Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Pokemon Go çılgınlığı

        HABERTURK.COM / SAĞLIK SERVİSİ

        Geçtiğimiz haftanın son günlerinde gündeme bomba gibi düşen Pokemon Go oyunu kitleleri peşinden sürüklemeye devam ediyor. Pokemon Go çılgınlığı, belki de oyun deneyimininbaşkalarıyla birlikte yaşanabiliyor olmasından kaynaklanıyor. Gün içerisinde çeşitli haberlere konu olan Pokemon Go, 7günde milyonlarca insanı sokağa döktü. Ayrıca kullanım süresi ile de en popüler uygulama olan Facebook’u bile arkasında bıraktı.

        Uzmanlar, uzun süre vakit harcamayı gerektiren Pokemon Go oyununun çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceğini bildirse de oyunun faydaları da yok değil...

        Pokemon Go oyununun faydaları hakkında bilgi veren uzmanlar HABERTURK.COM'a açıklamalarda bulundu. İşte haberin detayları...

        "SANAL GERÇEKLİK MEVCUT DÜNYAYA ENTEGRE EDİLİRSE..."

        Psikolog Sena Sivri:

        "Diğer birçok oyunun aksine Pokemon Go oyunu kullanıcıların gerçek dünyada farklı sanal bir gerçeklik oluşturarak hareket halinde olmalarını sağlayan bir oyun olduğundan fiziksel aktivitelerini geliştirmenin yanı sıra hayal gücü ve yaratıcılıklarını da geliştirecektir. Kişilerin sosyalleşmelerini sağlayacaktır. Özellikle sosyalleşmeye ve kalabalığa karışmaya yönelik anksiyete yaşayan kişileri dışarıya çıkmaya, insanlarla iletişim halinde olmaya teşvik edebilir. Yine anksiyete problemleri yaşayan kişilerde zihinsel ve fiziksel olarak onları meşgul edeceği ve bir yandan da keyifli bir aktivite olacağı için faydalı olacağı düşünülmektedir. Oluşturulan sanal gerçeklik mevcut dünyanın içine entegre edildiğinden yetişkinlerde herhangi bir algı problemine yol açmazken çocuklardadahadikkat edilmesi gerekir.

        Hem yetişkinler hem çocuklar için tüm oyunlar ve internette geçirilen zamana dair dile getirilen bağımlılık kavramının oluşmaması ise dikkat edilmesi gereken bir diğer noktadır. Oyun harici sosyal iletişimde azalma, günlük faaliyetleri ihmal edip oyunda aşırı zaman geçirme, oyuna dair süreçlerle ilgili anksiyete yaşayıp negatif tepkiler verme gibi durumlar gözlemlendiğinde oyuna dair bir bağımlılığın oluştuğundan bahsedebiliriz.Mevcut gerçekliğin içinde yer alması oyunundezavantajı olarak gözlemlenmektedir.Aynı zamanda çocukların dış ortamlarda pokemon ararken dikkatlerini oyuna vereceklerinden ve hareketleri bir yetişkininki kadar kontrollü olmayacağından başlarına gelebilecek kazalara veya kaybolmalarına karşı dikkatli olunması, mutlaka bir yetişkin gözetiminde oynamaları gerekir. Yine bu oyunu oynama sürelerinin diğer tüm bilgisayar oyunlarında ve sanal dünyada geçirdikleri vakitte olduğu gibisınırlandırılması psikolojik gelişimlerinin etkilenmemesi açısındanönemlidir."

        30-40 SENE ÖNCE SOKAKLARDA BOŞ VAKTİMİZ OLUYORDU AMA...

        Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı - Spor Hekimi Prof. Dr. Tolga Aydoğ

        "Hayatımız son yıllarda çok ciddi değişiyor. Önceleri hayatta kalmak için bolca hareket etmek zorunda olan insanoğlu, son dönemlerde hareket etme yerine oturarak hayatını idame ettirmeye başladı. Bu değişime oyunlarımız da adapte oldu, bundan 30-40 sene önce sokaklarda geçen boş vakitlerimiz, son dönemlerde internet kafelerde, televizyon ve bilgisayar başında harcanmaya başlandı. Bu keskin dönüşüm ise sağlığımızda ciddi sorunlara, obezite, kalp ve damar hastalıkları, diyabet, kan yağları yüksekliği gibi hayatı ciddi boyutta tehdit eden hastalıklarda artışa neden oldu. Tıp camiası bu artışın farkına vardığı günden bu yana, insanları hareketli yaşama sevk etmek için çok çaba sarf etmekte. Dünya Sağlık Örgütü başta olmak üzere tüm tıp örgütleri herkesin günde 10 bin adım atmasını sağlamaya, insanları daha aktif hayata zorlama başladı. Bu çabaya bilgisayar oyunları da yardımcı olmaya çalışmakta ve öncülüğü de Nintendo çekmekte. Önce ilk kuşak Nintendo wii gibi hareketli oyunlar çocukları bir yandan eğlendirirken, öte yandan harekete geçirmeye çalışmakta. Bununla ilgili yapılan bilimsel çalışmalar, bunların gerçekleri kadar etkin olmadığını ama otururak oynanan oyunlardan daha etkili olduğunu ortaya koymakta.

        Nintendo'nun çıkardığı son oyun 'Pokemon Go' ise eğlenceyi sokağa taşımakta ve bunu gerçek hayata sokmakta, böylece insanları bir yandan harekete teşvik ederken, öte yandan sosyalleşmeye katkı sağlamakta. Dolayısıyla bu oyun ve umarız bundan sonra gelen diğer oyunlar, modern insanda ciddi sağlık sorunlarına neden olan hareketsizliği aşmada bizlere daha çok yardımcı olurlar."

        İngiliz gazetesi Daily Mail'de yer alan haberde ise; Pokemon Go oyununu oynayanların görüşleri de oyunun kendilerine fayda sağladığı yönünde...

        (Pokemon Go'ya teşekkürler. 8 kilometre yürüdüm ve dün 8 yeni arkadaşım oldu. Bu, aylardır en aktif ve sosyal olduğum an.)

        (Pokemon Go depresyonum için tavsiyelerden ya da terapist önerisinden daha iyi bir tedavi oldu.)

        (Dün Pokemon Go oyunu oynarken, yürüdüğüm onca yoldan sonra bacaklarım ağrı içinde... Kim bir spor salonu üyeliğine ihtiyaç duyar ki...)

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ