Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık 'Türk çalışması' meme kanserinde yaşam süresini uzatacak

        ABD’de meme kanseri üzerine çalışmalar yapan Pittsburgh Üniversitesi Tıp Merkezi'nden Prof. Dr. Atilla Soran ve ekibi, 2007 yılında başladıkları ve "Türk çalışması" adını verdikleri proje ile uzak organlara yayılmış meme kanseri hastalarına yapılan cerrahi tedavinin, hastaların yaşam süresini uzattığını ortaya çıkaran büyük bir başarıya imza attı.

        Prof. Dr. Soran, 2016 yılı itibarıyla dünyada tıbba yön veren çalışmalar arasına alınan ve "Türk Çalışması" adı verilen sunumunu, yaklaşık 35 bin onkoloji uzmanı ve kanserle ilgili otoritenin katıldığı Chicago’daki Amerikan Klinik Ontoloji Derneği (ASCO) toplantısında yapacak.

        Meme kanseri, akciğer kanserinden sonra dünyada görülme sıklığı en yüksek olan kanser türü olarak biliniyor.

        "EN AZ 9 AY DAHA FAZLA YAŞIYORLAR"

        Sunum öncesinde araştırmaları hakkında bilgi veren Prof. Atilla Soran, son derece önemli bir çalışmanın Türk doktorlar tarafından yapılmasının onur verici olduğunu belirtti.

        "Bizim çalışmamıza kadar Amerika’da ve dünyada yayılmış meme kanseri olan hastalara kemoterapi, radyoterapi, hormonsal terapilerle müdahale edilerek, hastalar evine gönderiliyordu, cerrahi müdahaleyle yani ana memedeki tümörü çıkarmakla hastayı tedavi edebileceğimizi düşünmüyorduk" diyen Soran, ekibiyle Türkiye’de 25’e yakın merkezde sabırlı bir çalışma yürüttüklerini anlattı.

        GENÇ YAŞTAKİ HASTALAR DAHA UZUN YAŞAYACAK

        10 yıl sonra tamamladıkları çalışmalarının özellikle genç yaştaki hastaların cerrahi müdahaleyle daha uzun yaşayabileceğini ortaya koyduğunu belirten Soran, sözlerini şöyle sürdürdü:

        "Tespitlerimize göre, memede tümör olduğu ve de başka organlara yayıldığı halde meme koruyucu dediğimiz cerrahi müdahalenin yapılmasıyla bu hastalar, cerrahi yapılmayanlara göre daha uzun yaşıyorlar. En az 9 ay daha fazla yaşıyorlar. Son 5 yıla baktığınızda bu cerrahi müdahale yapılmışların yüzde 45’e yakını yaşamına devam ediyor. Bizim araştırmamız tüm kliniği değiştirecek, bugünden sonra."

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ