Spinal Müsküler Atrofi (SMA) hastalığının tedavisi için Türkiye'nin de aralarında bulunduğu uluslararası proje kapsamında 220 hasta üzerinde denenen ilaçla ilgili olumlu sonuçlar alınmaya başlandı.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Topaloğlu, kalıtsal bir hastalık olan ve Türkiye'de 6 bin 500 doğumdan birinde görülme sıklığı bulunan SMA'nın omurilikte yer alan ve kasların hareketinden sorumlu olan bazı hücrelerin hastalanması veya görevlerini yapamamaları sonucu ortaya çıktığını belirtti.
Bu hücrelerin beyinden gelen hareket emrini kaslara iletmekten sorumlu olduğunu, işlevini yerine getirememesi nedeniyle kasların zamanla erimeye başladığını anlatan Topaloğlu, tüm kol ve bacak kasları, gövde ve bazı solunum kaslarının bu hastalıktan etkilendiğini belirtti.
Topaloğlu, hastalığın tedavisinin olmadığını ancak Türkiye ile birlikte ABD, İngiltere, Avustralya ile bazı Avrupa ülkelerinde ortak bir çalışmanın yapıldığını aktararak, 10'u aşkın ülkede yaklaşık 1 yıldır SMA hastaları üzerinde denenen ilaçla ilgili olumlu sonuçlar alındığını bildirdi.
İLAÇ HENÜZ LİSANS ALMADI
SMA hastalığının ağır formları üzerinde yaklaşık 220 hasta üzerinde ilacın etkilerinin izlendiğini dile getiren Topaloğlu, Türkiye'de ise 6 SMA'lı çocuk hasta üzerinde çalışma yapıldığına işaret etti.
Topaloğlu, Hacettepe Üniversitesinde başkanlığını yaptığı yaklaşık 20 kişilik ekibin ilaçla ilgili çalışmaları sürdürdüğünü vurgulayarak, şu bilgileri verdi:
"Bir yıldır 6 SMA'lı çocuk hasta üzerinde ilacı çalışıyoruz. İlacın ilk üç aşamasında alınan sonuçlar olumlu, hastalar ilk üç aşamanın ardından tamamen hareketsiz olan hastalar hareket etme becerileri göstermeye başladı. Dördüncü aşamada karşımıza ne çıkacağını bilemeyiz. Dördüncü ve son aşamanın ne zaman sonuçlanacağını kestirmek mümkün değil. Ümit ederim son aşamada başarılı olur."
İlacın henüz lisans almadığını, tedavi aşamasına geçebilmek için tüm aşamaların tamamlanması gerektiğini belirten Topaloğlu, "İlaç beyin omuriliğine sıvı olarak enjekte ediliyor. Özellikle SMA'lı hastaların yaşamın ilk aylarında başlayan ağır formları üzerinde bizim sürdürdüğümüz çalışmalar umut verici." ifadesini kullandı.
Topaloğlu, ilacın Erken Erişim Programı kapsamında çok ağır hastalar üzerinde kullanılmaya başlanmasının henüz erken olduğuna inandığını söyledi.
Topaloğlu, şunları kaydetti: "Bu hastalığı taşıyan çocuklarımızın genel sağlığı çok hassas, tercihen oturdukları şehirlerde tedavi görmelerini isteriz, zira seyahat etmeleri sakıncalı olabilir. İlacı beyin omuriliğine sıvı olarak enjekte edebiliyoruz. Ancak yakın gelecekte ağızdan alınabilecek en az üç ayrı ilaç da gündemde. Hacettepe Tıp Fakültesinde ağızdan alınacak ilaçlarla ilgili çalışmalar 2017 yılı ilkbahar aylarından itibaren yapılacak."
SPİNAL MÜSKÜLER ATROFİ (SMA)
Doğuştan gelen genetik bir hastalık olan Spinal Müsküler Atrofi, özellikle akraba evliliklerinden doğan çocuklarda görülüyor. Bilinen bir tedavi yöntemi olmayan SMA'nın canlı doğumlarda ortaya çıkma olasılığının ise yaklaşık 10 binde bir olduğu ifade ediliyor, ülkemizde ise bu oran 6 bin-6 bin 500'de bir. SMA hastası çocuklar çoğunlukla yatağa bağımlı olarak yaşamlarını sürdürebiliyor.
AA
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.