Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Bağışlanan organlar geri alınabilir mi?

        Bursa’da 4 yıl önce trafik kazasında hayatını kaybeden oğulları Alper Kayık’ın organlarını bağışlayan aile, yaşadıkları birtakım aksilikler ve bağış yaptıkları ailelerin duyarsızlığını gerekçe göstererek organları geri alabilmek için hukuk mücadelesi başlatacaklarını söyledi.

        Peki bu kadar hayati ve hassas bir konuda bağıştan caymak mümkün olabilir mi? İşte hukukçuların görüşleri;

        Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gökhan Antalya:

        RIZA GÖSTERMİŞLER

        Organların geri alınması mümkün değil. Organ nakli hakkında kanun var. Kanun kapsamında gösterilmiş bir rıza var. Rızanın ne şekilde olacağı yönetmelik kapsamında belirleniyor. Organların geri alınması, tasarrufu artık bir başka kişinin üzerinde olduğu için söz konusu değildir.

        Medeni hukukçu Prof. Hüseyin Hatemi:

        OYUNCAK DEĞİL

        Karşı tarafın teşekkür etmemesi dolayısıyla organları geri almaya imkân yoktur. Bu alelade bir mal bağışı değildir. Organların bağışlanmasına rıza verildikten sonra, bunun gibi sudan gerekçelerle başkasına nakli yapılmış organın geri alınmasına imkân yoktur. Kişilik haklarını ilgilendiren böyle olaylar çocuk oyuncağı değildir.

        Organ ve Doku Nakli İstanbul Bölge Koordinatörü Dr. Ali Demirel:

        KAĞIT İMZALAMIŞLAR

        Bağışçı “Kayıtsız şartsız bağış yaptım” şeklinde bir kâğıt imzalıyor. Bu durumda bağış yapan organlarını geri alamaz. Ayrıca burada yüklü faturadan bahsediliyor. Yoğun bakımda çok büyük faturalar ortaya çıkabiliyor. Ancak arkadaşlarımız bu durumda Sosyal Yardımlaşma Fonu’na başvuruyorlar ve ödeme yapılıyor. Masrafı devlet karşılıyor.

        Özlem YILMAZ / AHT

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ