Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık En yakışıklısı hangisi? GALERİ-Yüz nakli-Akdeniz üniversitesi

        Soner ÖZCAN / AHT

        Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde yapılan Türkiye’nin ilk tamyüz nakli ameliyatı ile tıp tarihine geçen Uğur Acar ilk tıraşını oldu. Naklin dördüncü gününde sakalları çıkan Acar, 21 gün sonra (cuma günü) yüz naklini yapan Akdeniz Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi AnabilimDalı ÖğretimÜyesi Prof. Dr. Ömer Özkan tarafından tıraş edildi. Tıraşın ardından psikiyatr gözetiminde aynaya bakan Acar’ın ilk tepkisi; “Bundan daha iyisi olamazdı. Türk doktorlarına teşekkür ediyorum” oldu.

        DOKTORLAR YALNIZ BIRAKMADI

        Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi AnabilimDalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Özlenen Özkan ve Ruh Sağlığı ve Hastalıkları AnabilimDalı ÖğretimÜyesi Prof. Dr. Ömer Geçici, ilk tıraşını olurken ve aynada yeni yüzü ile tanışırken Uğur Acar’ı yalnız bırakmadılar. Uğur Acar’ın sağlık durumunun 24’üncü günde de çok iyi olduğunu bildiren Prof. Dr. Ömer Özkan, “Uğur ilk tıraşını oldu. Gerek psikolojik, gerekse fiziksel anlamda çok güçlü bir genç. Onun bu denli güçlü olması bizimde işlerimizi kolaylaştırıyor. Böyle bir hastaya sahip olduğumuz için şanslıyız” dedi.

        ‘6 AY SONRA GÜLEBİLECEK’

        Doku reddi olmaması için ilaç vermeye devamettiklerini belirten Özkan, “Birinci aydan itibaren hızla ilaçları azaltacağız. Aslında şu andan itibaren doğal yaşamına devamedebilir. Tedbir amaçlı bir süre daha yakın kontrolde tutmak istiyoruz. Gülme, ağlama gibi mimik hareketlerini yapabilmesi için ise 6 aya ihtiyacımız var. Bu tabii Uğur’un iyileşme süreci ve alacağı fizik tedaviyle ilgili” dedi.

        KAYA AİLESİNİ ZİYARET EDECEK

        Yeni yüzünü “Bundan daha iyisi olamazdı” diye değerlendiren Uğur Acar, baş parmağını kaldırarak yüzünü beğendiğini ifade etti. Acar taburcu olduktan sonra ilk olarak annesini ziyaret etmek istediğini belirterek, “Daha sonra bağışçı Ahmet Kaya’nın ailesini ziyaret etmeyi düşünüyorum. Hamama gitmeyi ve sucuklu yumurta yemeyi istiyorum. Nasıl olursam olayımbu hayatta yaşıyorum. Şimdi biraz farklılığımoldu” dedi.

        TÜRKİYE İÇİN UĞURLU GELDİ

        Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe “Uğur harika görünüyor. Hastanemizde kendisinin varlığı, bize de böyle bir başarıyı yakalama şansı verdi. Uğur 2012’de Türkiye’ye uğurlu geldi. İnşallah hem üniversitemizde, hem Türkiye’de hem de Uğur’un kendi hayatında 2012 ve sonrası yıllar hep uğurlarla, güzelliklerle yol alır” diye konuştu. Uğur Acar’ın nakil öncesinde ve sonrasında son derece pozitif olduğunu belirten Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Geçici de şunları söyledi: “Biz kendisine psikiyatrik bir destek vermedik, hatta psikolojik bir destek de vermedik. Sadece psikiyatrik bir problem olmasın diye yanında olduk. Bundan sonra da öyle olacak. Uğur’un şu anda bir psikiyatrik problemi yok. Biz sadece yeni yüzüne alışması için Uğur’a destek vereceğiz.”

        YÜZÜNÜ GÖRMEYE HAZIR DEĞİLİM

        Donör Ahmet Kaya’nın kızı Leyla Kahveci, babasının nakledilen yüzünü görmeye hazır olmadığını belirterek, Uğur Acar’ın fotoğraflarına bakmak istemedi. Kahveci, “Önümüzdeki günlerde kendimi hazır hissettiğimde hastaneye gidip ziyaret etmeyi düşünüyorum” dedi. Ahmet Kaya’nın yengesi Fatma Kaya ise Uğur Acar’ın yeni yüzünü ilk kez gazetecilerin bilgisayarından gördü. Kaya, “Tüylerim diken diken oldu. Ahmet sanki karşımda gibi. Bu kadar benzeyeceğini beklemiyordum. Şoka girdim. Kaşları, elmacık kemikleri ve dudakları aynı Ahmet’in yüzüne benziyor. Sakalları bile onunki gibi çıkmış. Fiziği de benziyor zaten. Uğur da Ahmet gibi zayıf ve uzun boylu” diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ