Talk pudra kanser yapıyor!
Uzmanlar, güçlü bir kanserojen olduğu bildirilen talk pudra için "kozmetik amaçla kullanılan talk pudrası bir kanserojendir" açıklamasında bulundular
Gündemi meşgul eden "talk pudra kanser yapar mı?" sorusuna işte aldığımız yanıtlar ve yapmanız gerekenler...
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Alper Özkılıç, "Talk, bebe pudrası, toz ilaçlar, parfümlü pudralar ve parfümlü vücut pudralarının ana maddesidir. Talk rutubete dayanıklı olduğu için sanayi tarafından ilaç üretiminde kullanılır, bazı antasitlerin açıklanan katkı maddelerinden biridir. Talk, ev ve bahçe pestisitlerinin ve pire ve kene tozlarının temel katkı maddelerinden biridir. Daha az miktarlarda da olsa deodorantlarda, tebeşirde, kreyonda (mum boya, boyalı tebeşir), kumaşlarda, sabunda, yalıtım malzemelerinde, boyada, asfalt dolgu maddesinde, kâğıtta ve gıda proseslerinde de talk kullanılır.
"TALK PUDRASI BİR KANSEROJENDİR"
Talk güçlü bir kanserojen olan asbestle yakından ilişkilidir. Son 30 yılda bilim insanları talk parçacıklarını sıkı bir incelemeye tabi tutmuş ve asbestle aralarında tehlikeli benzerlikler bulmuşlardır. Bu kanıtlar doğrultusunda FDA (federal drug administration) 1973te, kozmetiklerde kullanılan talktaki asbest-benzeri fiberlerin miktarını sınırlayan bir karar taslağı hazırlamıştır. Ancak bugüne kadar herhangi bir düzenleme yapılmamış ve kozmetik amaçlı talk, federal hükümetin düzenlemeye tabi tutmadığı bir madde olarak kalmıştır. Bu eylemsizlik, ulusal toksikoloji programının, asbest-benzeri fiber içermeyen kozmetik amaçla kullanılan talkın, deney hayvanlarında tümöre yol açtığını ortaya çıkaran 1993 tarihli raporunu göz ardı etmektedir. Asbest-benzeri fiber içersin ya da içermesin kozmetik amaçla kullanılan talk pudrası bir kanserojendir" dedi.
YUMURTALIKLARDA VE AKCİĞERDE TÜMÖRE NEDEN OLUR!
"Talk toksiktir" diyen Uzm. Dr. Alper Özkılıç, "Talk parçacıkları insan yumurtalıklarında ve akciğerlerinde tümörlere yol açar. Birçok çalışma, kadınların genital bölgelerinde sık talk kullanımıyla yumurtalık kanseri arasında güçlü bir bağ olduğunu göstermiştir.Talk parçacıkları ürogenital sistem boyunca hareket edebilmekte ve yumurtalıklara yerleşebilmektedir. Araştırmacılar yumurtalık tümörlerinde talk parçacıkları olduğunu ve yumurtalık kanserine yakalanan kadınların genital bölgelerinde, sağlıklı kadınlara göre daha sık talk pudrası kullandıklarını ortaya çıkarmışlardır.
Akciğerlerin talka maruz kalması sağlık riski oluşturur.Tehlikeli maddeler olan silika ve asbest içeren endüstriyel sınıf talka maruz kalan talk madencilerinde yüksek oranda akciğer kanserine ve diğer solunum sistemi hastalıklarına rastlanmaktadır.Talkın evlerde oluşturduğu bir tehlike de çocukların soludukları bebe pudralarıdır. Kayıtlar, 1980'lerin ilk yıllarından bu yana, her yıl binlerce çocuğun, bebe pudrasını kazara solumaları neticesinde öldüğünü ya da ciddi şekilde hastalandığını göstermektedir. Talk bebeklerde istenilmeyen ıslaklığı emmesi için kullanılır. Kullanılan pudra şüphesiz solunduğu için de bebeğin ciğerleri için bir tehlike oluşturur. Çocukları bu kanserojene maruz bırakmak gereksiz ve de tehlikelidir" açıklamasında bulundu.
YAPABİLECEKLERİNİZ:
* Talk içeren ürünleri almayın ve kullanmayın. Kadınların iç çamaşırlarında ya da pedlerinde talk pudrası kullanmamaları özellikle önemlidir.
* Çocuk doktorunuzla ve/veya civarınızdaki bir hastaneyle temas kurarak talk kullanımı ve çocuklarla ilgili bir politikaları olup olmadığını öğrenin.
* FDA'ye mektup yazarak, kanıtlanmış bir kanserojenin, milyonlarca insan bilmeden maruz kalırken düzenleme dışı bırakılmış olması konusundaki hassasiyetinizi iletin.
"BEBEĞİNİZİN CİĞERLERİ İÇİN TALK PUDRA KULLANMAYIN!"
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Zeynel Abidin Taşbaş ise, "Talk pudra bebeklerde istenilmeyen ıslaklığı emmesi için kullanılır ancak talk pudrasının kullanılması artık pek tavsiye edilmemektedir. Çünkü kullanılan pudra şüphesiz solunduğu için de bebeğin ciğerleri için bir tehlike oluşturur. Özellikle küçük, kolaylıkla solunabilecek parçacıkların bulunduğu talk pudraları en büyük endişe kaynağıdır. Çocukları bu kanserojene maruz bırakmak gereksiz ve de tehlikelidir.
Bebek pudrasının pişiği önlediğine veya pişiğe iyi geldiğine dair herhangi bir kanıt bulunmamaktadır. Pişiği önlemek için en iyi yöntem, bebeğinizin poposunu bezi her değiştirdiğinizde temizlemek, nazikçe kurulamak ve ince bir tabaka halinde koruyucu merhem veya krem sürmek en doğru yöntemdir. Ayrıca bugün günümüzde kullanılan bebek bezlerinin emiciliği çok iyi olduğu için bebeğin altı sık sık değiştirildiği sürece yani bebeğin altı kuru ve temiz kaldığı sürece günlük olarak bebek pudrası kullanmaya gerek yoktur.
Eğer bebeğinizde pişik oluşmuşsa pişik merhemi veya kremi kullanmak daha iyi bir seçenektir. Bu arada bebeğinizin pişik olan yerlerinde cilt enfeksiyonu belirtileri varsa (pişik olan yerlerin aşırı kızarması, ateşli ve akıntılı bir durum vb) yapmanız gereken bebeğinizin hekimine danışmaktır. Bu durumda pudra kullanmayın ve bebeğinizin hekimine danışın" dedi.