Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Nakil Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, böbrek nakli bekleyen hasta sayısının 22 binler civarında olduğunu söyledi

        Türk Böbrek Vakfı (TBV) Başkanı Timur Erk, böbrek nakli bekleyen hasta sayısının 22 binler düzeyinde, nakil sayısının ise 3 bin civarında seyrettiğini kaydederek, "Ne yazık ki 3 seneden bu yana patinaj çekiyoruz. 3 binden yukarı da çıkmıyor, aşağı da inmiyor. Halbuki hafif bir artış olması lazım" dedi.

        Erk, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, böbrek naklinde asıl hedeflerinin kadavradan nakil olduğunu ifade ederek, kadavradan nakil oranının Türkiye'de yüzde 20-22 civarında bulunduğunu ancak bu oranın yüzde 30-35-40'lara çıkması gerektiğini söyledi.

        Beyin ölümü sonrası organ nakline 10 aileden 2'si "evet" derken, 8'inin "hayır" dediğini aktaran Erk, "Biz bağışlamayı seven bir toplumuz, hayır yapmayı severiz ama bu konuda cimriyiz" diye konuştu.

        Erk, son dönem kronik böbrek yetmezliğinde 4 yıl öncesine kadar her yıl yüzde 10-11 civarında artış varken, bu oranın yüzde 1'lere düştüğüne dikkati çekerek, Sağlık Bakanlığı'nın da gayretleriyle, kampanyalarla koruyucu hekimliğin arttığını ve son dönem kronik böbrek yetmezliğine ulaşan hasta sayısında azalma olduğunu belirtti.

        Timur Erk, böbrek nakli bekleyen hasta sayısının 22 binler düzeyinde, nakil sayısının ise 3 bin civarında seyrettiğini kaydederek, "Ne yazık ki 3 seneden bu yana patinaj çekiyoruz. Nakil sayısı 3 binden yukarı da çıkmıyor, aşağı da inmiyor. Halbuki hafif bir artış olması lazım" dedi.

        "İspanya'da neredeyse Türkiye'nin 4 misli kadavradan nakil yapılıyor"

        Diyalize bağlı hasta sayısında yüzde 1-2 civarında artış gözlendiğini dile getiren Erk, şu bilgileri paylaştı:

        "Sayı 60 ile 64 bin civarında gidip geliyor. Yine ezici çoğunluk yüzde 95 oranında hemodiyaliz, yüzde 5 periton diyaliz. Son dönem yani 5. evredeki kronik böbrek yetmezliği artışını durdurmaya yakınız. Bu güzel bir gelişme. Bundan sonraki hedefimiz, kadavradan böbrek nakli sayısını artırmak. Onun için de beyin ölümlerinin hiç olmazsa yarısı, her 10 aileden 5'inin kadavradan nakil için 'evet' demesi lazım. Bu da duyarlılık artışı ve bilinçlenmeyle olur."

        Erk, kadavradan nakil konusunda Türkiye'nin listedeki yerinin gerilerde bulunduğuna değinerek, İspanya'da neredeyse Türkiye'nin 4 misli kadavradan nakil yapıldığını söyledi.

        Kültür düzeyi yüksek illerde bağış oranının da yükseldiğine işaret eden Erk, beyin ölümü sonrası böbrek nakline onay veren ailelerin en fazla İzmir, Muğla, Aydın, Antalya ve İstanbul'dan olduğunu belirtti.

        Erk, kadavradan nakil sayısının yükseltilmesi için uzun soluklu çalışma yapılması, organ nakli koordinatörlüğü sayısının ve bilinçlendirmenin artırılması gerektiğine işaret ederek, bir kadavradan ortalama 6 civarında kişiye organ sağlandığını kaydetti.

        Diyaliz merkezi sayısında sıkıntı olmadığını dile getiren Erk, "Dağılım şu anda yüzde 65 özel merkezler, yüzde 35 de devlet ve üniversiteler. Sıkıntı ne yazık ki verilen rakamda. Devlet tek fiyattan ödeme yapıyor. 7 yıl içinde bir kere 10 lira zam verdi. Şu anda her merkez hemen hemen zararına çalışıyor ve seansta 15-20 lira kaybediyor" diye konuştu.

        "İşimiz bataklığı kurutmak"

        TBV Başkanı Timur Erk, böbrek sağlığına dikkat etmek için tuz miktarının öneminin altını çizerek, şunları söyledi:

        "Biz sivrisineklerle uğraşarak, sivrisineklerin sayısını azaltamayız, işimiz bataklığı kurutmak. Bataklığı kurutmak için de koruyucu hekimlik yapalım, yılda bir idrar, kan tahliliyle bu işlerin üstesinden gelelim diyoruz. Hasta olmadan önce tuzun azaltılması, günlük 6-10 gram arasında kullanılması gerekiyor. Şekerde de günlük 50 gramın geçilmemesi lazım. Restoranlardaki masalardan tuzun kaldırılması, tuz paketlerin üzerine uyarı konulması da güzel gelişmeler."

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ