Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Kış akşamları ne içelim?, Sağlıklı İçecekler, Sağlıklı Çaylar, Kış Çayları, Faydalı İçecekler, Sıcak İçecekler
        1

        Hava buz gibi, yeni yıla karla girdik. Yürüyüşler iptal oldu denebilir. Evde veya spor salonunda yürüyenler varsa bravo. Ama benim gibi sokakta yürümeyi sevenler için bu kadar soğuk pek de iyi değil. Zaten bu soğukta insanın sıcak bir ortamda uyuyası geliyor. Bir de battaniye, yanında da sıcak çikolata... Yok yok çikolata falan yok, daha yeni yılbaşı günü kaçamaklarımızı yaptık. Peki sıcak çikolata yerine neler içsek de ısınsak. İşte sizlere kış içecekleri alternatifleri...

        2

        SİYAH ÇAY: Çay için soğuk sıcak fark etmez. Çay gerçekten ısıtıyor ve çok iyi geliyor bana. Tadı bir harika. Çay çok anlamlı bir içecek, bir dost. Hem de diyet yap, yapma.. Şekersiz içebilirsiniz. Zaten gerçek çay severler şekersiz içerler. Şekerle tadını bozmaya ve kalorisini artırmaya ne gerek var? Sabah çayı, beş çayı, her zaman heryerde içilebilir. Aynı zamanda değerli antioksidanlar içeren siyah çayın yeni demlenmiş olmasına dikkat edin. Diyet yapanlar ve şekersiz içemeyenler ise tatlandırıcılarla içebilir. Stevya gibi doğal bir tatlandırıcı tavsiye edebilirim.

        3

        KİRAZ SAPLI ÇAY: Lipton’un kiraz saplı çayını seviyorum tadı güzel, diyet yapanlar için sorun olan ödem problemini çözmek için de ideal. Özellike regl dönemi öncesi ve sonrasında akşamları bir fincan içebilirsiniz. Yeri gelmişken yazayım, ödem söktürücü çayları alırken dikkatli olun. Her karışımın adını bilmediğiniz bitkilerden oluşan çayları içmeyin. İçinde sinameki olan çayları da içmeyin.

        4

        YEŞİL ÇAY: Bağışıklık sistemine olumlu etkileri sebebiyle kışın sabah-akşam içmemiz gereken bir içecek yeşil çay. Tadını pek sevmiyoruz, çok da fazla içmiyoruz ama içenler faydasını görüyor. Aynı zamanda metabolik hızı artırdığı da biliniyor, yani diyet yapıp da akşamları ne içeyim diyenler, yeşil çay tam size göre..

        5

        TAZE SIKILMIŞ MEYVE SULARI : Taze sıkılmış portakal ve nar suyu, bol vitamin almak için, hastalanmamak için iyi bir tercih. İçinde yüksek miktarda C vitamini var. Ama bana sorarsanız özellikle diyet yapanlar için meyvenin kendisini yemek çok daha değerli. İçmek istiyorsanız da akşam değil, kahvaltınıza ilave edebilirsiniz.

        6

        ZENCEFİL: Zencefilli çay içmek kış günlerinde idealdir. Hem bağışıklık sistemine iyi gelir hem de metabolizmayı hızlandırır. Özellikle alerjisi olanlar zencefil, ıhlamur ve bal ile güzel bir çay hazırlayabilirler. İçine biraz da limon sıkarak içebilirsiniz.

        7

        IHLAMUR: Ihlamur kışın aklımıza gelir ve çok da iyi gelir. Çünkü kışın daha çok nezle, grip, boğaz enfeksiyonları gibi hastalıklarla uğraşırız. Biraz kendimizi kötü hissetsek bir ıhlamur içer kendimize geliriz. Bitki çaylarının hiçbirine şeker konmasını tavsiye etmem ama şeker sorununuz yoksa içine bal ilave edebilirsiniz. Ballı ıhlamur kış akşamları için ideal. Çocuklar için de güzel bir seçenek.

        8

        KAHVE: Kahveyi çok severim… Kahve de anlamlı içeceklerden gelir bana.. İlham verir, mutlu eder hem de bu soğuk kış günlerine pek yakışır. İster sütlü için, ister sade, isterseniz de ‘Seren’in tarifi’ diye daha önce paylaştığım gibi, 1 fincan az yağlı sütün içine kahve ve toz tarçın ekleyerek için. Hem tatlı isteğini azaltır hem de sizi ısıtır. Kahvesiz günüm olmaz diyenlere gelsin!

        9

        SALEP: Kış akşamları salep sevmeyen bile 1 fincan hatır için içer. Tarçın kokusu geldi mi hayır diyemez insan. Ama bana her zaman çok şekerli gelmiştir salep. Kokusu, tadı güzel ama şekeri daha az olsa keşke derim. 1 çay bardağı 100 kalori. Çok sayılmaz ama benim yöntemle daha da güzel oluyor. 1 bardak az yağlı süt içine toz salepten 1 porsiyondan daha az koyuyorum, bol tarçın ile salep kokusu bana yetiyor. Neredeyse 1 paket toz salebi 3 kişi bölüşüyoruz.

        10

        BOZA : BOOOOZZZAAAA diyen bağıran adamları sokakta yakalayıp ‘Helal olsun’ demek geliyor içimden. Artık sokakta satış yapan kimler kaldı. Simitçinin sesini duymak da iyi geliyor bana ama sokaktan alıyor muyum? Hayır. Simitçim güvendiğim yerden, boza da bildiğim yerden alınır, sokaktan bir şey alıyorsam bilin ki; satıcıyı tanıyorumdur. Bozanın 1 çay bardağı 200 kaloriden fazla. Yani diyet yapanlar boza içecekseniz bile 1 fincan tadımlık olmalı. Benden söylemesi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ