Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Tiroid hem erken doğuma hem düşüğe neden oluyor!

        Uzmanlar, erkeklere oranla kadınlarda 5-10 misli daha fazla görülen tiroid hastalıklarının, daha çok hamilelik döneminde ortaya çıktığına dikkat çekti.

        Hamilelikteki tiroid hastalıklarının anne adaylarında düşük, erken doğum, hamilelik hipertansiyonu, plasental erken ayrılma, çocukluk çağında düşük zekâ gibi ciddi komplikasyonlara neden olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Ramazan Bayırlı, bu nedenle "Riskli görülen hamileliklerde tiroit ile ilgili tarama testleri ihmal edilmemeli" diyor.

        REKLAM

        Hamilelikte tiroid hastalıkları olarak, hipertiroidi (tiroid bezinin fazla çalışması), hipotiroidi (tiroid bezinin az çalışması) ve tiroid otoimmünitesi (tiroid bezine karşı bağışıklık sisteminin aşırı duyarlı olması) görülüyor. Hamilelikte hipotiroidinin şikâyet vermemesi ve hamilelikte en sık görülen tiroid hastalığı olması nedeniyle tarama için en uygun hastalık olduğunu dile getiren Dr. Ramazan Bayırlı, "Aşikar hipotiroidisi olan annelerde uygulanan tedavi ile anne ve bebekteki komplikasyonlar büyük ölçüde azalıyor. Hafif-orta anne hipotiroidisinin tedavisi ile ilişkili olarak olumlu sonuçlar bulunmakla birlikte, bu bilgiyi desteklemeyen bilimsel çalışmalarda bulunuyor. Hafif hipotiroidide ve tiroid hormonları normal olan otoimmün hastalığı olan hamilelerde ise, tedavinin getirileri konusunda mevcut veriler yetersiz kalıyor. Dolayısıyla şikâyete yol açsın yada açmasın tüm hamile adaylarının ve hamilelerin tiroid bozukluğu bakımından taranması üzerinde hala tartışılıyor" ifadelerini kullandı.

        YÜKSEK RİSK VARSA TARANMALI

        Hamilelikten önce tiroid bozukluğu taramasının önerilmediğini söyleyen Dr. Ramazan Bayırlı, ancak anamnez (hasta öyküsü), fiziki muayene veya biyokimyasal testler açısından yüksek risk taşıyorsa, taramada sakınca görülmediğini kaydetti. Dr. Ramazan Bayırlı, Amerikan Tiroid Derneği ve Amerikan Endokrin Derneği tarafından önerilen ve tiroid fonksiyonları açısından riskli durumları ise şu şekilde paylaştı:

        "30 yaşından büyük olmak, ailede tiroid öyküsü olmak, bilinen bağışıklık sistemi tiroit hastalığı (otoimmün) ve hipotiroidi, guatr (Fizik muayenede tiroid bezi şişliği), tiroid bezine karşı vücudun geliştirdiği tiroit antikoru pozitifliği (Anti-TPO), tiroid bozukluğuna ait ilişkin şikayet ve klinik bulgular, tip I diyabet veya başka bağışıklık sistemi hastalık varlığı, çocuk sahibi olamama, düşük ya da erken doğum yapmış olmak, tiroid cerrahisi geçirmiş olmak, baş ve boyun bölgesine radyasyon almak, halen tiroit ilacı kullanıyor olmak, iyot eksikliği olan bölgede yaşamak."

        REKLAM

        TİROİD ANTİKORLARI POZİTİFSE

        Genel olarak toplumda tiroid bezine karşı vücudun geliştirdiği tiroid antikoru taraması, hamilelik öncesi ve sırasında önerilmiyor. Ancak tiroid antikorları pozitif olan kadınlarda düşük, erken doğum, hipotiroidi gelişimi ve doğum sonu tiroid hastalığı riskinin de arttığını kaydeden Dr. Ramazan Bayırlı, "Tiroid antikorları hamilelik öncesi bakılmış ve pozitif olan kadınların hamilelik öncesi, hamileliğin ilk 3 ayı ve ikinci 3 ayında TSH ile taranması tavsiye ediliyor" diye konuştu.

        Hamilelikte tiroid taraması için ilk veya 9. haftada sadece TSH kullanılmasını öneren Bayırlı, total veya serbest T3/T4 ölçümlerinin, gerek hamilelikte değişkenlik gösterebilmesi, gerekse getireceği ek maliyet nedeni ile benimsenmediğini açıkladı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ