Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Psikiyatrist Doğan: Pokemon Go çocuklar için büyük tehlike

        Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi'nde görevli Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Yakup Doğan, 'Pokemon Go' isimli oyunun çocuklara ciddi zararlar verebileceğini söyledi. Oyunun çocuklarda gerçeklik algısını kaybettirdiğini belirten Doğan, yazılımda belirlenen lokasyonların kötü niyetli kişiler tarafından istismar için kullanılabileceğini de kaydetti.

        Son günlerde ismi sıkça duyulan 'Pokemon Go' adlı cep telefonu oyunu, çocuklar için büyük tehlikelere gebe. Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi'nde görevli Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Yakup Doğan, oyunda puan toplamak için gidilen lokasyonların çocuk istismarcıları tarafından kullanılabileceğinin altını çizdi, sosyal yaşamda işlevsizliğe neden olacağını belirtti.

        EN BÜYÜK RİSKLERDEN BİRİ BAĞIMLILIK

        Oyunun çocuklar için en büyük risklerinden birinin bağımlılık olduğunu vurgulayan Psikiyatrist Doğan, "Bu haftalarda ismini sıkça duyduğumuz bir oyun. Giderek daha da popüler oluyor. 'Pokemon Go' oyunu, çocuğun normal işlevselliğinde ciddi bozukluklara yol açabiliyor. Oyun telefonlara yükleniyor ve farklı lokasyonlarda hedefler belirleniyor. Çocuklar için en büyük risklerden biri bağımlılık. Bu ve buna benzer oyunlarda çocuklar hem okul hem de sosyal alanda ciddi işlevselsizlikle karşılaşabiliyor." dedi.

        KAZA TEHLİKESİ ÇOK YÜKSEK

        'Pokemon Go' oynayan çocukların çevresel etkenler nedeniyle yaşayabileceği kaza tehlikesinin yüksek olduğuna değinen Doğan, "Oyunu oynayan çocukların kazalarla karşılaşma riski çok yüksek. Çünkü oyunda belirlenen lokasyonlar var. Çocuklar hedefin var olduğu noktaya giderken cep telefonuyla bu bölgeyi bulmaya çalışıyor. Çocuklar yolda giderken herhangi bir araç ya da çevresel diğer etkenler nedeniyle kazaya uğrayabilir." diye konuştu.

        ÇOCUKLAR İSTİSMARCILARIN HEDEFİ OLABİLİR

        Bir diğer büyük tehdit ise çocuk istismarcıları. Yakup Doğan, oyunda belirlenen lokasyonların kötü niyetli kişiler tarafından kullanılabileceğini de kaydetti. Doğan, "Bu tür oyunlarda çocuk istismarının ucu çok açık. Kötü niyetli kişilerin bu tür oyunları yakından takip ettiğini biliyoruz. Belirli lokasyonlar, bu kişiler tarafından da takip ediliyor. Çocuk istismarcıları, bu noktalarda bulunan çocuklara ciddi zararlar verebilirler." şeklinde konuştu.

        GERÇEKLİK ALGISI YOK OLUYOR

        Bu tür oyunlar nedeniyle çocukların sanal ile gerçek arasındaki farkı ayırt edemediğini söyleyen Psikiyatrist Doğan, ebeveyn denetiminin ortadan kalktığını belirtti. Doğan, son olarak şunları söyledi: "Oyun, çocuklarda sanal ile gerçek arasındaki farkı ortadan kaldırıyor. Çocuk, kendisini bu oyunun bir parçasını sanarak bir süper kahraman olduğunu hissedebilir ve ciddi risklere girebilir. Bir diğer yandan çocuğun denetimini ebeveyn sağlıyor. Bu oyun bir ölçüde ebeveynlerin denetimini de ortadan kaldırıyor. 'Pokemon Go', belli başlı ölçülerde sınırlı bir oyun değil. Farklı lokasyonlarda farklı hedefler konuluyor. Bu yüzden ebeveynin denetimi de ortadan kalkıyor. Bu da son derece tehlikeli. Oyunun kendisine baktığımızda da hem çocuklar hem yetişkinler için büyük riskler barındırıyor."

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ