Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Nöroloji Sığ sulara atlarken dikkat edin!

        Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastaneleri Medikal Koordinatörü Prof. Dr. Tunç Alp Kalyon, derinliği fazla olmayan sulara ''balıklama'' atlama sırasında alnını yere çarpan kişilerde boyun omurgasının hasar gördüğünü, kırık veya çıkık meydana geldiğini belirterek, ''Zedelenme yalnızca omurga ile kalmıyor. Omurga içindeki omurilik de zedeleniyor ve buradaki milyonlarca sinir hücresi o anda ölüyor. Bunun sonucunda felç ortaya çıkıyor'' dedi.

        Sığ sulara balıklama atlama sonucunda meydana gelebilecek omurilik hasarlarına dikkati çekmek amacıyla Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastaneleri ile Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği basın toplantısında konuşan Prof. Dr. Kalyon, havaların ısınmasıyla birçok kişinin denize girmek istediğini söyledi.

        Kalyon, özellikle gençlerin denize girmek için çok hevesli olduğunu, bunun beklenmedik kazalara yol açabildiğini belirterek, ''Bu kazaların başında da sığ suya atlama sonucu oluşan omurilik yaralanmaları geliyor. Derinliği fazla olmayan sulara balıklama atlama sırasında alnını yere çarpan kişilerde boyun omurgası hasar görüyor, kırık veya çıkık meydana geliyor. Zedelenme yalnızca omurga ile kalmıyor. Omurga içindeki omurilik de zedeleniyor ve buradaki milyonlarca sinir hücresi o anda ölüyor. Bunun sonucunda felç ortaya çıkıyor. Omuriliğin zedelenme derecesine bağlı olarak her iki kol ve bacakta, tam hareket felciyle komple duyu kaybı oluyor. Bu durum, bir insanı ömür boyu tekerlekli sandalyeye mahkum eden en ağır yaralanma biçimlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor'' şeklinde konuştu.

        Prof. Dr. Kalyon, omurilikteki hasarlarla ilgili mevcut tıbbi imkanlarla hiçbir şey yapılamadığını ve hasarın tam giderilemediğini sözlerine ekledi.

        Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği Genel Başkanı Ramazan Baş da yıllardır felçlerin önlenmesi için çalışmalar yaptıklarını söyledi.

        Baş, ''Derinliğini bilmediğiniz ya da derinliği 2 metrenin altındaki sulara atladığınızda boyun omurlarından biri kırılabilir. Gerektiği gibi müdahale edilmezse felç olabilirsiniz'' diye konuştu.

        Yaptıkları çalışmaları yaygınlaştırıp kazaları önlemeye çalıştıklarını belirten Baş, ''Bu yıl kıyılarda, uyarı levhaları, kısa filmler ve billboard çalışmalarıyla toplumsal bilinç oluşturmaya çalışacağız. Ben de 1983 yılında sığ suya balıklama atlama sonucu kaza geçirdim. Boyun omurlarımdan biri kırıldı. O tarihten beri felç ve tekerlekli sandalye bağımlısı olarak yaşıyorum. Derinliğini bilmediğiniz sulara balıklama ya da çivileme atlamayın'' dedi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ