Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Dünya AIDS gününde "AIDS Paniği"

        İstanbul Mali Şuçlarla Mücadele Şubesinin yaptığı başarılı Göçmen Operasyonun ardından, operasyona katılan polislerin AIDS korkusu yaşadığı ortaya çıktı.

        HABERTURK.COM MUHABİRİ ENGİN BELLİ’NİN ÖZEL HABERİ

        Operasyonda yakalanan 187 mülteciden, 1991 doğumlu Burmalı Cüneyt’ın ve 1994 doğumlu Afganistanlı Vahid Hamidullah’ın AIDS hastası olduğunun tespit edilmesi, polisler için sıkıntılı günlerinde başlangıcı oldu.

        Operasyona katılan Polislere 3 haftadır uykusuz geceler yaşatan olay şöyle gelişti; Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri yurtdışına kaçak yollarla insan gönderen bir şebekeyi takibe aldı. Yapılan çalışmalar sonucu 8 Kasım tarihinde 12 kişilik şebeke gözaltına alındı.

        Bu kişilerin gösterdikleri adreslerde yapılan aramalarda 187 mülteci yakalandı. Gaziosmanpaşa'da 4 ayrı adreste yakalanan mülteciler önce İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne getirildi, ardından çevik kuvvet otobüsleriyle Fatih Kumkapı'daki Yabancılar Şube Müdürlüğü Misafirhanesi'ne gönderildi.

        Fakat yasalar gereği yaşları küçük olan 21 göçmen Kumkapı’daki Şubede gözlem altında tutulamadı. Yaşı küçük olan 11 göçmen Çocuk Şube Müdürlüğü’ne gönderilirken 10 göçmende Gaziosmanpaşa Çocuk Büro Amirliğine gönderildi.

        İKİ MÜLTECİ HIV’Lİ ÇIKTI

        Gaziosmanpaşa Polisi, 10 mülteciyi teslim aldı ve İlçe Çocuk Büroya yerleştirdi. Sağlık raporları alınan ve bulaşıcı hastalık testleri yapılan yaşı küçük 10 mülteciden, 1991 doğumlu Burmalı Cüneyt’in ve 1994 doğumlu Afganistanlı Vahid Hamidullah’ın HIV virüslü olduğu anlaşıldı.

        POLİSLER GÖZETİM ODASIN GİREMEDİ

        Olayı Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne haber veren emniyet yetkilileri, AIDS’li mültecilerin Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu tarafından teslim alınamayacağını öğrenince şaşkınlık geçirdi.

        Rahatsızlıkları gereği Sağlık kurumunda gözetim altında bulunması gereken 2 mülteci, 5 gün emniyetin gözetim odasında kaldı. Mültecileri gözlem altında tutan polisler 2 mülteciye, AIDS’e yakalanırız şüphesiyle 5 gün hiç yaklaşmadı ve yaşadıkları korku ile gözlem odasına giremedi.

        EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ DEVREYE GİRDİ

        Emniyet Müdürlüğü’nün yoğun çabaları ile 2 mülteci 15 Kasım tarihinde Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Çocuk Koruma Merkezine teslim edildi.

        POLİS, AIDS İÇİN DEZENFEKTE ÇALIŞMASI YAPTI

        AIDS hastası 2 mültecinin Sosyal Hizmetlere teslim edilmesinin ardından İstanbul Emniyeti de harekete geçti. Mültecilerin tutuldukları nezarethaneler, gözlem odaları ve bindikleri araçlar ilaçlanarak dezenfekte edildi. Emniyet Müdürlüğü’nün yaptığı dezenfekte çalışması da operasyona katılan onlarca polisi tatmin etmedi. Operasyona katılan kimi polisler halen AIDS korkusunu yaşıyor.

        UZMANLAR NE DİYOR?

        Göçmen kaçakçılığı konusunda uzmanların görüşleri ise şöyle ; “ Bu tip durumlar olabilir. AIDS dışında farklı bulaşıcı hastalıklar da kan ve tükürük yoluyla gerek birlikte olduğu mültecilere gerek operasyona katılan polislere bulaşabilir. Hatta göçmenlerin üzerinde kene bile olabilir. Mültecilerin yurda giriş biçimleri, kaldıkları ortamlar çok sağlıksız. Bazen 100 mülteci aynı evde günlerce kalmak zorunda kalıyor. Burada hastalığın diğer göçmenlere de bulaşma riski var. Her ihtimali düşünmek gereklidir.”

        ÇÖZÜM NE?

        Uzmanlar ayrıca çözümünde basit olduğunu dile getirdi ; “Göçmenlerin çoğunluğunun Doğu ülkelerinden geldiğini görmekteyiz. Buradan da hedefleri Avrupa ülkeleri oluyor haliyle. Eğer İran sınırında bu sorun çözülürse büyük şehirlerde Polis, göçmen avına çıkmaz. Sorun yurda girmeden önlenebilir. Yakalanan göçmenler içinde emniyetin misafirhaneleri yerine özel kamplar yapılabilir. Özellikle kent merkezi dışında daha sağlıklı ve ferah ortamlarda kalmaları sağlanabilir. Fakat tek başına polisin çabaları ve tedbirleri bunun için yeterli değil. Kurumlar ortak hareket etmeli. Unutmamak gereken bir husus ise, mültecilerde insan tacirleri tarafından kandırılan mağdurlardır, umut yolcularıdır.”

        BUGUN “1 ARALIK DÜNYA AIDS GÜNÜ”

        Bu tuhaf olayın ortaya çıktığı bugün yani 1 Aralık tarihi tüm Dünyada AIDS Günü olarak kabul ediliyor. Türkiye’de de çağın vebası ile “AIDS ile mücadele Derneği” savaşıyor. Derneğin Genel Başkanı Prof. Dr. Melahat Okuyan, 1 Aralık Dünya AIDS Günü öncesinde konunun önemine dikkat çekmek için, Dünyada yaklaşık 39 milyon 500 bin kişinin HIV virüsü taşıdığını, bu rakama geçen yıl 4 milyon 300 bin yeni AIDS hastasının eklendiğini dile getirmişti. Okuyan, yalnızca geçen yıl 2 milyon 900 bin kişinin AIDS nedeniyle öldüğünü ifade etmişti.

        AIDS NASIL BULAŞIR? NASIL BULAŞMAZ?

        AIDS virüsünü kanında taşıyan kişi ya AIDS taşıyıcısı, ya da AIDS hastası konumundadır. AIDS taşıyıcısı olan bir kişi, hiç bir klinik belirti göstermeden toplum içinde yaşayabilmektedir. Fakat belli bir süre sonunda ( ortalama 2 -8 yıl ) taşıyıcı kişi, çeşitli klinik belirtiler göstererek AIDS hastası olmaktadır. AIDS hastasını bekleyen kesin son ise, ( tedavi edici bir ilaç bulunmadığı sürece ) ölümdür.

        HIV / AIDS in Bulaşma Yolları

        •Cinsel ilişki, kanında HIV taşıyan kişiyle cinsel ilişkide ( vajinal, anal veya oral ) bulunmakla HIV bulaşabilir

        •Kan yoluyla, HIV / AIDS li kişinin kan, kan ürünleri, doku veya organlarının nakliyle bulaşabilir

        •HIV / AIDS li anneden gebeliği süresince veya doğum esnasında bebeğe HIV geçebilmektedir. Daha az oranda olmakla beraber annenin bebeği emzirmesiyle ( anne sütüyle ) bebeğe HIV bulaşabilir

        HIV Nasıl Bulaşmaz

        •El sıkışma

        •Sosyal öpüşme ( yanaktan yanağa )

        •Kucaklaşma

        •Başkasının giysisini giyme ile

        •Tükrük, göz yaşı, ter, öksürük, aksırıkla

        HIV bulaşması söz konusu değildir. Yiyeceklerle, aynı tabak, çatal, kaşık, bardak, aynı tuvalet ve banyoyu kullanma, telefon ve benzerlerini kullanmakla HIV / AIDS bulaşmamaktadır. Toplu taşıma araçlarında olduğu gibi ortak ve kalabalık mekânlarda bulunmakla da HIV / AIDS bulaşmaz. Sivrisinek ve her türlü böceğin sokmasıyla da HIV in bulaşmadığı kanıtlanmıştır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ