Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık "Gereksiz anonslar" kan bankasında izdiham yaşattı

        Ankara'daki terör saldırısının ardından çok sayıda yaralının sevk edildiği Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesine, sağlık görevlisi olmayan kişilerin yaptığı anonslar üzerine kan vermek üzere bin 500 kişinin müracaat ettiği ortaya çıktı.

        Açıklama yapan Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Prof. Dr. Nurullah Zengin, kan bankasında yaşanan izdihama ilişkin, "10 ameliyatın yürüdüğü anda kan bankamız bir yandan böyle bir meşguliyetle mesai geçirmek zorunda kaldı. Bu anonslar bizim işimizi oldukça zorlaştırdı" dedi.

        Zengin, Ankara Tren Garı önünde meydana gelen terör saldırısı sonrasında yaralıların büyük bölümünün getirildiği Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesinde o gün yaşananlara dair bilgi verdi.

        Patlamadan 10 dakika sonra acil servise hasta kabul etmeye başladıklarını belirten Nurullah Zengin, iki saat içinde 121 yaralının kabul edildiği bilgisini paylaştı.

        Hastaneye getirilenler arasında durumu ağır olan yaralılarla, getirildiğinde hayatını kaybetmiş insanlar olduğunu ifade eden Zengin, "Olayın boyutunu öğrenince hemen hastane çapında organizasyona giriştik. Bütün sedyeler acil servise yönlendirildi. Bütün boş yataklar tespit edildi. Patlama ile alakalı servislere haber verdik. Ortopedi, beyin cerrahi ve genel cerrahi bu tür patlamalarda daha aktif olur. Bu servislerdeki bütün personelimiz olayı duyar duymaz hastaneye koştu. İki saat çok yoğun geçti. Bütün arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Hiçbir tıbbi eksikliğimiz olmadı. Hastalarımıza gerekli tıbbı müdahaleleri yaptık" diye konuştu.

        Hasta yakınlarının bilgilendirilmesi noktasında da yoğun bir çalışma içinde olduklarını belirten Prof. Dr. Zengin, hastanelerine ulaştırılan yaralıların kimlik bilgilerini hasta yakınları ile paylaştıklarını, tıbbi durumu uygun olanları ise görüştürdüklerini söyledi.

        KAN ANONSU YAPANLAR SAĞLIK GÖREVLİSİ DEĞİL!

        Hastanede yeterli sayıda kan stoğu bulunmasına rağmen sağlık görevlisi olmayan kişilerin kan anonsu yaparak insanları paniğe sevk ettiklerini anlatan Zengin, yapılan gereksiz anonslar nedeniyle kan bankasında aşırı izdiham meydana geldiğini aktardı.

        Nurullah Zengin, şöyle konuştu:

        "İlk başta 'sağlık çalışanı olduğu' izlenimi veriyorlar. Ama Numune Hastanesi çalışanı da değiller. Bizim, patlamanın yaşandığı ilk gün ve ikinci gün herhangi bir eksiğimiz olmadı. 243 ünite kan stoğumuz vardı. 199 ünite kan kullanmışız. Pazartesi sabahına 383 ünite kan stoğu ile girdik. Kullandığımızdan daha fazla kanı temin ettik. Hem ellerinde megafon olan ve kendilerine 'sağlık çalışanı izlenimi' verenlerin yaptığı anonslar hem de Türk Tabipler Birliği'nin hekim arkadaşlarımıza çektiği hastanemizin adının geçtiği kan ihtiyacına ilişkin mesajlar üzerine yüzlerce insan kan bankamızın önünde yığıldı. Acilde hasta yönetimi sırasında yaşadığımız zorluğun bir benzerini kan bankasında yaşadık. Bin 500 kişinin isim ve telefonu alınmış. 10 ameliyatın sürdüğü anda kan bankamız bir yandan böyle bir meşguliyetle mesai geçirmek zorunda kaldı. Bu anonslar bizim işimizi oldukça zorlaştırdı. Bu değerlendirmenin yapılması lazım. Biz vatandaşlarımıza duyarlılıkları için çok teşekkür ediyoruz. Ancak, yaşanan yoğunluk bizim işimizi oldukça zorlaştırdı. Kan bankamız adeta kilitlenme noktasına geldi."

        Sağlık Bakanlığının, sağlık görevlisi olmayan kişilerin yaptıkları anonslar nedeniyle savcılığa suç duyurusunda bulunduğu da bildirildi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ