Kordon Kanı Bankası bağışçı bekliyor
"Vatandaşlarımızın, ülkemizin gönüllü havuzunu zenginleştirmeye yapacakları bu kıymetli katkıları nakil bekleyen hastalar tarafından minnetle karşılanacak"
Ankara Üniversitesi Akraba Dışı Doku ve Kordon Kanı Bankası proje sorumlusu Prof. Dr. Meral Beksaç, kök hücre bağışlanması çağrısında bulundu.
Beksaç, yaptığı yazılı açıklamada, Ankara Üniversitesi Akraba Dışı Doku ve Kordon Kanı Bankası olarak 9 bin gönüllü kök hücre vericisinin doku tiplendirme testlerinin yapılabilmesi için gerekli altyapı çalışmalarının tamamlandığını belirtti.
Aile bireyleri arasında kendisiyle doku uyumu taşıyan bir kök hücre vericisi saptanamayan yüzlerce hasta bulunduğuna dikkati çeken Beksaç, bu hastalar için Türkiye'de yeterli sayıda gönüllü verici olmadığı için dünyada kayıtlı 15 milyon gönüllünün bilgilerine başvurulduğunu, bu işlemlerin hem zaman kaybına hem de yüksek maliyete sebep olduğunu anlattı.
Türkiye'de gönüllü kök hücre bağışlamak isteyen vatandaşlar bulunduğunu ifade eden Beksaç, bu vatandaşların merkeze şahsen veya ''www.kokhucrebagisla.com'' adresinden başvurmalarını istedi. Kan örneklerinin merkeze ulaştırılması için kargo ücretinin 5 TL olduğunu kaydeden Beksaç, bunun dışında herhangi bir ödeme gerekmediğini belirtti.
Beksaç, şunları kaydetti:
''DPT tarafından Ankara Üniversitesine 9 bin vericiye yetecek kadar sarf malzemesi sağlanmıştır. Vatandaşlarımızın, ülkemizin gönüllü havuzunu zenginleştirmeye yapacakları bu kıymetli katkıları TRAN ve nakil bekleyen hastalar tarafından minnetle karşılanacaktır. Böylece çok daha fazla sayıda lösemi, kanser veya benzeri hastalığa sahip kişiler hayatta kalmak için bir umut ışığı yakalamış olacaktır.
Ayrıca, ülkeleri oluşturan bireylerin genetik yapıları nedeniyle doku özelliklerine benzeyen bir verici bulma olasılığı aynı coğrafyada yaşayan bireylerde daha sık olacağı için kendi doku bankalarımızın zenginleşmesi, öncelikle gerçekleşmesini planladığımız hedeflerimizdendir.''
AA