Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık ramazan menüsü, ramazanda beslenme, ramazanda neler tüketmeli, oruçluyken susuzluğu önleyen besinler, ramazanda nasıl beslenmeli, örnek iftar menüsü, ideal sahur menüsü
        1

        Ceyda ERENOĞLU / HT SAĞLIK
        Ramazan son yıllarda yılın en sıcak aylarına denk geliyor. Böyle olunca sıcaklık ve nem artışı vücudu daha fazla etkiliyor. Hisar Intercontinental Hospital İç Hastalıkları ve Romatoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Soy ve Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Karacanoğlu, “Bu ay süresince uzun süreli açlık ve susuzluk söz konusu olacağı için, iftar ve sahurda sağlıklı beslenmeye çok dikkat edilmesi; midenin en dinleneceği dönemde yorularak zarar görmemesi ve bu dönemin sağlık problemleri yaşanmadan atlatılması çok önemli” diyor.

        2

        Ramazan ayında doğru ve sağlıklı beslenilmemesi ve yeterince sıvı alınmaması halinde su ve mineral kaybı gelişiyor ve bunlara bağlı ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşılabiliyor.

        3

        ÖLÇÜSÜZ BESLENME KİLO NEDENİ
        Oruç süresince vücut daha az enerji harcadığı için bazal metabolizma hızı düşüyor. Oruç doğru tutulur, ölçülü ve dengeli beslenmeye devam edilirse kilo almak yerine fazla kilolardan kurtulmak ve ideal kiloya inip bunu korumak mümkün hale geliyor. Ancak, vücut kendini açlık süresine göre programladığı için, iftar ve sahurda ölçüsüz beslenme kilo alımını tetikliyor.

        4

        İFTAR SONRASI 2-3 ARA ÖĞÜN
        İftar ve sahur arasında, az ama sık yeme ilkesinin uygulanması gerekiyor. Sahur ve iftarda 2 ana öğün, iftardan sonra ise 1-1.5 saat arayla 2 ara öğün yenmesi öneriliyor. Sahurun ihmal edilmeyip iftarın ikiye bölünmesinin sağlık açısından yararlı olduğu belirtiliyor. Orucun su ve hurmayla açılmasının, çorba içtikten sonra 10-15 dakika ara verilip ana yemeği bu moladan sonra tüketmenin faydalı olduğuna dikkat çekiliyor. İftar sonrası 1-2 saatlik aralıklarla meyve, sütlü tatlı, kuruyemiş, süt gibi 2 veya 3 ara öğün tüketilmesi öneriliyor.

        5

        Okul öncesi çağındaki çocuklar oruç tutmamalı
        PROF. Dr. Mehmet Soy, “Okul öncesi yaşlardaki çocukların oruç tutması uygun değildir. Çocuğunuz oruç tutmak istiyorsa onu sahura kaldırabilir, 2-3 saatlik veya yarım günlük denemeler yaptırarak tam gün tutmuşçasına sevindirebilirsiniz” diyor.

        6

        Kişinin çocukluk döneminden çıkıp yetişkinler grubuna katıldığı dönem olan ergenlik (ergenlik yaşı iklim şartları ile çocuğun biyolojik ve psikolojik yapısına göre değişiklik gösterebilir) çağındaki çocukların oruç tutabileceği belirtiliyor. Okul çağı çocuklarında erkeklerde ortalama günlük 2 bin kalori, kızlarda ise 1700 kalori enerjiye ihtiyaç bulunuyor.

        7

        Yapılan bilimsel çalışmalara göre çocukların 3 ana öğün, 2 veya 3 de ara öğün almaları gerekiyor. Sahurun sonlarına doğru protein ağırlıklı daha tok tutucu gıdalar içeren bir öğün yemelerinin ve gün içerisinde istirahat etmelerinin bu süreci rahat atlatmalarına yardımcı olacağı belirtiliyor.

        8

        Harareti azaltacak besinler
        Su, ayran, maden suyu, karpuz, hoşaf, komposto, ıhlamur ya da kuşburnu gibi bitki çayları.

        9

        Taze meyvelerden hazırladığınız az şekerli meyve suları. (Bunları meyvenin posasını atmadan hazırlamak gerekir. Örneğin mürdümerikleri haşlanıp çekirdekleri çıkarıldıktan sonra az şeker veya tatlandırıcıyla tekrar kaynatılıp blender’dan geçirildikten sonra soğuk olarak tüketilebilir.)

        10

        Sahur ve iftar sofralarında bu besinlere ağırlık verin
        İftar ve sahurda tek tip beslenmekten kaçının. 5 temel besin grubunun bir arada olduğu mönüler hazırlayın.

        11

        Çok sık acıkan bir yapıya sahipseniz kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi baklagilleri sofranızdan eksik etmeyin. Protein içeren besinler midede daha uzun süre kaldığı için, uzun süreli tokluk sağlar.

        12

        İftar sofranızda mutlaka çorba, sebze ve zeytinyağlı yemekler bulunsun.

        13

        Her sofrada semizotu ve maydanozla yapılmış salatalar tüketin.

        14

        Mutlaka sahura kalkın. Ancak ağır yemekler yerine kahvaltı tarzı beslenmeyi tercih edin. Çünkü gece metabolizma hızı yavaşlıyor. Ağır yemekler vücudunuzun yağlanma hızını ve kilo alma riskini artırır.

        15

        Tatlı yerine hurma yiyin. Böylece sindirim sisteminizi rahatlatırken tatlı krizlerini de engelleyebilirsiniz.

        16

        İftar ve sahurda süt, peynir, yoğurt, yumurta, zeytin, sebze, kepekli ekmek veya ızgara tavuk gibi proteinden zengin besinler tüketin. Domates, salatalık ile meyve çeşitlerinin bulunduğu kahvaltı tarzı bir beslenme şeklini benimseyin.

        17

        Hem iftarda hem de sahurda kavun ve karpuz gibi su içeriği yüksek meyveler tüketin.

        18

        Sahurda normalden daha fazla su için. İftar ile sahur arasında en az 2-2.5 litre (12-14 su bardağı) su tüketmeye özen gösterin.

        34

        ORUCUN YARARLARI
        Kilo fazlalığı olanlar doğru beslenirlerse kilo vermeleri mümkün oluyor.

        35

        Bütün bir yıl boyunca çok çalışan mide-bağırsak sistemi dinleniyor.

        36

        Sigara ve diğer tütün ürünlerini kullananlar tütünden uzaklaşmak ve bırakmak için fırsat yakalıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ