Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık "Somali'ye ilaç sokmak neden bu kadar zor?"

        Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, ''Somali'ye silah sokmak bu kadar kolayken ilaç sokmak, gıda sokmak neden bu kadar zor? Bu soruların cevaplarını bulduğumuzda hareketin gitmesi gereken yönü daha iyi çizebileceğimize inanıyorum'' dedi.

        Türk Kızılayı'nın ev sahipliğinde düzenlenen Kızılhaç ve Kızılay Afet Müdahale İlke ve Kuralları Revizyonu Avrupa Bölgesi İstişare Toplantısı başladı.

        Bu durumun, dar günlerinde Kızılay ve Kızılhaçlara umut bağlayan ihtiyaç sahiplerine yardım elini uzatma sorumluluğunu da artırdığını ifade eden Akar, bu sorumluluğu en iyi şekilde yerine getirmek için çağın gerektirdiği gereksinimlere cevap vermeleri, değişim ve yenilenmeye açık olmaları gerektiğini kaydetti.

        Akar, bu değişim ve yenilenmenin ulusal ve uluslararası toplum nezdinde saygınlıklarına büyük katkı sağlayacağını dile getirerek, ''Hareketimizin itibarı, afetler ve beraberindeki acılarla yaşamları gölgelenen insanlara yardım eli uzatabilmemizi temin edici en değerli güvencemizdir'' dedi.

        İstanbul'da 1969'da gerçekleştirilen 21. Uluslararası Kızılhaç Kızılay Konferansı'nda kabul edilen ve daha sonra gözden geçirilip, günün şartlarına adapte edilmeye çalışılan afete müdahale ilke ve kurallarının revizyonuna ilişkin sürecin Uluslararası Kızılhaç Kızılay Dernekleri Federasyonu Afet ve Kriz Yönetimi Danışma Kurulu tarafından yürütüldüğünü belirten Akar, tarih boyunca çeşitli medeniyetlerin beşiği olan bu toprakların insanlık adına böyle önemli bir etkinliğe ikinci kez ev sahipliği yapmasının kendilerini çok mutlu ettiğini dile getirdi.

        Akar, bu topraklarda bolluğu ve bereketi yaşadıklarına, ancak açlığın ne demek olduğunu da çok iyi bildiklerine işaret ederek, şöyle konuştu:

        ''Bugün Somali'deki insanlar, açlığı yaşıyorken dünyanın farklı bölgelerinde de büyük gıda israfları yaşanırken bu gıdaları ihtiyaç sahiplerine ulaştırmanın önündeki duvar nedir? Bu duvarı aşamamaktaki tek bahane güvenlik olabilir mi? Yoksa insanlığın değerlerinde mi bir sıkıntı var? Somali'ye silah sokmak bu kadar kolayken ilaç sokmak, gıda sokmak neden bu kadar zor? Bu soruların cevaplarını bulduğumuzda hareketin gitmesi gereken yönü daha iyi çizebileceğimize inanıyorum. Bir çağrıda bulunmak istiyorum: İnsanlık adına önümüzde örülen duvarları yıkmak için birilerinin mevzuat hazırlamasını beklemeyin. Ulusal dokümanlar hazırlayarak, uluslararası harekete yön gösterin. Bu sorumluluğu hemen şimdi alın ve değişime imza atın.''

        FARKLI FELAKET SENARYOLARI

        Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu Avrupa Zonu Başkanı Anitta Underlin de dünyanın hızlı şekilde geliştiğini ve değiştiğini belirterek, artık farklı felaket senaryolarına bakılması gerektiğine dikkati çekti.

        Global seviyede 2011'de toplam hareketin yararlanıcısının 23 milyona ulaştığını vurgulayan Underlin, dış dünyaya çok büyük küresel aktör olarak kendilerini göstermenin yapmaları gereken şeylerin başında geldiğini söyledi.

        AFETLERİN 4'TE 3'Ü İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ KAYNAKLI

        Almanya Kızılhaç'ı adına konuşan Heike Spieker de afetlerden etkilenen insan sayısının giderek arttığına işaret ederek, ''Afetlerden 1999'da 40 milyon kişi etkilendi, 300 bin kişi hayatını kaybetti. Aradan 10 yıl geçtikten sonra 2009'da 150 milyon kişi afetlerden etkilendi, yaklaşık 500 bin kişi de hayatını kaybetti. Etkilenen insan sayısı arttığı gibi afetlerin sayısı da artıyor. Gelişmiş ülkelerdeki afetlerin sayısı da artıyor'' dedi.

        Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Birnur Fertekligil ise Türkiye'nin ihtiyacı olan bölge ve ülkelere insani yardım götürmede çok hızlı hareket eden bir ülke konumuna geldiğini, insani yardımını çeşitlendirdiğini ve artırdığını anlattı.

        Toplantı, iki gün sürecek.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ