Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık 3,5 yaşındaki Berfin'e 10'da 10 uyumlu kemik iliği bulundu!

        Lösemi hastası 3,5 yaşındaki Berfin’e uygun verici (donör) bulundu. TÜRKKÖK’ten 10’da 10 uyumlu kemik iliğinin bulunduğunu öğrenen Güneş Ailesi, dünyalar güzeli küçük kızlarının sağlığına kavuşacağı günü büyük bir heyecanla bekliyor. Nakil, özel bir üniversite hastanesinde Çocuk Kemik İliği, Transplantasyon Ünitesi Başkanı Prof. Dr. Gülyüz Öztürk ve ekibi tarafından yaklaşık 2 ay sonra gerçekleşecek.

        3,5 yaşındaki Berfin’in az rastlanan ve yüksek risk grubundan bir lösemi hastası olduğunu belirten Prof. Dr. Gülyüz Öztürk, “Her lösemi hastasının mutlaka kemik iliği nakli olması gerekmiyor. Birçok hastada kemoterapi tedavisi, kemik iliği nakli ile aynı başarıyı gösteriyor. Ancak Berfin’in durumu farklı. Onun kemik iliği nakli olması gerekiyor. Fakat nakil sürecinin başlaması için hastalığın hematolojik seyrinin düzelme dönemine girmesi gerekiyor. Bu nedenle de şu anda Berfin 2 aydır kemoterapi tedavisi görüyor. Nakil olabilmesi için de 2 ay daha kemoterapi görecek.”

        “BERFİN İÇİN ÇOK MUTLUYUZ!”

        Kemik iliği nakli için uygun verici arayışlarını Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi’ne (TÜRKKÖK) bildirdikten kısa bir süre sonra mutlu haberin geldiğini söyleyen Prof. Dr. Gülyüz Öztürk, “Berfin’e 10’da 10 uyumlu kemik iliği bulundu. Donör uygunluğu ile ilgili ileri testlere geçildi. Uygun iliğin ülkemizden yani Berfin’le aynı kökten bir vericiden bulunması tedavideki başarı oranını artıran çok önemli bir gelişme. Bu nedenle Berfin için çok mutluyuz. Ama kemik iliği nakli olmayı bekleyen Berfin gibi birçok çocuk olduğunu biliyoruz! Bu çocukların hayata tutunabilmesi için daha çok donöre ihtiyacımız var.” diye konuştu.

        KEMOTERAPİ SÜRECİ BİTTİĞİNDE NAKİL GERÇEKLEŞECEK

        Prof. Dr. Gülyüz Öztürk, kemoterapi süreci sona erdiğinde Berfin’e kemik iliği naklini gerçekleştireceklerini belirtirken tedavi sürecini de şu şekilde özetliyor, “Nakil süreci 1,5 ay sürüyor. Bu sürecin sonunda dokunun tutup tutmadığına bakacağız. Sonrasında ise 6 aylık dönemde izlem süreci gerçekleşecek. ”

        “ÇOCUĞUMUZ YENİDEN DOĞACAK”

        Hüzün, sevinç ve heyecan gibi duyguları çok kısa bir süre içerisinde üst üste yaşayan Anne Burcu Malkoç Güneş ve Baba Mehmet Güneş’in yaşadıklarını tarif etmek ise oldukça zor. Mehmet Güneş, “Hiçbir aile başına böyle bir durum gelmesini istemez. Ancak bu olayda gördük ki toplumumuz konu çocuk olunca kenetleniyor. Bütün Türkiye’ye teşekkür etmek istiyorum, çok çok duyarlı davrandılar. Biz bunun burada durmasını istemiyoruz. Başka Berfin’ler de var. Başka aileler de bizim gibi sevinsin. Çocuğumuz yeniden doğacak gibi heyecanlıyız” diye konuştu.

        “NAKİL BEKLEYEN NİCE BERFİN'LER VAR"

        Berfin’in hastalığın teşhisinin aniden yükselen bir ateş sonrası ortaya çıktığını söyleyen Burcu Malkoç Güneş ise, “ Duyduğumuzda çok korktuk, hastalığın ismi kötüydü. Aniden ortaya çıkması çok yıpratıcıydı. İlk günden itibaren Gülyüz Hocamın sayesinde moral buldum. Bugün de güzel bir haberle buradayız. Bu süreçte kendimizi hiç yalnız hissetmedik. Berfin tüm toplum için önemli bir farkındalık yarattı, kim bilir belki de bu görev içindi her şey. Dilerim ki bizim yaşadığımız bu mutluluğu başka aileler de yaşar. Çünkü nice Berfin’ler var bekleyen” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ