Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kalp krizinden korunmanın yolu

        Haftanın 2 gününü Ordu Devlet Hastanesi'nde geçiren Türkiye'nin sayılı kalp cerrahilerinden Prof. Dr. İsmet Dindar, yoğun iş mesaisinden stres atmak için çıktığı Aybastı Perşembe Yaylası'nda yaptığı açıklamada, toplum olarak sporu çok sevmeyen bir yapıda olunduğuna dikkat çekti. Dindar, "Ne yazık ki kalp hastalıkları açısından riski arttıran başka bir takım özelliklere de sahibiz. Toplum olarak spora dönük bir aktivite ve diyetle alakalı bir takım tedbirlerin alınmasında mutlaka çok fayda var. Türkiye ve özellikle Karadeniz Bölgesi, kalp hastalıklarının sıklığı açısından ilerleyen ülkelerden bir tanesi. O zaman birtakım toplumsal alışkanlıkları sorgulamak ve onları olumluya dönüştürmek mecburiyeti var. Kuşkusuz özellikle bu yıllarda bütün toplumumuzun hastalığı stres. Stresten uzak durmak, kalp hastalıklarında korunma anlamında en önemli unsurlardan bir tanesi. Diğer riskler kolesterolde zengin beslenme özellikle bizim toplumumuzun çok ciddi bir hastalığı olan sigara içme, bunlar fevkalade önemli şeyler.

        Olabildiğince bunlardan uzak durmak, sporu hayatımıza sokmak, sigaradan mutlaka uzak durmak ve beslenme anlamında da bu güne kadar çok yüksek olduğu için bu risk ondan bir ölçüde uzaklaşmak zorundayız" dedi

        "KALP HASTALIKLARININ TEŞHİSİNDE ÇOK CİDDİ İLERLERMELER VAR"

        Kalp krizlerinde son yıllarda önemli bir artış olduğunu ifade eden Prof. Dr. Dindar, "Ama bu hastalığın sıklığında artışın yanında özellikle hastalığın teşhisi anlamında da çok ciddi ilerlemeler olduğunu da belirtmek durumundayız. Teşhiste de çok başarılı hale geldik. Ülke olarak o bakımdan sayının nispi artışı birazda bununla alakalı olabilir ama dünyada en sık görülen bir ülke olduğumuzda bir gerçek. Bu konuda tabi birtakım toplumsal, toplumu aydınlatıcı bir takım çalışmaların çok önemi var. Artık önemli sayıda insan hiçbir şikayeti olmadan da kan, kolesterol tespit ettirmek birtakım ön tetkikler yapmak ve bunların sonucunda eğer bir gereklilik varsa anjiyo yaptırmak konusunda oldukça istekli görünüyor. Anjiyografi merak ettim, kalbimde damarlarımda ne var deyip yapılacak bir tetkik değil. Önce birtakım ön tetkikleri yapılıp bunlarda kuşkuyu birtakım özellikler varsa o zaman yapılması gereken bir tetkiktir. Hastanın şikayeti fevkalade önemlidir. Bir göğüs ağrısı var mı, yok mu? Özellikle yol yürürken, yokuş çıkarken, merdiven çıkarken göğüste baskı halinde bir ağrı var mı, yok mu? Bunlar sorgulanır. Fizik tedavisinde özellikle ailesinde kalp hastalığı olan fertler daha bir özenle seçilip daha bir özenle sorgulanır. Onun ötesinde aç karna yapılacak bir takım kontroller kolesterol testleri gibi elektro kardiyoloji dediğimiz işlemler, efor testi ve eko gibi bir takım ön tetkikler yapılır" diye konuştu.

        Sporu herkesin gündelik hayatına sokması gerektiğine işaret eden Prof. Dr. İsmet Dindar, "Sigarayla ilgili çok ümit verici kampanyalar var. Bu günlerde bunu yine dünyanın en çok sigara içilen ülkesi durumundan ülkemizi kesinlikle çıkarmamız lazım. Bir de ailesinde kalp rahatsızlığı olan ailelerin biraz daha sağlıklarına özen göstermeleri gerekiyor" şeklinde konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ