Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Pazartesi yüzünü gösterecek!

        Soner ÖZCAN / AHT

        Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi'nin kurucusu ve Rektör Danışmanı Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu, Türkiye'nin ilk gırtlak naklini yapmak için çalışmalara başladıklarını söyledi. Karpuzoğlu, yeni hedeflerinin gırtlak, ince bağırsak ve akciğer nakli yapmak olduğunu belirtti. Türkiye'nin ilk rahim, çift kol ve yüz kol naklini gerçekleştiren Prof. Dr. Ömer Özkan ise Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi'nin, her türlü uzuv ve organın nakledildiği dünyadaki tek merkez olduğunu ifade etti.

        Dünya'nın kadavradan ilk rahim nakli ile Türkiye'nin ilk çift kol ve yüz naklini yapan Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü'nün kuruluşundan bugüne kadar geçirdiği aşamalar, elde ettiği başarılar ve 2011 yılı değerlendirmesi düzenlenen bir toplantıyla anlatıldı. Toplantıda konuşan Organ Nakli Merkezi'nin kurucusu ve Rektör Danışmanı Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu, yeni hedeflerinin gırtlak, ince bağırsak ve akciğer nakli yapmak olduğunu söyledi.

        BÖBREK NAKLİNDE YÜZDE 98 BAŞARI

        Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Ayhan Dinçkan da toplantıda 2011 yılında gerçekleştirilen nakillerle ilgili bilgi verdi. Akdeniz Üniversitesi'nde organ nakillerinin başladığı 1982 yılından bu yana 2 bin 750 böbrek naklinin gerçekleştirildiğini anlatan Dinçkan, "Bu nakillerin yüzde 21'i kadavradan oldu. Böbreklerden 300 tanesini çocuk hastalara naklettik. 2011 yılı içinde 204 böbrek nakli yaptık. Bunların yaklaşık yüzde 27'si kadavradan nakledildi. Geçen yıl yapılan nakillerin tamamı başarılı. Uzun dönemde hasta sağ kalım oranı yüzde 96, böbrek sağ kalım oranı da yüzde 98" dedi.

        202 KARACİĞER NAKLİ

        Merkezlerinde bugüne kadar 202 karaciğer nakli yaptıklarını kaydeden Doç Dr. Dinçkan, "Geçen sene 22 karaciğer nakli gerçekleştirdik, bunun 9'u canlı vericiydi. İlk pankreas nakli 2003 yılında gerçekleştirildi. O günden bu yana 66 nakil yapmışız. Geçen yıl 8 adet nakil yapmışız. Ülke genelinde 24 tane yapılmış. Şu anda Türkiye genelinde pankreas nakli bekleyen 205 hastanın 55 adeti bizde kayıtlı. Merkezimizde her türlü organ ve doku nakli kombine ve tek tek, yaş farkı gözetmeksizin başarı ile yapılıyor" diye konuştu.

        ÖZKAN: "BÜTÜN NAKİLLERİN YAPILDIĞI TEK MERKEZ"

        Akdeniz Üniversitesi Plastik Rekonsrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan ise, Akdeniz Üniversitesi'nin organ naklinde bir marka haline geldiğini belirterek şunları söyledi: "Bizim binlerce kişiye nakil yapmamız gerekiyor. Ama yaptığımız nakiller kaliteli ve başarılı olmalı. Günümüzde organ nakli son çare, başka çaremiz yok. O nedenle önem veriyoruz. Son çare kök hücre gibi. Dünyada bu kadar çeşitli nakil yapan başka bir merkez yok. Bu bir reklam değil. Ruhsatın alınmasıyla birlikte kompozit doku naklini yapmaya başladık. Dünyada bu kadar geniş bir mevzuatı olan başka bir yer yoktur."

        BAŞBAKANDAN ÖZKAN'A TAM DESTEK

        Konuşmasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a dün gerçekleştirdiği ziyaret ile ilgili de bilgi veren Özkan, "Başbakan ameliyat sonrasında aramıştı. Teşekkür ziyareti gibi oldu. Çok büyük destek veriyorlar. Bizim de taleplerimiz oldu. Çok özel bir şey yok ama. Taleplerimizi çok iyi karşıladı. Gelecekte de yakından takip ettiği yüz nakli olan Uğur Acar'ı ziyaret etmek istediğini söyledi. Önemli olan bize değer vermesi ve ağırlamasıydı. Başbakan'ın her konuda destek vereceğini söylemesi beni çok mutlu etti" dedi.

        HAFTA BAŞINDA HERKES GÖRECEK

        Yüz nakli yapılan 19 yaşındaki Uğur Acar'ın durumu ile ilgili olarak da Özkan, "Cerrahi olarak çok iyiyiz. Temkinliyiz. Biz de yanına girerken önemli tedbirlerle giriyoruz. Bir ay çok önemli. Önümüzdeki hafta başı görüştüreceğiz. Yüz naklini 5. gün derken, 2. günde yoğun bakımdan çıkardık. Her şey yolunda gidiyor. Çift kol nakli yapılan 34 yaşındaki Atilla Kavdır'da kritik süreci atlattık. Gidişatın iyi olması bizi sevindiriyor. Bacağı erken zamanda almamızın faydasını görüyoruz. İnşallah yakın zamanda onu da hayatına sağlıklı şekilde döndürürüz" dedi.

        Özkan, bir gazetecinin "AK Parti'den teklif aldınız mı?" sorusuna ise, "Böyle bir şey yok. Biz sadece işimizi yapıyoruz. Hastalarımıza nasıl faydalı olabiliriz onu düşünüyorum. Bu işin magazin boyutu, gerçeği yansıtmıyor" diye cevap verdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ