullandı.

        AB'DEN RUSYA'YA UYARI

        Avrupa Birliği (AB),RusyaFederal Güvenlik Servisine (FSB) ait sınır güvenliği teknesindenUkraynasavaş gemilerine ateş açılmasına ilişkin, Moskova yönetimine Kerç Boğazı'ndaki geçiş serbestisini yeniden sağlaması çağrısında bulundu.

        AB Komisyonu Sözcülüğünden yapılan yazılı açıklamada, "Rusya'ya Azak Denizi'ndeki Kerç Boğazı'ndaki geçiş serbestisini yeniden tesis etmesi çağrısında bulunuyoruz." ifadesi kullanıldı.

        Taraflara itidal çağrısı yapılan açıklamada, Kerç Köprüsü'nünRusyatarafındanUkrayna'nın rızası dışında inşa edildiğine dikkat çekilerek köprününUkrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğini de ihlal ettiği belirtildi. Açıklamada, AB'ninRusya'nın Kırım'ı yasa dışı ilhakını da tanımadığı ve tanımayacağı kaydedildi.

        REKLAM

        NATO'DAN İTİDAL ÇAĞRISI

        NATO, Azak Denizi'ndeki Kerç Boğazı civarındaki gelişmeleri yakından izlediğini belirterek itidal çağrısında bulundu.

        NATO Sözcüsü Oana Lungescu, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Azak Denizi'ndeki Kerç Boğazı civarındaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz.Ukraynalı yetkililerle de irtibat içindeyiz. İtidal ve gerginliği azaltma çağrısında bulunuyoruz." ifadelerini kullandı.

        Lungescu, NATO'nunUkrayna'nın egemenliğini, toprak bütünlüğünü ve karasuları içindeki seyrüsefer serbestisini güçlü bir şekilde desteklediğini anımsatarak, "Rusya'ya, uluslararası hukuk uyarınca Azak Denizi'ndekiUkraynalimanlarına engelsiz erişim sağlaması çağrısını yapıyoruz." açıklamasında bulundu.

        NATO liderlerinin temmuz ayında düzenlenen Brüksel Zirvesi'ndeUkrayna'ya olan desteklerini yinelediklerini aktaran Lungescu,Rusya'nın Kırım, Karadeniz ve Azak Denizi'ni askerileştirme çalışmalarınınUkrayna'nın bağımsızlığını tehdit ettiğini kaydettiklerini hatırlattı.

        REKLAM

        UKRAYNA SAVAŞ DURUMUNA GEÇMEYİ PLANLIYOR

        UkraynaUlusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Genel Sekreteri Aleksandr Turçinov, ülkenin savaş durumuna geçmesi için toplantı yapılacağını bildirdi.

        Turçinov,Ukraynabasınına yaptığı açıklamada,UkraynaDevlet Başkanı Petro Poroşenko'nun topladığı savaş kabinesinde Azak Denizi’nde meydana gelen hadise ile ilgili olarakUkraynaSavunma Bakanlığının rapor verdiğini aktardı.

        Toplantıda Rus savaş gemilerininUkraynasavaş gemilerine yaptığı müdahalenin "askeri saldırı eylemi" olduğunun vurgulandığını belirten Turçinov, "Toplantıda ülkede savaş durumu ilan edilmesi için Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyinin toplanması önerildi." dedi.

        BM ACİL TOPLANIYOR

        Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Rus savaş gemilerinin, Kırım açıklarında Azak Denizi'ndeRusyakarasularını ihlal ettiği iddiasıylaUkraynasavaş gemilerine ateş açmasının ardından artan gerginlik üzerine bugün acil toplanacak.

        REKLAM

        ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Nikki Haley ve Rusya'nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Dmitriy Polyanskiy, Ukrayna ile Azak Denizi'nde yaşanan gelişmeler ve ardından gerçekleşen olaylar nedeniyle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni (BMGK) acil toplantıya çağırdı.

        Haley yaptığı Twitter paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

        "Yarın 11:00'de (Bugün, TSİ 19:00) gerçekleştirilmek üzere acil bir Birleşmiş Millletler Güvenlik Konseyi toplantısı çağrısı yapılmıştır."

        "EMRİ POROŞENKO VERDİ"

        Rus senatör Aleksey Puşkov, Ukrayna Deniz Kuvvetleri'nin Karadeniz’de Rusya’ya yönelik kışkırtıcı eylemler için emri doğrudan Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko tarafından aldığını belirtti.

        Puşkov, Rossiya-24 televizyonuna açıklamasında, "Emrin doğrudan Devlet Başkanı Poroşenko’dan geldiğine hiç kuşku yok. Böyle şeyler sanırım devlet liderinin bilgisi, onayı ve girişimi dışında gerçekleşemez. Bunun, birkaç amacı olan gerçekten kasıtlı bir provokasyon olduğunu düşünüyorum" dedi.

        Provokasyonun amaçlarından birinin, Türkiye ve Rusya liderleri arasında İstanbul'da gerçekleşen başarılı Türk Akımı zirvesine yanıt olabileceğini söyleyen Puşkov, Kiev'in Rus doğalgazın büyük kısmının Ukrayna’yı pas geçerek Avrupa ulaşması ve onun transit rolünü azaltmasından rahatsız olduğunu kaydetti.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ