Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kalp Sağlığı Kalp krizi geçirdiğinizi nasıl anlarsınız?

        Mide yanması ve göğüs ağrısı birbirinden çok farklıdır, ancak yine de bunları karıştırabilirsiniz. İkisi arasındaki farkı bilmek çok önemli, çünkü bu fark hayatınızı kurtarabilir. Mayo Clinic'te yer alan haberde, mide yanmasıyla kalp krizi belirtileri arasındaki fark anlatılıyor.

        Mide yanması nedir?

        Mide yanması bir hastalık değil, belirtidir. Genellikle, yemek yedikten sonra, uzandığınızda ya da eğildiğinizde meydana gelir. Üst karın bölgenizde başlayan ve boğazınıza doğru yayılan bölge olan sırtınızda yanma hissi farkedeceksiniz. Mide yanması kısa olabilir ya da birkaç saat sürebilir. Özellikle uzandığınızda, mide asiti yemek borunuza geri gelir ve ağzınızda ekşimsi tat bırakabilir.

        Normalde, midenizdeki sindirim asidi alt özofagus kası tarafından geri gelmemesi için tutulur. Kasın bu halkası kapakçık gibi çalışır, sadece siz yutarken açılır. Fakat, bazen bu kapakçık gevşer ya da güçsüzleşir ve mide asidinin yemek borusuna geri gitmesine izin verir.

        Aşırı yemek yediğinizde ya da yemekten hemen sonra uzandığınızda bu kas üzerindeki basınç kapakçığın biraz açılmasına yol açar. Çok fazla alkol ve kafeninin yanında belirli yiyecekler bu kası gevşetir ve mide asidi üretimini artırır.

        Her zamanki gibi, inatçı mide yanması daha ciddi bir hastalık olan reflüyü işaret edebilir. Uzun süren reflü yemek borusu kanseri için risk faktörü olan Barrett özofagus'a neden olabilir.

        Mide yanması, yalnızca göğüs ağrısına neden olan sindirim sistemi belirtisi değil. Yemek borusundaki kasın spazmı da aynı etkiyi yapabiliyor. Safra kesesi de göğsünüze baskı yapabilir.

        Kalp krizi olduğunu nasıl anlayacaksınız?

        Bunu anlamak çok zor olabilir ya da hatta göğüs ağrısına neyin yol açtığını anlatmak imkansızdır. Kalple ilgili bu uyarılara bir gözatın:

        · Ani basınç, gerilme, baskılama ya da ya da göğsün ortasındaki ezici ağrı birkaç dakikadan fazla sürebiliyor.

        · Ağrı sırtınıza, boyun ve çenenize, omuzlarınıza ya da parmaklarınıza yayılıyor. Özellikle de sol kolunuza dağılıyor.

        · Göğüsteki rahatsızlığa sık sık nefes alıp verme, bulantı, terleme ve baş dönmesi eşlik ediyor.

        · Göğüsteki baskı ya da gerginlik yaptığınız fiziksel aktivite boyunca ya da duygusal stres altındaysanız devam ediyor.

        Ne zaman doktora gitmeliyim?

        Mide yanması çok geneldir, birçok kişide görülür. Eğer inatçı mide yanmanız varsa ya da günlük anti-asid alıyorsanız, doktorunuzu ziyaret edin. Mide yanmanız reflü ya da başka hastalıkların belirtisi olabilir.

        Eğer mide yanmanız daha kötü görünüyorsa ya da normalden farklıysa, özellikle fiziksel aktivite boyunca oluşuyorsa, buna sık sık nefes alıp verme, terleme, baş dönmesi, bulantı ya da omuzunuzda ve kolunuza yayılan bir ağrı da eşlik ediyorsa derhal doktora gidin. Bu belirtiler ve uyarılar kalp krizini işaret ediyor. Tam teşhis ve uygun tedavi hayatınızı kurtarabilir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ