Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Nakil "1 kişi 9 kişiye hayat verebilir"

        Özlem YILMAZ / AHT

        oyilmaz@htgazete.com.tr

        Hayat Ver Organ Nakli Bilinçlendirme Platformu Başkanı, Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Yalçın Polat, Türkiye'de canlıdan organ nakli oranının sürekli arttığını belirtirken, kadavradan organ bağışı oranının ise her geçen gün düştüğünü söyledi.

        Batı'da organ nakillerinin yüzde 75-80'nin kadavradan yapıldığını belirten Polat, "Türkiye'de nakillerin yüzde 75-80'i canlıdan yapılıyor. Geçen yıl 300 civarında kadavra organ bağışı olmuş, ama Türkiye nüfusuna oranladığımızda bu sayının bin 500– 2 bin olması gerekiyor" dedi. Beyin ölümü gerçekleşenlerin sadece yüzde 26'sının organlarının alınabildiğini kaydeden Polat, "Geçen yıl bin 200 aileyle görüşülmüş, bunların sadece yüzde 26'sı bağış için izin vermiş, bu rakam oldukça az" diye konuştu.

        '1 KİŞİ 9 KİŞİYE HAYAT VEREBİLİR'

        Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre Türkiye'de şu anda 22 bin hastanın organ beklediğini aktaran Polat, şöyle devam etti: "19 bin hasta böbrek bekliyor, 2 bini karaciğer bekliyor. Geriye kalanı da kalp, pankreas ve ince bağırsak bekleyen hastalardan oluşuyor. Bir yıl içinde kalp nakli bekleyen hastaların yüzde 20'sini, karaciğer nakli bekleyen hastaların yüzde 10'unu, böbrek nakli bekleyen hastaların yüzde 5'ini kaybediyoruz. Bu insanlar o organa muhtaç. Bir insan, organları sağlamsa 9 kişiye hayat verebiliyor."

        'MİLLETVEKİLLERİ ÖRNEK OLMALI'

        Türkiye'nin özellikle karaciğer naklinde çok başarılı olduğunu vurgulayan Polat, şöyle devam etti: "Canlıdan canlıya haftada 2-3 karaciğer nakli yapıyoruz. Artık organ nakli için insanlarımız yurtdışına gitmiyor, aksine Batı'dan hasta Türkiye'ye geliyor. Çünkü nakil sonrası başarı oranı çok yüksek. Bu artık sağlık turizmine dönüşmüş durumda. Organ bağışını arttırmak için tıpkı sigara gibi seferberlik başlatılmalı. Milletvekilleri ya da siyasilerimiz organ bağışı yapıp kendi seçmen kitlesine örnek olabilirler."

        'Dünya'da ilk 5'teyiz'

        Prof. Dr. Yalçın Polat, "Organ naklinde sayısal olarak iyiyiz, dünyada ilk 5'teyiz. Yılda 3-4 bin nakil yapılıyor. Altyapımız, hastanelerimiz, hekimlerimiz, teknik donanımımız çok iyi. Ama organ bağışı konusunda Türkiye gerçekten düşüşte" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ