Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kalp Sağlığı Antioksidan zengini besinler
        1

        KRİLL YAĞI

        Krill isim­li ka­ri­de­se ben­ze­yen, de­niz­de ya­şa­yan bir can­lı­dan el­de edi­len krill ya­ğı, bir ome­ga 3 bi­çi­mi. Krill ya­ğı­nı ome­ga 3’ten ayı­ran özel­li­ği an­ti­ok­si­dan et­ki­si­nin da­ha faz­la ol­ma­sı. Çün­kü krill ya­ğı as­ta­xant­hin içe­rir. Ay­rı­ca ome­ga 3 yağ asit­le­ri krill ya­ğın­da yüz­de 98 ora­nın­da bu­lu­nur. Kalp için çok önem­li­dir.

        2

        KETEN TOHUMU

        Doy­ma­mış yağ asit­le­ri, po­tas­yum, po­sa, E vi­ta­mi­ni ve ome­ga-3 içe­rir. Kalp has­ta­lık­la­rı­na kar­şı ko­rur. Her gün 1 tat­lı ka­şı­ğı ke­ten to­hu­mu yo­ğurt, çor­ba gi­bi be­sin­le­rin içi­ne ka­tı­la­rak tü­ke­ti­le­bi­lir.

        3

        SOĞAN VE SARIMSAK

        İçin­de bu­lu­nan kü­kürt­lü bi­le­şik­ler­den do­la­yı da­mar için­de pıh­tı­laş­ma­yı en­gel­le­ye­rek ko­ro­ner kalp has­ta­lık­la­rı­nın oluş­ma ris­ki­ni azal­tır. An­ti­ok­si­dan et­ki gös­te­rerek kalp da­mar sağ­lı­nı ko­rur. Her gün 1 diş sa­rım­sak tü­ke­til­me­li.

        4

        KIRMIZI ÜZÜM

        İçer­di­ği an­ti­ok­si­dan sa­ye­sin­de kalp has­ta­lık­la­rın­da olum­lu et­ki­si var­dır. Her gün 7-8 det çe­kir­dek­li ku­ru kır­mı­zı üzüm yen­me­li.

        5

        YULAF, ÇAVDAR, TAM BUĞDAY UNU

        Lif içe­ri­ği­nin yük­sek ol­ma­sı, ay­rı­ca B ve E vi­ta­mi­ni içe­rik­le­rin­den do­la­yı kalp has­ta­lık­la­rı­nı ön­le­yi­ci özel­lik­le­ri var­dır. Pro­te­in, kal­si­yum, de­mir, çin­ko, ba­kır, mag­nez­yum açı­sın­dan zen­gin­dir. Yük­sek lif içe­ri­ği hi­per­tan­si­yo­nu ve kan yağ­la­rı­nı dü­şür­dü­ğü için, kalp da­mar sis­te­mi­ni olum­lu yön­de et­ki­le­mek­te­dir.

        6

        YEŞİL ÇAY

        İçin­de­ki po­li­fe­nol­ler kalp has­ta­lık­la­rı­nın en­gel­len­me­sin­de et­ki­li­dir. Ate­ro­sik­le­ro­zu ön­ler. Si­yah çay ve kah­ve ye­ri­ne ye­şil çay tü­ke­ti­mi obe­zi­te­si olan kalp has­ta­la­rı­nın za­yıf­la­ma­sı­na yar­dım­cı olur.

        7

        CEVİZ

        Fo­lik asit ve E vi­ta­mi­ni, de­mir, fos­for, çin­ko mi­ne­ral­le­ri, ome­ga 3 yağ asi­di açı­sın­dan zen­gin­dir. Yük­sek ko­les­te­ro­le kar­şı ko­ru­yu­cu­dur.

        8

        OMEGA 3

        Kalp da­mar sis­te­min­de, da­ma­rın elas­ti­ki­ye­ti­ni artı­ra­rak, ate­ro­sik­le­ro­zu ön­ler. El­zem yağ asi­di olan ome­ga 3’ün en önem­li kay­na­ğı ba­lık­tır. Haf­ta­da 2-3 kez tü­ke­til­me­li. Ba­lık ya­ğı­nın için­de EPA ve DHA yağ asit­le­ri bu­lun­mak­ta­dır. Sup­le­man ola­rak alı­na­cak ba­lık yağ­la­rı­nın EPA ve DHA de­ğer­le­ri­ne mut­la­ka ba­kıl­ma­lı. So­mon, us­kum­ru, ton, sar­dal­ya, se­mi­zo­tu ome­ga-3 yağ asi­din­den zen­gin­dir.

        9

        PROBİYOTİK GIDALAR

        Pro­bi­yo­tik­ler ba­ğır­sak flo­ra­sı­nı et­ki­le­ye­rek, im­mun sis­te­mi olum­lu yön­de et­ki­le­yen can­lı mik­ro­or­ga­niz­ma­lar­dır. Son yıl­lar­da pro­bi­yo­tik alı­mı­nın kan­da­ki ko­les­te­rol dü­ze­yi­ne ve do­la­yı­sıy­la kalp-da­mar has­ta­lık­la­rı üze­ri­ne olan ya­rar­lı et­ki­le­ri­ni içe­ren ça­lış­ma­lar mev­cut­tur. Özel­lik­le pro­bi­yo­tik yo­ğurt ya da 1 su bar­da­ğı ke­fir tü­ke­til­me­si kalp sağ­lığını ko­ru­mak için ol­duk­ça et­kin­dir.

        10

        DOMATES

        İçe­ri­ğin­de­ki li­ko­pen sa­ye­sin­de kalp has­ta­lık­la­rı olu­şum ris­ki­ni azalt­tı­ğı gö­rül­müş­tür. Özel­lik­le do­ma­tes, su­yu, pü­re­si ya da piş­miş do­ma­te­sin li­ko­pen mik­ta­rı iş­lem gör­dük­çe art­mak­ta­dır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ