Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kanser Deri kanseri tespiti için ücretsiz tarama

        Euromelanoma Derneğince, deri kanserlerinde toplumun farkındalık düzeyini artırmak amacıyla hayata geçirilen proje kapsamında, 2-6 Mayıs tarihleri arasında Türkiye'nin çeşitli illerindeki 26 üniversite hastanesinde ücretsiz deri kanseri, ben taraması yapılacak.

        AMAÇ TOPLUMU BİLGİLENDİRMEK

        Basın toplantısında Euromelanoma Türkiye Koordinatörü ve Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nahide Onsun, Türkiye'de bu yıl 3. kez düzenlenecek kampanyanın gönüllü dermatologların katılımıyla gerçekleştirileceğini anlattı.

        Onsun, bu kampanyayla amaçlarının toplumu deri kanserlerine yönelik bilgilendirmek ve bu anlamda farkındalık düzeyini artırmak olduğunu dile getirerek, erken tanının bu kanser türünde de çok önemli olduğunu aktardı.

        Dünya Sağlık Örgütü verilerine bakıldığında global olarak yılda 2-3 milyon melanom olmayan deri kanserinin ortaya çıktığını dile getiren Onsun, her yıl 130 bin yeni melanom hastasının tanı aldığını ifade etti.

        Prof. Dr. Onsun, "Organ kanserleri içinde baktığımızda deri kanserlerinin en çok görülen kanser türü olduğunu görebiliyoruz. Amerika'da tanı konulan 3 kanser hastasından birisi deri kanseri. Özellikle insanların yaşam süresi uzadıkça bir deri kanseriyle karşılaşması olası bir durum" dedi.

        RANDEVU ALABİLİRSİNİZ!

        Ozon tabakasının incelmesiyle yeryüzüne daha fazla zararlı ışının ulaşmasının bu kanser türünün en önemli nedenleri arasında yer aldığını aktaran Onsun, şöyle devam etti:

        "Ultraviyolenin en önemli hasarı güneş yanıklarıdır. Çocukluk yaşında geçirilen güneş yanıkları DNA hasarına sebep olduğu için, çocuk ve gençlerde güneş yanıklarını önlemek için çok dikkatli olmamız gerekiyor. Her geçirilen güneş yanığı riski katlayarak artırıyor. Derimizde olan her şeyi gözleyebiliyoruz. Dolayısıyla gözümüzün önünde gelişen şeyi tanımamız, en azından şüphelenmemiz ve bir uzmana gitmemiz mümkün. Bizim en önemli amacımız da bu erken değişikliği fark eden hastanın, erken tanı için mutlaka bir deri hastalıkları uzmanına başvurmasıdır. Erken tanı alan deri kanserleri basit, ucuz, zahmetsizce yöntemlerle tamamen tedavi edilebiliyor. Ancak geç kalınan olgularda ne yazık ki bu rahatlık söz konusu değil. Deri üzerindeki güneşin etkileri daha çok 40 yaşının üzerinde görülür. Ancak son zamanlarda gençlerde de arttı. Özellikle solaryum alışkanlıkları, çok fazla güneş altında kalmak gibi durumlar daha fazla melanom görülmesine sebep oluyor. Şu anda genç yaş grubunda en sık görülen ikinci deri kanseri melanomdur. Ayrıca dövme de deri kanseri için önemli bir risk faktörü olabilir."

        www.euromelanoma.org adresinden tarama randevusu alınabiliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ